Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] baza danych na podstawie tablic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adiscan
Witam
Czy możecie mi podpowiedziec w jaki sposob wykonać cos takiego:

mam jakis tam formularz a w nim np tabelke:

pierwsza kolumna to TYP KSZTAŁTOWNIKA

i chciałbym aby z rozwijanej listy wybrać np. płaskownik o okreslonym wymiarze. Następnie by po tej akcji w dalszych kolumnach wyswietliły sie inne informacje na jego temat: np waga cena itp

Cos na zasadzie: po wybraniu imienia i nazwiska wyswietlą się dalsze infomacje na temat tej osoby. adres wiek itp

Co do sprawy formularza to mam wszystko ok tylko nie wiem jak wykonać taką baze/tablice z tymi danymi i powiązać ją z tym moim formularzem. Nie chce SQL bo go nie zabardzo czaje. Da sie to zrobić na tablicach'?
Pilsener
Na tablicach to znaczy? A gdzie będziesz trzymał informacje, które chcesz wyświetlić na stronie? Poczytaj o formularzach wieloetapowych lub zainteresuj się AJAX'em.
adiscan
Widze ze bez sql'a sie nie obejdzie ! Proowałem z nim zabawy ale mi totalnie nie wychodzilo! A co z ajax'em? Możesz powiedzieć od czego zacząć? bo teraz to już nic nie wiem...
z tymi tablicami to masz racje ...
Pilsener
Jak nie wychodziło Ci z mysql'em to z AJAX'em sobie tym bardziej nie poradzisz, przecież nie damy Ci gotowego kodu (którego i tak nie będziesz pewnie umiał zastosować) - musisz zacząć od:

1. Nośnika danych, czyli gdzie i w jakiej formie przechowywać wyświetlane na stronie informacje - ściągnij sobie jakiś program do baz danych, typu front czy navicat, przecież obsługa tego nie jest trudna...
2. Wyświetlić te dane na stronie (w formularzu) - jak pobrać dane i wyświetlić na stronie to napisano o tym już tomy
3. Odebrać i walidować te dane - "walidacja" - też jest na forum i w tutorialach
4. Zapisać zmiany - to najprostsze, insert albo update

Zacznij coś działać, spróbuj choć zrobić tabelę i wyświetlić ją na stronie, masz w maualu przykłady:
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-assoc.php
isso
Pomijając ajax możesz zrobić to tak - dość łopatologiczne smile.gif

masz powiedzmy formularz1.php, formularz2.php, ... , formularzN.php

I teraz formularz1.php to jakieś tam zapytania i zostaje on przeslany do formularz2.php, formularz2.php posiada ukryte input, które zapisujesz poprze:

Kod
<input type="hidden" name="ta_sama_co_w_formularz1.php" value="<?php echo $_POST['ta_sama_co_w_formularz1.php']; ?>" />

i tak przesylajac kolejne informacje do kolejnych formularzy, jako ukryte dochodzisz do ostatniego formularza i sobie je Gdzieś zapisujesz - np. do pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.