Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 14lat - co dalej?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
ufosi
Witam,

Chodzę do 1 klasy gimnazjum, w marcu będę miał 14lat. Już teraz zastanawiam się nad tym gdzie się kierować, bardzo mnie interesuje informatyka, programowanie etc. więc chciałbym iść w tym właśnie kierunku. Chciałbym zapytać co lepiej, czy iść do technikum czy do liceum o profilu informatycznym? Może jeszcze jakieś inne propozycje? smile.gif Niestety mieszkam na wsi i do jakiegokolwiek technikum czy liceum będę dojeżdzał 25km i do tego są to bardzo słabe szkoły... Może lepiej iść gdzieś dalej? Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?

Pozdrawiam,
Ufosi
MateuszS
Chyba LO. Nie bedziesz mial za duzo infy ale potem sobie pojdziesz na studia i bedzie OK w tym czasie przygotuj sie do matury z infy ;]
bim2
Mało kogo interesuje liceum jakie ukończyłeś. Liczy się matura jesli dostać się chcesz na studia. A jak czytałem, pracodawcy mało interesują się przedrostkiem mgr. smile.gif Wazne doświadczenie i umiejętności, bo i tak dostaniesz zadanie do rozwiązania na rozmowie kwalifikacyjnej. :]
Diwi
Cytat
w tym czasie przygotuj sie do matury z infy ;]

Która w większości przypadków nic nie daje (sam mam zamiar zdawać, ale nie traktuję tego jako "karty przetargowej" na studia), skup się na matematyce i fizyce bo to najbardziej cenione przedmioty przy rekrutacji na kierunki informatyczne.
sowiq
Cytat(ufosi @ 15.01.2009, 20:21:44 ) *
Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?
Przede wszystkim pokazuje się swoje portfolio, mówi o doświadczeniu i znanych technologiach.

Ja w liceum (na profli informatycznym!) miałem informatykę z wychowawczynią - nie zrobiliśmy na niej NIC (sic!) z programowania. Nie napisaliśmy nawet kawałka kodu. Na maturze pisałem fizykę i matmę. Te przedmioty + język liczyły się przy składaniu papierów na studia (Politechnika Warszawska).

A na studiach i tak uczą wszystkiego od początku, więc przyłóż się do przedmiotów ścisłych, które pomogą Ci się dostać na uczelnię. Programowania ucz się jako hobby - nie licz, że czegokolwiek pożytecznego dowiesz się w szkole średniej. Tacy informatycy tam prowadzą zajęcia - np. moja wychowawczyni była z wykształcenia biologiem smile.gif

ps. bardzo rozsądnie, że na tym etapie myślisz już o przyszłości. Powodzenia winksmiley.jpg

pps. na pytanie "liceum czy technikum" odpowiadam oczywiście - liceum. Szkoda marnować o jeden rok więcej, bo i tak dużo więcej się nie nauczysz.
ufosi
LO w moim przypadku raczej odpada, bo chciałbym się uczyć z naciskiem na to co mnie interesuje, a w LO będzie wszystko... Ja niestety nie lubię takich przedmiotów jak:
- Geografia
- Biologia
- Historia

Neutralny jestem co do:
- Języka polskiego
- Chemia

Lubię:
- Informatyka
- Język angielski
- Matematyka
- Fizyka

Więc dlatego właśnie nie chciałbym iść do LO, wiem, że niestety nie znajdę liceum czy technikum w którym nie będzie przedmiotów wymienionych w pierwszej kategorii, lecz chciałbym aby właśnie tych przedmiotów było najmniej...
sowiq
Ja chodziłem do "LO", ale szkoła była ogólnokształcąca tylko z nazwy. Do wyboru było kilka profilów, m.in. informatyczny, na który poszedłem. Z tego, co pamiętam miałem około 1 godzinę geografii tygodniowo, 1 biologii i 1 historii (1 + 2 + 0 w kolejnych latach). Inne profile miały odpowiednio więcej tych przedmiotów. Wiadomo, że humaniści mieli mniej matematyki i informatyki niż ja, ale za to po 6-7 godzin polskiego tygodniowo i 3 historii.

