Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Wielkość pliku-Pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Jaką wielkość musiałbym wpisać aby mi załadował skrypt jakiś plik np.*.mp3(5MB) na serwer bo wartość chyba w bajtach jest podawana.
  1. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="wartość">

To chyba także zależy od tego jak jest skonfigurowany serwer i jeżeli w pliku php.ini w odpowiednich dyrektywach są jakieś ograniczenia co do przesyłania plików?
ayeo
php.ini

; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 20MB
isso
Cytat(simonX @ 29.01.2009, 18:18:35 ) *
Jaką wielkość musiałbym wpisać aby mi załadował skrypt jakiś plik np.*.mp3(5MB) na serwer bo wartość chyba w bajtach jest podawana.
  1. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="wartość">

To chyba także zależy od tego jak jest skonfigurowany serwer i jeżeli w pliku php.ini w odpowiednich dyrektywach są jakieś ograniczenia co do przesyłania plików?

tak jak wyżej + ustawianie pola MAX_FILE_SIZE jest zupełnie bez sensu... tzn. raz to działa, raz nie... nigdy nie wiadomo... spotkałem sie z przypadkami, ze ustawiasz na 1mb, a przechodzi znacznie wiecej... dlatego lepiej to sprawdzać w skrypcie poprzez php.

Proponuję skorzystać z funkcji http://pl.php.net/file_size" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
ayeo
Witam!

~isso, polecam lekturę
Zakładam, że nikt nie korzysta z php4.0.1 winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
isso
Cytat(ayeo @ 29.01.2009, 19:00:22 ) *
Witam!

~isso, polecam lekturę
Zakładam, że nikt nie korzysta z php4.0.1 winksmiley.jpg

Pozdrawiam!

Właściwie nie wiem o co Ci chodzi. Ten bład jest związany z tym co sam napisałeś - poza tym, osoba pytała o uploadowanie pliku ok 5mb. Hmm naprawdę nie zrozumialem o co chodzi. ;>
simonX
Nadal nie wiem jak to mam zrobić dry.gif
erix
ini_set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual('upload_max_filesize', '5M');

i jeszcze trzeba zmodyfikować post_max_size, ale o wszystkim przeczytasz w manualu.
isso
Więc tak:

Po pierwsze pytanie czy masz dostęp do php.ini ? jeżeli nie to czy wiesz na jaką wartość jest ustawiony upload_max_filesize ?

To jest podstawowe kryterium, aby określić czy te 5mb pliki będzie można wgrać. Załóżmy, że można... to robisz cos takiego:
  1. <?php
  2. if($_FILES['pliczek']){
  3.        if(filesize($_FILES['pliczek']['tmp_name']) < $x){ // $x to maksymalna wielkosc pliku podana w bajtach
  4.                move_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'], $_FILES['pliczek']['name']);
  5.        }
  6. }
  7. ?>

// co do tego ini_set(); to może być problem smile.gif często nie można ustawić tej zmiennej - ale oczywiście uwaga jest bardzo dobra
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.