Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Technik inforamatyk specjalizacja - proszę o pomoc .
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
Witam

A więc
już niebawem zaczynam specjalizację , mam do wyboru projekotwanie stron www lub grafikę komputerową .

Myślę na d grafą gdyż teraz dorabiam jako programista php , js .
To pewne wyda wam się dziwne , ze wybieram grafę .
Ale jak przeczytałem rozpiskę zagadnień - projekotwanie stron www to mi gały wyskoczyły party.gif

W skład owego projekotwanie stron www wchodzi
-html
-xhtml
-css
-js
-php:
-same podstawy :/ koncząc na cookies ,pętle , formularze takie tam jak dla mnie podstawy .
-wprowadzenie do mysql , i ajaksa .

NA grafikę składa się o wiele lepszy program , i do tego jestem lamką z grafy i coś bym tam się nauczył .

Teraz tylko pytanie , będę miał specjalizacje grafik komputerowy , a nie projektowanie stron www :/
Ale na to chyba nie patrzą pracodwacy jak przyjmują do pracy ?
Technik ze specjalizacją grafik komputerowy , może chyba kodzić ?

Pozdro
terabit
Cytat(aleo @ 27.01.2009, 15:15:36 ) *
Technik ze specjalizacją grafik komputerowy , może chyba kodzić ?

Pozdro

a czy ta specjalizacja jest na jakimś dyplomie napisana?
a kodzić zawsze można... winksmiley.jpg

u mnie w technikum są teoretycznie 4 specjalizacje ale szkolą wybrała jedna dla wszystkich czyli strony www :/
kwiateusz
a u nas zrezygnowali ze specjalizacji w mlodszych klasach bo to w sumie i tak nic nie daje, ja sie załapałem niestety jeszcze na nią i mam sieci komputerowe. Druga grupa ma wlaśnie grafike i tez maja podstawy podstaw czyli jak rysowac kwadrat w photoshopie... ogoólnie wiecej sie nauczysz z tutoriali niz z lekcji (chyba ze masz dobrych nauczycieli co sie rzadko zdaza), wiec czego bys nie wybrał cudów sie nie spodziewaj, ja sieci wybrałem jedynie dlatego ze to zachacza o egzamin zawodowy i moze cos sie przyda...
aleo
ok .
czyli na jakimś tam dyplomie technika nie ma żadnej wzmianki o specjalizacji ?
piotrooo89
ja teraz mam specjalizacje www/grafika. i to co my tam robimy to jest śmiech na sali, ale nie o tym. ja bym wybrał rzecz jasna www ale wiesz to czego się tam będziesz uczył zależy od wiedzy nauczyciela + stopnia zaawansowania grupy... masz napisane chyba jako przedmiot specjalizacja i ocena. to jest tak samo jak np z metodologią programowania, utk...

a co do egzaminu, sieci są dość potrzebne, zwłaszcza działanie kart sieciowych, jakaś lipna adresacja, ostatnio nawet model OSI. ale co nie zmienia faktu że najwięcej jest utk którego miałem dużo ale z panem w wieku 60 lat który miał książkę z 2000 roku, ale budowę dysku twardego znam na pamięć smile.gif
terabit
zresztą ten dyplom technika to sobie możemy wsadzić gdzieś... z czymś takim to możesz w Vobisie komputery sprzedawać winksmiley.jpg ogólnie z samym dyplomem technika kariery nie zrobimy winksmiley.jpg
aleo
no wiem , że kariery nie zrobię smile.gif
dzięki panowie za radę smile.gif
piotrooo89
Cytat(terabit @ 27.01.2009, 17:33:52 ) *
zresztą ten dyplom technika to sobie możemy wsadzić gdzieś... z czymś takim to możesz w Vobisie komputery sprzedawać winksmiley.jpg ogólnie z samym dyplomem technika kariery nie zrobimy winksmiley.jpg

ale zawsze jest to jakiś papiur jakby na to nie patrzeć smile.gif a przy składaniu kompów też fajna robota - można się odstresować (no chyba że coś nie działa) smile.gif
terabit
Cytat(piotrooo89 @ 27.01.2009, 21:34:14 ) *
a przy składaniu kompów też fajna robota - można się odstresować (no chyba że coś nie działa) smile.gif

baaardzo fajna... mega nudna, ileż można kompów składać?
i pewnie zarobisz z 1200zł... biggrin.gif
piotrooo89
Cytat(terabit @ 27.01.2009, 22:24:45 ) *
baaardzo fajna... mega nudna, ileż można kompów składać?
i pewnie zarobisz z 1200zł... biggrin.gif

no to to jest inna sprawa. smile.gif ale powiem Ci szczerze ja na praktykach w ciągu miesiąca złożyłem/naprawiłem/przeinstalowałem grubo ponad 100 kompów/miesiąc i nie narzekam, choć miałem jakaś rozrywkę latanie po dachach 10 piętrowców i podpinanie kabli do anten albo ciągnięcie kabla z piwnicy w klatce 1 do klatki 6. (ale to już zupełnie co innego).

szkoda że nie ma specjalizacji coś a'la CISCO to by było coś... ale nie ma co gdybać.
erix
Cytat
a przy składaniu kompów też fajna robota - można się odstresować (no chyba że coś nie działa)

Nie no, ktoś z umiejętnościami typu ~piotrooo89, czy innych się udzielających, to by się w takiej robocie zmarnował. Szukając roboty jako designer/programista wpiszesz do cefałki "2009 - składanie komputerów w XYZ"? tongue.gif

Cytat
mega nudna

Jeśli serwisant nie-BOFH, to nudna; bywają różne przypadki, typu koleś nie jest w stanie 3x zacisnąć prawidłowo końcówek od skrętki. ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.