Ale z tego co wiem, oferta szkół często się zmienia, więc to, że teraz jest tam profil X, wcale nie gwarantuje, że za 3 lata też będzie taki profil smile.gif
GreenGo
Po jednym z tych przedmiotów tygodniowo nikomu nie zaszkodziło a jednak wiedzę ogólną powinieneś jakąś mieć. A może nagle, pod wpływem tychże lekcji stwierdzisz, że jednak historia Cię interesuje smile.gif
Ja skończyłem dość dobre LO o prof mat inf i w sumie poznałem świetnie offica - nic więcej. Teraz na studiach informatycznych mam zupełnie co innego.
erix
Cytat
Chciałbym zapytać co lepiej, czy iść do technikum czy do liceum o profilu informatycznym?

Cytat
pps. na pytanie "liceum czy technikum" odpowiadam oczywiście - liceum. Szkoda marnować o jeden rok więcej, bo i tak dużo więcej się nie nauczysz.

Technikum ma tę zaletę, że więcej jest zajęć z informatyki, z doświadczenia, to liceum Cię nawet do matury z IT nie przygotuje, nie licz na to. Poza tym, po technikum dostajesz papier, że masz wyuczony zawód (technik informatyk), a po LO nie.

Cytat
Niestety mieszkam na wsi i do jakiegokolwiek technikum czy liceum będę dojeżdzał 25km i do tego są to bardzo słabe szkoły... Może lepiej iść gdzieś dalej?

Codziennie tyle dojeżdżam i da się przyzwyczaić. winksmiley.jpg A czas spędzony w "kabarynie" można wykorzystać na czytanie książek, e-booków, etc.

Cytat
Programowania ucz się jako hobby - nie licz, że czegokolwiek pożytecznego dowiesz się w szkole średniej. Tacy informatycy tam prowadzą zajęcia - np. moja wychowawczyni była z wykształcenia biologiem

Ale koduj, koduj i jeszcze raz koduj - http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=558349
ufosi
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeśli przyjdzie mi jeszcze coś na myśl to będę pytał.

Jak na razie mam tylko jeszcze jedno pytanie, bowiem czy bez wykształcenia informatycznego, trudno o pracę w tej dziedzinie?
sowiq
Cytat(ufosi @ 15.01.2009, 21:51:22 ) *
[...]czy bez wykształcenia informatycznego, trudno o pracę w tej dziedzinie?
Tak samo trudno, jak z wykształceniem. Wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia. Mnie się nikt do tej pory nie spytał jakie mam wykształcenie. Wszyscy chcą portfolio i pytają o doświadczenie.
webasek
Czy trudno? Nie wiem ja jestem z wykształcenia matematykiem (matematyka stosowana) a pracę znalazłem od ręki smile.gif

Idź do LO na profil informatyka lub matematyka wtedy przedmiotów których nie lubisz będzie mało. Przeskoczysz liceum jak popadnie i studia to jest ważne (choć w moim przypadku nie miało znaczenia dostałem pracę dzięki portfolio pracuję jako programista php i visual c# więc jak widzisz informatyczne studia nie są aż takie ważne).
drucik
Witam,

Potwierdzam, dla pracodawcy najważniejsze jest to co umiesz, a nie to czy masz mgr smile.gif Kiedyś rozmawiałem ze znajomym właścicielem firmy informatycznej zajmującej się tworzeniem stron i oprogramowania i na moje pytanie, jakie znaczenie ma dla niego to czy ktoś "ma studia" czy nie, stwierdził, że dla niego jest to bez znaczenia.
Osobiście pracuje jako administrator serwerów hostingowych od ponad roku i jako programista PHP/Java od pół roku i jak do tej pory nikt się mnie nie pytał o studia biggrin.gif
Despero
Co do pytania o studia do nie jest tak fajnie jak tutaj parę osób napisało. Prawdą jest to że dla potencjalnego pracodawcy nie liczy się za bardzo kto jakie studia skończył, ale żeby miał wyższe wykształcenie. Najczęściej zwracają na to uwagę w dużych korporacjach gdzie nad kodem siedzą osoby które nie koniecznie skończyły studia techniczne... Mimo wszystko studia nie dają gwarancji zdobycia zawodu i sielanki życiowej. Studia uczą tego że na wszystko samemu trzeba zapracować i czasami pokombinować tongue.gif
Wykrywacz
Patrząc już z pewnej perspektywy, mając 14 lat wybierasz se jakieś tam LO, najlepiej takie gdzie nie będą zabierali ci cennego czasu na własne działania, w kierunku rozwoju informatycznego (i tak "nic" nie wyniesiesz z papki którą tam zarzucają ludzi). Potem zbierasz się dopiero na ten idiotyzm zwany nową maturą, bo jak chcesz iść na polską uczelnię to niestety ... kujony mają pierwszeństwo.

