Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Robotyka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kuzry
Witam. Zainteresowałem się ostatnio tematyką robotyki. Szukałem trochę po internecie ale znalazłem tylko czasopismo "ROBOT i-DROID"(www.mojrobot.pl). Niestety cena jest dla mnie trochę za wysoka i jeśli znacie jakieś strony o tematyce budowania robotów to prosił bym o jakieś linki rolleyes.gif
Speedy
Sądzę, że na początku należałoby się dowiedzieć co to jest ta robotyka winksmiley.jpg.
Jabol
Cytat(Speedy @ 23.01.2009, 19:35:53 ) *
Sądzę, że na początku należałoby się dowiedzieć co to jest ta robotyka winksmiley.jpg.

doobre laugh.gif ! Studiuje coś z robotyką powiedzmy powiązanego i naprawdę mi się podobało. Coś w tym jest, mogę tylko potwierdzić (ale nie daj się zniechęcić - jedyne co przemija to zapał, zainteresowanie oraz chęci - a jak się postarasz to zainteresowanie może nawet zostanie winksmiley.jpg ). No i nie każdy musi mieć takich pięć etapów, moje dotychczasowe jednak są bardziej optymistyczne.

A tak co do tematu to ucz się programować i nie olewaj fizyki. Może kiedyś coś z tego będzie. Czasopism nie znam.
Kuzry
Speedy dzięki za linka biggrin.gif
Maturę pisze w tym roku i zastanawiam się nad kierunkiem studiów. No ale niestety nie wiem czy w moich okolicach są takie studia z robotyki.
A możesz mi jeszcze powiedzieć Jabol jakie przedmioty mniej więcej macie na tych studiach :]
Speedy
Powiem tylko tyle, że takiego robota w 5 min. nie zbudujesz winksmiley.jpg. Musisz posiadać wiedzę z zakresu automatyki, elektroniki, układów cyfrowych, mikroprocesorów, dynamiki układów i jeszcze musisz umieć to urządzenie zaprogramować. Trochę teoretyzuję, bo sam żadnego robota bym na dzień dzisiejszy nie zrobił, ale mam znajomych z wydziału rok lub dwa lata wyżej i oni takie rzeczy robią, więc niewykluczone, że będę mógł Ci doradzić coś konkretnego w kwestii zbudowania robota za parenaście miesięcy tongue.gif. Zauważ też, że samo hasło "zbudowanie robota" jest zbyt ogólne. Ważne, co konkretnie chcesz zrobić. To tak jakbyś się zapytał, "jak napisać program komputerowy?". Trzeba wiedzieć, co ten program ma robić. Każde zagadnienie wymaga indywidualnego podejścia.
wlamywacz
Cześć smile.gif

Osobiście stworzyłem kilka robotów w stylu lineflower itp. Roboty takie nie są tanie szczególnie gdy robisz to pierwszy raz. Aby zacząć musisz znać przynajmniej podstawy elektroniki i programowania. Roboty takie na początku tworzy się na mikrokontrolerach typu Attiny2313 (stare takie troche ale daje rade), atmegi różnego rodzaju (atmega8, atmega16, atmego 128 itd.). Są to swego rodzaju komputery które posiadają taktowanie, pamięć wewnętrzną, przerwania, pamięć zewnętrzną, wyjście na peryferia (rs232, ic2 itp.). Aby taki komputer działał potrzebujesz programatora, ja pracowałem na STK-200 i ładnie się sprawdzał w tej roli a do tego oprogramowanie typu PonyProg, wszystko działało na RS-232 (port com). Najłatwiejszym językiem do tego typu zadań jest BASCOM, lecz można wykorzystać również C, asemblera. Kolejną sprawą to trzeba mieć jakieś tam pojęcie o mechanice - takie sprawy jak przekładnie itp. bo kupno wszystkiego w jakiś firmach kosztuje dużo kasy a w Polsce i tak biednie jeśli o to chodzi.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.