Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sprzedaż serwisu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
złowieszczy_pan
Witam serdecznie!

Chciałbym w niedalekiej przyszłości sprzedać (najprawdopodobniej przez allegro) jeden z moich serwisów internetowych i mam w związku z tym pytanie.

Jak powinienem zabezpieczyć się prawnie i technicznie, żeby napisany przeze mnie skrypt tego serwisu nie został wykorzystany do innych projektów, ani co gorsza żeby osoba która zakupi ode mnie serwis nie sprzedawała skryptu innym osobom?

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale dodam że nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam
Piniek
Przenoszę.
vokiel
Musisz napisać stosowną klauzule w umowie odnośnie odsprzedawania kodu i liczyć na to, że później uda Ci się znaleźć przykład piracenia Twojej pracy (jeśli taki nastąpi) i w rezultacie walczyć o swoje wchodząc na drogę sądową.

Możesz zabezpieczyć kod przy użyciu ioncube, a po pl: ionCube, blog.rabinek.pl
Albo przy użyciu Zend Guard, Zend Guard
Wykrywacz
Jeżeli chcesz "sprzedać" to:
1. Musisz założyć działalność gospodarczą.
2. Nie da się jeżeli ktoś będzie chciał dalej sprzedać twój skrypt to i tak to zrobi.

Oczywiście klauzula w umowie to podstawa.
Grzesiek
Cytat(Wykrywacz @ 26.01.2009, 16:55:03 ) *

Eeee, jeżeli to jest jednorazowa sprzedaż jednego serisu to nie trzeba, co innego jeśli planujesz sprzedawać regularnie wtedy bez działalności gospodarczej ani rusz.
Wykrywacz
Jednorazowo to on może wykonać taki serwis dla kogoś, jeżeli go już ma i chce go sprzedać musi mieć działalność, chyba że będzie kantować w umowie ....

Jak wyprodukujesz 1 traktor i potem chcesz go sprzedać też musisz mieć działalność, nie da się go sprzedać bo to tylko 1 traktor bez w/w
none
Cytat(Wykrywacz @ 30.01.2009, 11:09:10 ) *
Jednorazowo to on może wykonać taki serwis dla kogoś, jeżeli go już ma i chce go sprzedać musi mieć działalność, chyba że będzie kantować w umowie ....

Jak wyprodukujesz 1 traktor i potem chcesz go sprzedać też musisz mieć działalność, nie da się go sprzedać bo to tylko 1 traktor bez w/w

Totalna bzdura. Czyli wszyscy co sprzedają na allegro maja działalność?
kazag
Chciałem zauwazyc, ze dzialalnosc gospodarcza to:
Cytat
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

link: http://www.pit.pl/dzialalnosc_gospodarcza_definicje_1052.php

Więc wystarczy odpowadzić podatek dochodowy od sprzedania tego serwisu, tak jak powinno sie to robic od kazdego przychodu winksmiley.jpg

@none
oczywiscie, ze większosc z nich (prócz sklepów) nie ma, co nie znaczy, ze nie powinni mieć.
none
No tutaj nie mamy przypadku działalności wykonywanej w sposób zorganizowany i ciągły.
W sumie sam termin jest dyskusyjny ciekawe czy w ustawie są definicje co znaczy w sposób zorganizowany i ciągły smile.gif
I temat rozwiązany - Pozdrawiam
patryczakowy
Cytat(kazag @ 30.01.2009, 10:17:12 ) *
Więc wystarczy odpowadzić podatek dochodowy od sprzedania tego serwisu, tak jak powinno sie to robic od kazdego przychodu winksmiley.jpg

A to ciekawe bo ja kiedyś chciałem odprowadzić podatek za wykonanie strony i bez działalności gospodarczej niemożna chyba że podpisało się umowę o dzieło lub zlecenie ale to tylko w przypadku gdy zlecający prowadzi działalność gospodarczą w innym przypadku jeśli nie prowadzisz działalności a wykonujesz takiego typu usługi to jest to po prostu "czarna strefa" i sądzę że w przypadku sprzedaży serwisu też tak jest , ale szczerze mówiąc to chciałbym się mylić smile.gif
none
Cytat(patryczakowy @ 30.01.2009, 15:04:27 ) *
A to ciekawe bo ja kiedyś chciałem odprowadzić podatek za wykonanie strony i bez działalności gospodarczej niemożna chyba że podpisało się umowę o dzieło lub zlecenie ale to tylko w przypadku gdy zlecający prowadzi działalność gospodarczą w innym przypadku jeśli nie prowadzisz działalności a wykonujesz takiego typu usługi to jest to po prostu "czarna strefa" i sądzę że w przypadku sprzedaży serwisu też tak jest , ale szczerze mówiąc to chciałbym się mylić smile.gif

Po zakończeniu roku podatkowego przy składaniu zeznania rocznego trzeba było wpisać ten dochód w pit-a i po sprawie.
patryczakowy
Cytat(none @ 30.01.2009, 13:11:27 ) *
Po zakończeniu roku podatkowego przy składaniu zeznania rocznego trzeba było wpisać ten dochód w pit-a i po sprawie.