Co dalej. Gdybym mógł się cofnąć...

Ja bym poszukał na której z uczelni (u nas chyba na żadnej), są dawane stypendia przez korporację inf. I tym samym starał się je dostać wraz z miejscem na tej uczelni. Po skończeniu takiej imprezy najczęściej można powiedzieć że studia coś ci dały, tym bardziej że na bieżąco wiąże się to z praktykami w tej że firmie sponsorującej, a najprawdopodobniej również z intratną posadą w w/w (zapewne za stypednium jest lojalka na 5 lat winksmiley.jpg ale to 5 lat doświadczenia zawodowego za naprawdę dużo peso).

A co wcześniej znaczy w między czasie winksmiley.jpg imprezy imprezy imprezy! ;P Jak zaczniesz pracować, będziesz miał wizję rodziny albo już ją miał, to dobrze jest mieć świadomość że przynajmniej trochę się wyszalało.
lor
Na tym etapie edukacji  informatyke odsuń na drugi plan i skup sie na matmie.
Dinth
Jezeli chcesz spozytkowac najblizsze pare lat na nauce szkolnej, polecam Technikum Elektroniczne, specjalizacja sieci komputerowe. Zawsze to cos sie nauczysz i lykniesz troche szkolnej algorytmiki, zaawansowanej matematyki (jak calki), wiedzy z dzialania komputerow i budowania sieci. Niestety nauki jest mnostwo, ale jak bedziesz w przyszlosci programista to przynajmniej wyniesiesz cokolwiek z takiej szkoly, a jezeli sie nie uda, to wiele innych, praktycznych wiadomosci sie dowiesz (np. jak naprawic telewizor smile.gif )

Jezeli juz teraz jestes calkowicie pewny ze bedziesz zajmowac sie programowaniem, to bierz byle jakie zaoczne LO, gdzie sie chodzi raz na 2 miesiace na zajecia, za ten czas w domu sie sam nauczysz wiele i jeszcze cos sobie zarobisz, robiac przy okazji na przyszlosc sobie renome i kontakty, a za 3-4 lata... juz nie bedziesz musial myslec o jakichkolwiek studiach, tylko jak zarejestrowac wlasna DG smile.gif

Cytat
Czy można znaleźć pracę związaną z informatyką bez wykształcenia, po prostu pokazując swoje portfolio?

Szczerze to troche juz robie u roznych zleceniodawcow i nie spotkalem sie jeszcze zeby ktos mnie o wyksztalcenie spytal (a mam nie wielkie, bo srednie bez matury).

Jedyne prace zwiazane z programowaniem aplikacji webowych, gdzie widzialem wyzsze jako wymog, to byly oferty pracy pisane przez jakichs niekumatych menadzerow, za tak smieszne pieniadze, ze co najwyzej CV moglaby zlozyc moja matka i to tylko na czas nauczenia sie PHP smile.gif
Asmox
Ja ci tak powiem ufosi (też chodzę do I gimnazjum).
Jak będziesz szukał tego liceum, to się od razu popytaj kolesi co oni robią na tej informatyce. Ja na przykład jestem... może jeszcze nie jestem Webmasterem. Ale uczę się sam w domu czytając książki + robiąc przykłady.
Jak byłem w 6 klasie podstawówki to się pytałem o poziom w gimnazjum - i wyszło, że poziom na informatyce kiepawy :/.
Więc zrób tak: ucz się informatyki sam, bo ministerstwo edukacji poziom dla przedszkolaka robią w gimnajzum. Ucz się sam, a profil wybierz matematyczny (ja na przykład z matmą jestem na bierząco w szkole). Jak przyjdzie co do czego, to na studia przyjmą cie z otwartymi ramionami.
Dlaczego? Bo każdy ci powie, że informatyka to w 90% matma. A ci co chodzili na profil inf to oni się tam niczego nie nauczą, a ty ucząc się matmy zyskasz dużo.
OK, może brzmi to jakbym był kujonem, ale w zasadzie chodzi mi o to: Ja bardzo lubię informatykę i sam się jej uczę. Nie wiem po co miałbym robić to w szkole, skoro sam umiem. Dlatego mam profil matematyczny. Dzięki temu jestem dobry naraz i z informatyki i z matematyki. I polecam to wszystkim.
ucho
Wy naprawdę zbyt dużo oczekujecie od informatyki w gimnazjum/liceum. Ja bym chciał żeby 50% ludzi kończących edukacje wiedział jak w edytorze tekstu wstawia się znak podziału strony, do czego służy tabulator i jak dodać wartość dwóch komórek w arkuszu, nie mówiąc o tak podstawowej umiejętności jak znajdowanie informacji przy użyciu wyszukiwarki.
Jak pokazuje rzeczywistość ja prawdopodobnie też zbyt dużo wymagam tongue.gif
erix
Cytat
Wy naprawdę zbyt dużo oczekujecie od informatyki w gimnazjum/liceum.

