Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload do pamieci...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Czy jest mozliwy upload pliku nie bezposrednio na dysk ale do 'pamieci komputera' i wyswietlenie go a nastepnie jego zapis? (taki podglad dodawanego newsa ze zdjeciem, tak aby w przypadku 'rozmyslenia' sie co do newsa nie trzeba bylo wykonywac operacji usuniecia pliku z serwera)

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
isso
Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji... ponieważ tak właściwie to wysyłanie pliku na serwer wygląda tak, że przesyłamy go do serwera (on go zapisuje w "tymczasowym" folderze, a następnie wykonuje operacje, kopiuj we wskazane miejsce, usuń - oczywiscie mowie tu o przypadku używania zapisu pliku przez move_uploaded_file), ale ten plik co tam powstaje to nie jest np. "jpg" tylko jakis tam "tmp", więc musiałbyś dokonywać konwersji... a to zabierze zapewne dużo więcej pamięci niż powinno, chyba dość nieefektywna metoda, poza tym nie wiadomo jak długo plik *.tmp będzie przetrzymywany na serwerze... kilka sekund, minut, godzin, dni? ciężko mi powiedzieć.
Kamil Jura
A moja propozycja jest taka:

Dodajesz newsa oraz zdjęcie i chcesz teraz zrobić podgląd. Zdjęcie wgrywa się na serwer do katalogu powiedzmy /tymczasowe. i stamtąd jest podglądane. Jeśli nie zaakceptujesz takiego zdjęcia czy newsa to możesz w podglądzie dać opcję porzuć. i ona skasuje ten plik.

Inna droga

Jeśli porzucasz newsa to nic nie zapisuj nie klikaj - po prostu go zamknij. Zaznaczam, że w dalszym ciągu rozumujemy z użyciem katalogu /tymczasowe. Następnie kiedy wejdziesz kolejnym razem w zarządzanie newsami to w kodzie panelu umieścić automatyczne kasowanie wszystkich plików z tego katalogu. I też po problemie.

Pozdrawiam,
Kamil Jura
isso
Cytat
nie trzeba bylo wykonywac operacji usuniecia pliku z serwera

Kamilu, niewątpliwie opcja, którą podałeś wykorzystuje funkcję usuwania, więc nie rozwiązuje to podanego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.