JamalBIG
29.01.2009, 23:38:31
Witam
Czy jest mozliwy upload pliku nie bezposrednio na dysk ale do 'pamieci komputera' i wyswietlenie go a nastepnie jego zapis? (taki podglad dodawanego newsa ze zdjeciem, tak aby w przypadku 'rozmyslenia' sie co do newsa nie trzeba bylo wykonywac operacji usuniecia pliku z serwera)
Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
isso
29.01.2009, 23:47:37
Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji... ponieważ tak właściwie to wysyłanie pliku na serwer wygląda tak, że przesyłamy go do serwera (on go zapisuje w "tymczasowym" folderze, a następnie wykonuje operacje, kopiuj we wskazane miejsce, usuń - oczywiscie mowie tu o przypadku używania zapisu pliku przez move_uploaded_file), ale ten plik co tam powstaje to nie jest np. "jpg" tylko jakis tam "tmp", więc musiałbyś dokonywać konwersji... a to zabierze zapewne dużo więcej pamięci niż powinno, chyba dość nieefektywna metoda, poza tym nie wiadomo jak długo plik *.tmp będzie przetrzymywany na serwerze... kilka sekund, minut, godzin, dni? ciężko mi powiedzieć.
Kamil Jura
30.01.2009, 00:18:15
A moja propozycja jest taka:
Dodajesz newsa oraz zdjęcie i chcesz teraz zrobić podgląd. Zdjęcie wgrywa się na serwer do katalogu powiedzmy /tymczasowe. i stamtąd jest podglądane. Jeśli nie zaakceptujesz takiego zdjęcia czy newsa to możesz w podglądzie dać opcję porzuć. i ona skasuje ten plik.
Inna droga
Jeśli porzucasz newsa to nic nie zapisuj nie klikaj - po prostu go zamknij. Zaznaczam, że w dalszym ciągu rozumujemy z użyciem katalogu /tymczasowe. Następnie kiedy wejdziesz kolejnym razem w zarządzanie newsami to w kodzie panelu umieścić automatyczne kasowanie wszystkich plików z tego katalogu. I też po problemie.
Pozdrawiam,
Kamil Jura
isso
30.01.2009, 00:51:05
Cytat
nie trzeba bylo wykonywac operacji usuniecia pliku z serwera
Kamilu, niewątpliwie opcja, którą podałeś wykorzystuje funkcję usuwania, więc nie rozwiązuje to podanego problemu.