Za dużo? To po jaką chorobę są tworzone profile z "informatyczny" w nazwie?
Ociu
Bo to jest trendy winksmiley.jpg Tak na prawdę na profilu informatycznym jest dodana algorytmika, C++/Pascal. Ale... tak na prawdę to nic, jeśli choć trochę liznąłeś innego języka. Ta cała informatyka, to wstęp do tego co masz na studiach, tam to dopiero jest jazda bez trzymanki.
Będąc na politechnice, mówię, że pójście do LO było złym pomysłem. Cięcia w programie sprawia, że matma "przydaje" Ci się tylko na pierwszym semestrze, gdzie jest jej trochę więcej (ale to są podstawy, typu pochodne, granice), będąc na dalszych semestrach, widać, że różnica między technikum, a LO jest coraz wyraźniejsza, na korzyść tego drugiego (Edit: ?! oczywiście miało być pierwszego). Będąc na energetyce widzę braki z elektroniki/elektrotechniki. Co mi dała matma z LO ? NIC. Szeregi, całki, równania różniczkowe. Tego nie ma w LO i technikum, a niektóre rzeczy z technikum powielają się z rzeczami z moich zajęć (większość właśnie z elektroniki).

Także, jeśli chcesz iść na uczelnię techniczną, technikum imho jest trafnym wyborem.
sowiq
Cytat(Asmox @ 20.01.2009, 11:37:04 ) *
Jak przyjdzie co do czego, to na studia przyjmą cie z otwartymi ramionami.
Dlaczego? Bo każdy ci powie, że informatyka to w 90% matma.
Sorry, ale bredzisz. Jak już ktoś wyżej napisał - na uczelnie pierwszeństwo mają kujony. Podczas rekrutacji składasz/przesyłasz wyniki matury. Nikt się nie pyta w jakiej byłeś klasie. Próg punktowy był 53, a Ty miałeś 52? Sorry, nie dostałeś się i nikogo nie obchodzi czy informatyki/matematyki/czegokolwiek uczyłeś się w liceum przez przypadek, czy z pasji. Nie ma żadnej rozmowy kwalifikacyjnej. Liczy się tylko i wyłącznie ilość punktów.