A czy nie sądzisz że jak wpiszę takich dochodów 20 to urząd skarbowy się nie przyczepi że jest coś nie tak że jak to nie masz działalności a tu czerpiesz regularne dochody mi się wydaje żeby mieć czyste sumienie i spokój to są tylko dwie możliwości albo to zataić (no ale tu sumienie nie pozwala:)) albo założyć działalność (no atu znowu ekonomia nie pozwala smile.gif) Z drógiej strony który malarz jak przychodzi malować tobie pokuj płaci z tego podatek questionmark.gif

A wracając do tematu czy sprzedając samochód musisz mieć działalność gospodarczą??
Wykrywacz
Z podanego linka:

Cytat
Działalność w internecie

Oczywiście zarejestrowana w ewidencji działalności gospodarczej działalność handlowa, zgłoszona jako taka w urzędzie skarbowym, stanowić będzie działalność gospodarczą w świetle wszystkich ww. definicji. Jednak prywatny handel w sieci – sprzedaż rzeczy zakupionych wcześniej w celu odsprzedaży, może okazać się zarówno działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jak i w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług. Może się okazać, że nawet korzystając ze zwolnienia w podatku dochodowym i w podatku vat sprzedawca będzie zobowiązany do prowadzenia ewidencji sprzedaży vat pod rygorem naliczenia podatku VAT w stawce 22%.

Cytat
A wracając do tematu czy sprzedając samochód musisz mieć działalność gospodarczą??

Nie ale musisz odprowadzić podatek, Tak jeżeli handlujesz w sposób ciągły samochodami, bądź je produkujesz.

Tak samo jeżeli chodzi o serwis, gdzie niema tego ograniczenia jak przy samochodzie którego się wyzbywasz w sposób trwały musisz mieć działalność bo taka sprzedaż niesie znamiona sprzedaży i produkcji długotrwałej.
athabus
Utrudniacie...
Wszystko zależy od sposobu spisania umowy. Wystarczy zwykła umowa o dzieło, że X wykona stronę Y na rzecz Z i tyle. To, że strona istniała już wcześniej to już nie ważne. Reszta to tylko rozważania teoretyczne.

Co do sprzedaży istniejącej strony to nie wydaję mi się, aby był wymóg posiadania DG. Zdaje się, że w ogóle DG trzeba otworzyć jeśli przekroczysz próg 3.000 sprzedaży w danym roku (to tak nawiasem allegro). Jeśli sprzedajesz za mniej stronę to w ogóle chyba nie ma się czym przejmować.

A tak już poza tematem to o jakich kwotach mówimy orientacyjnie? Bo jeśli to jakieś małe pieniądze to i tak się nie ma co zastanawiać. Nikt nie będzie Cię ścigał za 500zł a i ty do sądu nie pójdziesz z koleśiem, którym sprzedaje Twój soft, jeśli masz w perspektywie wygranie 1000-2000zł.
kilas88
Nie ma potrzeby zakładania działalności gospodarczej. Jesteś niezależnym właścicielem strony, spisujesz umowę i sprzedajesz stronę (nawet i za 1.000.000 dolarów). W kolejnym roku podatkowym ogarniasz rozliczenie podatkowe i po problemie.
Kamil Jura
Cytat(Wykrywacz @ 26.01.2009, 14:55:03 ) *
Jeżeli chcesz "sprzedać" to:
2. Nie da się jeżeli ktoś będzie chciał dalej sprzedać twój skrypt to i tak to zrobi.

Oczywiście klauzula w umowie to podstawa.

1. Wcale nie musi jeśli się pozbywa swojej własności. Sprzedając parę butów na allegro, której nie używasz, też musisz mieć działalność gospodarczą ? Po za tym z tego co wiem to US kontroluje większy przychód a nie 500 czy 1000 zł - co też nie oznacza, że aby taką sumę otrzymać musisz mieć DG.

2. Owszem nie da się, ale jak zawołasz gościowi 2000 zł za działający serwis to pomyśl czy on go sprzeda dalej za tyle samo. Wątpię. Nie będzie go sprzedawał nawet za 300 zł (jedna licencja) bo i tak mu się nie zwróci ta inwestycja. Ktoś kto wie, po co mu serwis wcale nie będzie go sprzedawał.

Te 2000 zł czy najlepiej 3000 zł to cena wyłączności wszelkich praw do manipulowania, użytkowania itd tym skryptem. A nie za sam skrypt. Cena to jest Twoje zabezpieczenie.

Ten kto kupuje strony www z głową to po to by zarabiać na ich istnieniu, a nie sprzedawaniu oprogramowania i robienia sobie konkurencji.

Co do rozliczenia to umowę podpisujecie i na podst. umowy z US się rozliczasz smile.gif

Pozdrawiam
kilas88
Czy aby sprzedać samochód potrzebujesz zakładać działalność gospodarczą? Nawet jeśli kosztuje 1.000.000 zł?
Nie potrzebujesz.

wystarczy logicznie myśleć.
złowieszczy_pan
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

W takim razie jak powinna wyglądać taka transakcja na allegro, oraz jak powinna wyglądać umowa?
Chodzi mi przede wszystkim oto, żeby ominąć zakładanie działalności gospodarczej i nie mieć problemów w US.

Ciężko mi określić wartość serwisu, ale istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że będzie to powyżej 3000 pln.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.