Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja rekordów w php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MichuM.
Chcialem BARDZO podziękować wszystkim którzy mi wczesniej pomogli, ale mam prośbe czy moze znacie jakis tutorial, kurs itp który opisuje edycje rekordów bazy mysql przez formularz ?
tzn mam baze pobieram z niej zawartość a obok każdego wyswietlonego rekordu na stronie www mam przycisk edytuj i kasuj... Przydalby sie tez mi jakis PROSY skrypt z którego móglbym zrozumiec zasade.... plz smile.gif
scanner
Rozumiem, że wiesz jak wyciągać dane z bazy. Tymi danymi wypełniasz formularz, np:
Kod
<input type="text name="poleX" value="<?php echo $tablica['poleX'] ?>">
Oczywiście $tablica[] to tablica w krorej masz wynik SELECTa. No i teraz robisz wszystko tak jak przy pustym romularzu, jedynie co się zmienia to zamiast
Kod
INSERT INTO
zmieniasz dane poprzed
Kod
UPDATE .... SET poleX = $poleX WHERE id = $numer_edytowanego_rekordu
. Proste jak budowa cepa. Oczywiście trzeba by to obudowac sprawdzaniem czy w ogole cos sie zmienilo (po co nadpisywac dane jesli sa takie same), mozna tez modyfikowac tylko te pola ktore sie zmienily.. Ale ogolna zasada (ja znam taką) jest taka jak Ci napisałem.
JOHNY
Siem hmm mam problema staralem się robić jak należy ale coś nie trybi sad.gif
Mam taką sytuacje z bazy wyswietlam sobie wiersza na koncu kazdego wiersza mam usun i edytuj no i edytuj mi nie trybi gdzie może być błąd

Oto kody

To button do edycji
[php:1:cb28267897]<?php
."<TD align=center><a href=admin.php?op=edit_p&id=".$row['id'].">Edytuj</a></TD>n"
?>[/php:1:cb28267897]

to wywolanie akcji

[php:1:cb28267897]<?php
function edit($id, $co="pliki") {
$query = "UPDATE $co SET nazwa=$nazwa,adr=$adr,opis=$opis,wielkosc=$wielkosc WHERE id='$id'";
$wynik = mysql_query($query);
view_all();
}
switch($op) {
case "del_p":
del($id);
break;
case "edit_p":
edit($id);
break;
case "new_file":
new_file($nazwa, $adr, $opis, $wielkosc);
break;
default:
if(isset($sort)) view_all($sort);
if(!isset($sort)) view_all();
break;
}
?>[/php:1:cb28267897]

no a to formularz

[xml:1:cb28267897]
<FORM ACTION="admin.php?op=edit_p&id=" METHOD=POST>

<TABLE BORDER=0 CELLPADDING=0 CELLSPACING=0 ALIGN="CENTER">

<TR>
<TD class="textbold">Nazwa pliku:</TD>
<TD><INPUT TYPE="text" NAME="nazwa" value="<?php echo $co['nazwa'] ?>" SIZE=20 MAXLENGTH=40></TD>
</TR>
<TR>
<TD class="textbold">Adres pliku*:</TD>
<TD><INPUT TYPE="text" NAME="adr" value="<?php echo $co['adr'] ?>" SIZE=20 MAXLENGTH=100></TD>
</TR>
<TR>
<TD class="textbold">Wielkość pliku (w kb):</TD>
<TD><INPUT TYPE="text" NAME="wielkosc" value="<?php echo $co['wielkosc'] ?>" SIZE=20 MAXLENGTH=40></TD>
</TR>
<TR>
<TD class="textbold">Opis pliku:</TD>
<TD><INPUT TYPE="text" NAME="opis" value="<?php echo $co['opis'] ?>" SIZE=20 MAXLENGTH=100></TD>
</TR>

<TR>
<TD COLSPAN=2 ALIGN="CENTER"><INPUT TYPE="submit" VALUE="Edytuj"></TD>
</TR>
</TABLE>
</FORM>[/xml:1:cb28267897]
uboottd
1. http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789

2. http://www.php.net/manual/pl/language.vari...ables.scope.php

3. Lepiej wszystkie zmienne w zapytaniu ujmuj w '' nie zaszkodzi, a na pewno pomoze.

Po tych dwoch lekturkach powinienes juz sobie poradzic.

Hint: zmienne w updacie w funkcji sa puste.
JOHNY
Zapytam tu bo to tego tyczy po części.
Jeśli chodzi o edycje no prawie gotowe ale jest jeszcze jakiś problem ale go znajdę.

Ale sprawa ma się tego typu:
Dlaczego nie pokazuje mi w ..... value=" . $row['costam'] ." w tej zmiennej całego ciągu znaków łącznie ze spacją.
W bazie jest ok ale jesli wywołam to nie wyświetli mi całości textu tylko do spacji questionmark.gif co może być nie tak z bazą przypuszczam
MaKARON
Ujmij to w cudzyslowie.
JOHNY
Ale co dokladnie dać w cudzysłów questionmark.gif przecież jest w cudzysłowie i zle pokazuje

Edit1

Ok już zrobiłem musiało być ocś takiego tylko
Kod
<input type=text class="pole" name=nazwa value="".$row['nazwa']."">
JOHNY
Sorka że pisze 2 post ale mam pewnego problema i nie wiem co mam wlączyć otórz na apache 2 (w zasadzie to miałem pacha apache + php) wszystko (no prawie) było OK edytowało lux a jak instalnołem wszystkie skladniki od nowa to edytuje też fajnie tylko 1 szkopół nie chce mi w bazie zapisać znaczka / czy tez a potrzebne mi to do linku w download który wyglada tak: bledownloadnazwa.zip pomija i nie wiem dlaczego może coś w php trzeba dodatkowo właczyć questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.