Oczywiście są różne ścieżki odwoławcze, ale i tak mając 10 punktów nie dostaniesz się na kierunek, gdzie próg wynosi 40. Nawet jakbyś miał się przez to pociąć.
Asmox
Żeby dzieciaki więcej w Tibię grały biggrin.gif
A tak na poważnie to myślę, że po prostu przerabiają minimalnie więcej.
U mnie na przykład POCZĄTKI tworzenia stron WWW są w 3 klasie gimnazjum, a profil tego nie zmienia, jak mi się wydaje
ufosi
Czyli jak na razie to chyba zrobię tak, że już teraz będę nadal się uczył z C++ oraz zacznę z PHP, skończę gimnazjum, pójdę na jakieś liceum albo technikum zaoczne i postaram się o jakąś pracę, uda się taki plan? Po gimnazjum, mając jako takie portfolio przyjmą mnie gdzieś? Jeśli nie, to z kuzynem, który chyba rok czy dwa temu skończył studia i ma serwis komputerowy coś pogadam, może coś razem zrobimy... A liceum czy technikum zaoczne przy wybieraniu ich, zastanawiać się wogóle jakie wybrać? Bo wiem, że na zaocznych się dużo nie nauczę, do tego jeszcze przy naszym MEN... Więc przez ten czas będę mógł się dokształcać w domu... Lub już zacząć pracować...
Asmox, nie przypominaj mi o Tibii, połowa klasy w nią gra i non-stop o niej gadają w szkole... Ja się z nich tylko nabijam, że ja w takie gry grałem jak miałem 8lat na grze telewizyjnej smile.gif.
artur_dziocha
Najważniejsze ucz się(nie w żadnym zaocznym liceum/technikum - tam zaliczenia przedmiotów masz tylko za obecność na zajeciach). Musisz coś wynięść ze swojej nauki. Nie wiadomo co bedzie za 5 lat. Możę Twoja wiedza na różne tematy da Ci możliwość robienia czegoś innego, może odwidzi Cie sie programowanie - bedziesz chcial zostać psychologiem, lingwistą??Programowania możesz się uczyć po godzinach, czytać to co potrzebujesz, ustalasz sobie sam zasób wiedzy, czego chcesz się uczyć i w jakim czasie chciałbyś ją ogarnąć. Tworzysz sam, ćwiczysz sam - powoli nabierasz doświadczenia. W wieku 19 lat jesteś dobry w programowaniu oraz masz możliwość studiowania na dobrym uniwerku(zarabiasz programująć) W wieku 25 lat jestes doswiadczonym programistą oraz masz konkretny zawód(czytaj ekonomista itd, itp) I tutaj otwiera sie przed Tobą wszystko. Masz do wyboru - co bedzie Cie bardziej satysfakcjonowało(programowanie, inny zawód)
POZDRAWIAM
erix
Cytat
Po gimnazjum, mając jako takie portfolio przyjmą mnie gdzieś?

Przyjąć nie wiem, czy przyjmą, ale jeśli będziesz miał olej w głowie, to zlecenia będziesz miał. smile.gif
Zyx
do wypowiedzi o tym, po co są klasy informatyczne w liceach -> Po cholerę, za przeproszeniem. Po pierwsze, to nie jest profil, tylko "rozszerzenie programowe", na które składa się poszerzona liczba godzin z matematyki, fizyki i obecność przedmiotu "informatyka", obok "technologii informacyjnej" (liceum). O ile pierwsze dwa przedmioty są prowadzone najczęściej dobrze, to jednak można je spotkać na innych rozszerzeniach, zaś sama informatyka odbywa się z powodu podejścia nauczycieli na bardzo specyficznych warunkach. Absolwent takiej typowej klasy informatycznej w typowym polskim liceum w zasadzie nie jest przygotowany do matury z tego przedmiotu, co widać po wynikach (średnia krajowa w granicach 35%).

Jestem absolwentem takiej klasy i piszę to z doświadczenia smile.gif. Chociaż ja akurat miałem o tyle dobrze, że mój nauczyciel znał się nieźle na rzeczy, a osobom zainteresowanym stwarzał warunki do nauczenia się czegoś, czego we własnym domu nigdy by się prawdopodobnie nie nauczyli. Na początku liceum informatykę chciało studiować u mnie 10-15 osób w klasie (na 35), ostatecznie studia zaczęły 3, w tym tylko dwie na porządnej uczelni, a z tych tylko ja wciąż kontynuuję naukę.

Z drugiej strony dużo zależy też od tego, gdzie się mieszka. Licea w dużych miastach często nie mają problemów z poziomem, gdyż często zatrudniają pracowników uniwesytetów i uczelni technicznych.
erix
Cytat
Absolwent takiej typowej klasy informatycznej w typowym polskim liceum w zasadzie nie jest przygotowany do matury z tego przedmiotu, co widać po wynikach (średnia krajowa w granicach 35%).

Ale - swoją drogą - nie mogę do tej pory pojąć, po kiego grzyba została stworzona taka zawiła matura z informatyki, skoro szkoła nie jest w stanie do niej przygotować...?

Cytat
Jestem absolwentem takiej klasy i piszę to z doświadczenia

Ja też (prawie winksmiley.jpg). Informatykę skończyłem w drugiej klasie, co wydało mi się dość dziwne...
Piniek
Cytat(erix @ 20.01.2009, 22:41:52 ) *
Ja też (prawie winksmiley.jpg). Informatykę skończyłem w drugiej klasie, co wydało mi się dość dziwne...

dziwne...
ja w klasie mat-inf poznaje tajniki programu Paint. Na pytanie czy będzie kiedykolwiek robić coś trudniejszego odpowiedz brzmi może pod koniec tej klasy (2LO) zaczniemy Logo komeniusza
erix
ohmy.gif

To po co w ogóle matura z informatyki, której nie wszystkie uczelnie uwzględniają, a szkoły średnie nie są w stanie do nich przygotować...?
Piniek
dodatkowy przedmiot na maturze i tyle ;]
sowiq
Cytat(erix @ 20.01.2009, 23:32:30 ) *
To po co w ogóle matura z informatyki, której nie wszystkie uczelnie uwzględniają, a szkoły średnie nie są w stanie do nich przygotować...?

