Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy istnieją jakieś funkcje do zakładania aliasów www i mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MaKaO
Czy istnieją jakieś funkcje do zakładania aliasów www i mail? Pytam o to, ponieważ w cPanelu wygląda to tak banalnie, że się głowie cały czas jak to zrobić... I jeszcze mam jedno pytanie, co mi jest potrzebne, aby domene zrobić catch-all...
dawijanii
W tym wypadku musisz sie pobawic z plikami .htaccess dzieki nim w serwerze apache możesz dynamicznie konfigurowac katalogi ustawienia itp np chesz odmówic dostępy wszystim do katalogu tworzysz plik .htaccess a w nim "deny from all" i nikt z userów po stronie client-said nie ma dostępu do katalogu oczywiscie skrypt php ma do niego FULL dostęp.
MaKaO
A jakiś konkret? Bo nie wiele z tego rozumiem (czyt. nic)... Więc za jakieś odnośniki do większej ilości tego typów informacji, będę bardzo wdzięczny... :wink:
Bora
http://symetria.filmweb.pl/
tutaj napewno jest to robione z poziomu php albo innego jęzka, wątpie żeby ktoś grzebał w ustawieniach apacha.
Yacho
jakie .htacces co wy [zmoderowane] ? - to jest rozwiazanie raczej podworkowe - sa przeciez MTA i serwery pop3 umozliwiajace PELNA integracje z Mysql co za tym idzie obsluge z poziomu php - Przyklad Exim4 :

http://www.baseciq.org/linux/virtualexim
Yacho
Cytat
Czy istnieją jakieś funkcje do zakładania aliasów www i mail? Pytam o to, ponieważ w cPanelu wygląda to tak banalnie, że się głowie cały czas jak to zrobić... I jeszcze mam jedno pytanie, co mi jest potrzebne, aby domene zrobić catch-all...

Co do aliasow mail to masz powyzsze co do aliasow WWW
to mozesz w apache.conf

dodac linijke:

Include nazwapliku_z_hostami
i w tym pliku definiowac sobie Virtual hosty apache... oczywiscie odpowiednia subdomena/domena musi byc wpisana do serwerow DNS - jak znam zycie cPanel robi to wszystko z poziomu perla ktory jest uzyteczny do pisania skrryptow z linuxem i niejako "laczy" powloke linnuxa z php....
MaKaO
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia o czym mówicie, bo nigdy nic takiego nie robiłem. Jakbyście mogli podać jakiś przykład, albo konkretną informację, co gdzie i jak to będe wdzięczny :wink:
lemming
Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba)
MaKaO
Cytat
Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba)
Z tego co się orientuje w to mylongue nie ma aliasów e-mail :wink: A subomeny już chyba wiem jak zrobić...
Yacho
jejku ale czy ty nie rozumiesz jednej rzeczy... aliasy mail i WWW to nie jest gestia php - mozesz je tylko obslugiwac z poziomu php a to jak je obslugujesz zalezy od konkretnego oprogramowania postawionego na serwierze.... i nie da sie tak ze sciagam skrypt instaluje i dziala bo skrypt albo obsluzy danego MTA albo nie.....

masz 2 drogi do wyboru:

- znalezc sobiie oprogramowanie przystjosowane do obslugi MySQL i umiejace pobierac z niego dane

- znalezc oprogramowanie obslugujace wszystkie ustwanienia z plikow konfiguracyjnych i edytowac te pliki - jest to niebiezpiecznie poniewaz kazdy user ma wtedy do nich dostep i uprwanienia manipulacji nimi

do modera: sorry - bede sie hamowal i odchamiałsmile.gif
Yacho
Cytat
Cytat
Z tego co się orientuje w to mylongue nie ma aliasów e-mail :wink: A subomeny już chyba wiem jak zrobić...

no podalem : http://www.baseciq.org/linux/virtualexim

tu masz napisane co zrobic zeby moc postawic swoj system poczty w 100% obslugiwany z poziomu php...
Yacho
Cytat

Zauwaz tylko ze takie cos to jest tylko marna proteza...
z aliasami mozna zrobic tak samo...

Trzymasz w bazie pole adres i alias i kiedy uzytkownik w formularzu chce wyslac cos pod adres alias ty go zamianiasz.... takie cos bedzie zialac ale jak chcsz faktycznie dodac alias do konta (zeby odbieranie tez dzialalo) to nie ma sily....
MaKaO
Cytat
umiesz skompilować i zainstalować exima z MySQL'em - ten tekst napewno tych czynności nie opisze;
A jeżeli moge wiedzieć to gdzie takie coś znajde?
Yacho
na tej samej stronie jest opis jak skompilowac exima ze zrodel :
http://www.baseciq.org/linux/exim

Co do mysql to wystarczy wpisac w googlach mysql howto pozatym na www.php.net powinny byc instrukcje jak mysql skompilowac...

uwaga: exim jest tylko pod linuxa AFAIK wiec jak chcesz cos pod winde to nie wiem smile.gif
ew mozesz sobie windzianym kompilatorem skompilowac exima ale to juz raczej hardcore biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.