1. ktoś za to dostaje kasę
2. bo nikt by nie chciał chodzić do klas informatycznych
3. bo to kolejny przedmiot na raporcie w jakimś ministerstwie (bardzo mocno powiązane z pkt. 1.)
Można długo wymieniać, ale trudno będzie się doszukać 'dla dobra ucznia'.
Bartolomeo7
Witam,
mam 15 lat (chodzę do drugiej klasy gimnazjum) i interesuję się programowaniem stron internetowych. Mam za sobą ok. 8 projektów PHP&MySQL + panel administratorski do każdego z nich. Cały czas poszerzam swoja wiedzę i zdobywam doświadczenie przy kolejnych projektach. Jestem w wieku, w którym najwyższy czas zainteresować się swoją przyszłością. Jako, że mam jeszcze rok na zastanowienie się "co po gimnazjum", piszę do Was z prośbą, byście doradzili mi Drodzy Forumowicze jaką szkołę wybrać.

Otóż nie znalazłem żadnej szkoły, która oferowałaby jasny kierunek - strony WWW. Podejrzewam, a nawet jestem pewien, że takich szkół po prostu nie ma. Zastanawiałem się, czy nie iść do jakiejś szkoły prywatnej, ale czy to ma jakiś sens? Poza tym spotkałem się z opinią, że w szkołach prywatnych odizoluję się od tych "zwyczajnych ludzi", a jedynie otoczę się dziećmi bogatych rodziców. Dlatego nie jestem pewien, czy jest to rozsądna opcja.

A może po prostu iść do licem ogólnokształcącego, a w tym czasie samodzielnie poszerzać wiedzę i zainteresowanie?

Czekam na Wasze odpowiedzi. Z góry dziękuję.
erix
A przeczytałeś cały ten wątek?

Cytat
Poza tym spotkałem się z opinią, że w szkołach prywatnych odizoluję się od tych "zwyczajnych ludzi", a jedynie otoczę się dziećmi bogatych rodziców. Dlatego nie jestem pewien, czy jest to rozsądna opcja.

Nie tylko w Twoim środowisku panuje taka opinia.

Cytat
A może po prostu iść do licem ogólnokształcącego, a w tym czasie samodzielnie poszerzać wiedzę i zainteresowanie?

Przewiń stronę do góry i czytaj post po poście. tongue.gif
Seta7
Co prawda to nie jest forum o javie, ale może znajdzie się kilka osób, które będą w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.
Mam 16 lat i chodzę do III klasy gimnazjum, znam html, trochę css i bardzo słabe podstawy php. Jeśli zacząłbym teraz naukę javy to czy dałbym radę przez 3 lata liceum nauczyć jej się w takim stopniu, aby po maturce podjąć się pracy jakiegoś młodszego programisty java ?

Czy może java jest za trudna jak na umysł 16-latka ?
Crozin
Czyli będziesz poznawać pierwszy język programowania. W 3 lata niemal napewno nauczysz się... ale jak? Na to już Ci nikt nie odpowie smile.gif
erix
Cytat
Czy może java jest za trudna jak na umysł 16-latka ?

Wiesz, wiek nie ma tu za bardzo znaczenia. winksmiley.jpg Tylko Twoje zacięcie i predyspozycje.
Wykrywacz
Czy tylko ja mam wrażenie że tu coś jest nie tak?>
Kurde panowie pi..cie to, przed wami najlepsze lata imprez, wygłupów i dobrej zabawy, a wy zawracacie gitarę że już i natychmiast chcecie forsę zarabiać jako programiści.

Na karierę zawodową jeszcze będziecie mieli czas, na zabawę już 2 raz w swoim życiu nie... Nie głoszę abyście olali naukę, tylko nie przesadzali... kurna iść do prywatnej szkoły żeby mieć czas na kodowania.... dajcie se na wstrzymanie idźcie do normalnej szkoły gdzie chodzą fajne laski których imiona nie kończą się na jpg.
rzymek01
Cytat(Wykrywacz @ 26.01.2009, 11:54:21 ) *
dajcie se na wstrzymanie idźcie do normalnej szkoły gdzie chodzą fajne laski których imiona nie kończą się na jpg.
czarodziej.gif

co do matury z infy, przejrzałem wiekszość zasad rekrutacji w Polsce i uwzględniają informatykę w taki sposób, że można wybrać z przedmiotów: matma, fiza, infa i po prostu co poszło lepiej to wybierasz i masz więcej punktów (albo jest też tak, że matma musi byc, i wybierasz pomiędzy fizyką a infą)

PS. ci co wygrywają OI muszą się bardzo duzo uczyć i miec dobrego nauczyciela lub, jak uczą się samemu, to muszą się ekstremalnie dużo uczyć dry.gif
erix
Heh, znajdź taką szkołę średnią, co przygotuje do OI...
Asmox
Cytat("artyur_dziocha")
Programowania możesz się uczyć po godzinach, czytać to co potrzebujesz, ustalasz sobie sam zasób wiedzy, czego chcesz się uczyć i w jakim czasie chciałbyś ją ogarnąć. Tworzysz sam, ćwiczysz sam - powoli nabierasz doświadczenia. W wieku 19 lat jesteś dobry w programowaniu oraz masz możliwość studiowania na dobrym uniwerku(zarabiasz programująć)

No tak, ale bez praktyki trudno jest zrobić jakieś dzieło z tego co się umie. Dlatego przydałoby się znaleźć jakąś dobrą szkołę, gdzie pokazują "jak to się robi". Bo ja na przykład uczę się sam i trudno jest mi coś stworzyć. Głównie dlatego, że mam problemy, które trudno jest rozwiązać na forum.
Cytat("erix")

Taka szkoła nie istnieje
http://www.oi.edu.pl/html/zadania/oig3/kla.pdf
Jak powiecie mi o co chodzi z tym zadaniem, to dam punkt pomógł. A raczej nie dam, bo nie mogę biggrin.gif . To jest takie pokręcone, że nie wiem...
Skie
To ja także dorzucę do tej rozmowy swoje dwa grosze smile.gif

Mam teraz 16 lat (1 kl. liceum) i jak napisałem w nawiasie poszedłem do LO na profil informatyczny. Nie dlatego, że wolę to od technikum, ale dlatego, że mam w tej szkole najlepsze warunki do nauki informatyki w moim mieście. Pozostałe technika / licea na profilu ROZSZERZONYM mają ledwo 1-2 godz. inf. tygodniowo co jest dla mnie wręcz ŚMIESZNE. Obecnie mam 8 godz. tygodniowo. Wiem, oczywiście, że najwięcej się uczy w domu, ale duża ilość informatyki zmusza mnie do nauki też rzeczy, które na pozór by mnie nie zainteresowały.

Jedynie co mnie wkurza to niechęć do C / C++.
Po prostu nie wiem dlaczego, ale ten język mnie tak wkurza, że szkoda gadać, a przecież to jeden z ważniejszych jak nie najważniejszy język. Ostatnio postanowiłem zabrać się za JAVA smile.gif
piotrooo89
Cytat(erix @ 26.01.2009, 21:21:19 ) *

marzenie ściętej głowy... mogę podać z własnego przykładu - tech informatyk. teoretycznie fajny kierunek wszystko tip top z informatyką, programowaniem etc. ale jest jeden niuans którego nie przewidziałem - brak dodatkowych godzin matematyki. co z tego że umiem coś tam wyskrobać w C++ lub C# jeśli na 1 roku będę miał rzeźnie z maty? informatyka dla wszystkich co zaczynają jest taka sama a matematyka już nie.

co do OI, no czy ja wiem czy trudno się samemu przygotować? obecnie przeszedłem wojewódzki etap InterSieci i ja i moi kumple dostaliśmy od nauczyciela materiały i tekst - macie to umieć po feriach ja odpytam was i wstawie oceny... więc jakaś mobilizacja jest a to czego się naucze na pewno zostanie w głowie. smile.gif
perfectto
Nie jestem użytkownikiem tego forum, jednak dostałem od kolegi z klasy (pozdro Skie) link do tego wątku i stwierdziłem, że też muszę się wypowiedzieć.

001. Szkoły OI-oriented istnieją. III LO w Gdyni, V LO w Krakowie, Staszic w Warszawie czy XIV LO we Wrocławiu. Ponoć nasze liceum też chce takie być. Szczerze w to wierzę. Wiadomo, nikt nam na tacy nie poda wszystkiego co do OI trzeba wiedzieć, nie nauczy wszystkich algorytmów i struktur danych, bo jest to nierealne. Szkoła działania jak OI powinna mocno wspierać (czego dowodem jest np. dzisiejszy "prezent" od dyrektora). OI to nie jest coś takiego, że masz zakres lektur czy materiału. OI to po prostu dobra znajomość algorytmiki, tysiące linii kodu za sobą i specyficzny rodzaj myślenia. Mi jeszcze trochę brakuje, jednak udało się dostać do II etapu więc nie jest źle.

010. Zadanie klasy nie jest bardzo trudne. Pomyśl, weź kartkę - narysuj to, znajdź zależności. Powodzenia. Fakt, nie jest to zadanie banalne (chyba najtrudniejsze na tegorocznym OIG), jednak rozwiązywalne.

011. Poziom informatyki w polskich liceach jest bardzo różny. Jest kilka świetnych szkół w Polsce, sporo przeciętnych i masa chołoty, której nie warto nawet brać pod uwagę myśląc o jakiejkolwiek nauce informatyki w szkole.

100. Poza tym wszystkim polecam specjalizowanie się od jak najwcześniejszych lat w jednej dziedzinie informatyki (algorytmika, programowanie sieciowe, programowanie niskopoziomowe, grafika czy cokolwiek co was kręci).

Pozdrawiam.
./perfectto
rzymek01
no własnie, są "specjalistyczne" licea, bo to że z danego liceum z gdynii czy bydgoszczy jest co roku zajęty top to o czyms to świadczy...

oczywiście, że dobra szkoła nic za nas nie zrobi, ale przydałby się ktoś co by omówił np. teorię grafów, gier czy jakieś szczególne przypadki labiryntów i takie tam tongue.gif Cormen to nie wszystko i na tym poziomie matmy, nie wszystko z Cormena idzie wyrozumieć... :/

Ale przede wszystkim to dużo kodzenia + nauczenie się pamięć (schematu działania) typowych algorymtów sortowań, poszukiwać, choć STL to cudowna rzecz, którą dopiero poznaję, zycze wszystkim powodzenia z OI guitar.gif
Asmox
Cytat
Jedynie co mnie wkurza to niechęć do C / C++.
Po prostu nie wiem dlaczego, ale ten język mnie tak wkurza, że szkoda gadać, a przecież to jeden z ważniejszych jak nie najważniejszy język. Ostatnio postanowiłem zabrać się za JAVA

Ja osobiście uważam, że pisanie programów nie ma zbytnio przyszłości, ponieważ w erze szybkich łączy i ogromnych serwerów można się zabierać za aplikacje internetowe, które będą dostępne z każdego miejsca na świecie, a nie tylko w pracy
sowiq
Cytat(Asmox @ 26.01.2009, 23:29:31 ) *
Ja osobiście uważam, że pisanie programów nie ma zbytnio przyszłości, ponieważ w erze szybkich łączy i ogromnych serwerów można się zabierać za aplikacje internetowe, które będą dostępne z każdego miejsca na świecie, a nie tylko w pracy
No ok, ale ktoś te aplikacje chyba musi napisać? smile.gif
Asmox
Tylko wyraziłem swoje zdanie o C++ / C# i (CENZURA winksmiley.jpg) wie co jeszcze z tych C
piotrooo89
moim skromnym zdaniem programiści C++ / C# zawsze będą potrzebna, rynek na tego typu specjalizacje jest potężny. jednak w dobie szybkiego internetu specjaliści do PHP i Javy są w cenie dlatego dla nich zawsze będzie praca.

reasumując naucz się jednego ale dobrze a nie staraj się nauczyć wszytskiego bo takie podejście nie jest najlepsze - wszystko = nic. (nie mówie tu o podstawach ponieważ w dobrym tonie było by wiedzieć co w trawie piszczy).

smile.gif
Spawnm
Asmox napisal:

z tego co wiem to w c++ jest możliwość łączenia się z mysql , więc chyba nie ma problemu smile.gif
w dodatku czy world of warcraft nie był pisany w c++ questionmark.gif?
gra online smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.