Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka OOP a inne języki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
siatkarzyna
Witam
Jak zaczynałem się uczyć php najpierw czytałem różne kursy internetowe ale za bardzo mi nie pomogły postanowiłem kupić kursy video które polecam dla tych którzy chcą zacząć przygodę z php Kursy video a w szczególności polecam ten Kurs Video. Do rzeczy teraz chce się nauczyć programowania obiektowego w php przymieżam się do kupna książki PHP5 Ztsss ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć kursu video na temat oop. Na stronie eduweb.pl jest kurs ActionScript 3 Link i w tym kursie jest omawiane Programowanie obiektowe.
I pytanie brzmi jak się ma programowanie obiektowe w ActionScript 3 a w PHP, czy ten kurs pomoże mi zrozumiec podstawy programowania obiektowego czy może dać sobie spokój i kupić książke.
chlebik
OOP nie nauczysz sie z ksiazek. Z ksiazek nauczysz sie na pewno jak pisac kod strukturalny opakowany w obiekty. Moim zdaniem prawdziwego OOP mozna nauczyc sie tylko pracujac w projektach/formach, gdzie wykorzystuje sie ten model programowania (i to tez na wysokim poziomie).
plurr
ja mysle ze kolega powinien musnąć chociaz troche javy, wtedy wszystko staje sie latwiejsze - ja np pojalem interfejsy i abstrakcje dopiero, gdy zetknalem sie z tym jezykiem smile.gif

Ogolnie jest to trudniejszy jezyk, ale jesli chodzi o samo OO to jakos lepiej to wszystko zrozumiec.
siatkarzyna
Właśnie przeglądam kurs Java i widzę że jest tu dużo o programowaniu obiektowym. Jak uważacie czy dobrym pomysłem jest przerobienie tego kursu pomoże mi to w zrozumieniu oop no i czy w Java programowanie obiektowe jest takie same jak w php ?
Foxx
Jeżeli Twoim celem jest nauczenie się PHP to zaczynanie od innego języka jest nieefektywne.
Jeżeli zaczynasz to poczytaj o podstawach, chociażby w wikipedii pod "oop" i zacznij podstawy
OOP z manuala PHP. Potem poznając coraz lepiej PHP możesz rozszerzać wiedzę teoretyczną o oop
sięgając do coraz bardziej specjalistycznych źródeł (popatrz na bibliografię artykułu o oop w wikipedii).

Ja bym się nie przywiązywał do video tutoriali za bardzo bo i tak musisz skończyć na książkach.
Seth
OOP to filozofia pisania kodu i jako taka ma zastosowanie w wielu jezykach.
Podstawy sa wszedzie takie same ale juz spsob realizacji okreslonych wzorcow inny.

Nie prawda jest, ze nie nauczysz sie OOP z ksiazki. Jest wrecz przeciwnie. Nie podchodzi sie do projektu, ktory ma byc pisany w stylu OOP bez jakiejkolwiek wiedzy o nim.
Gdyz jak wczesniej pisalem, OOP to nie sposb zapisu klas, dostepu do obiektow i metod, to inne myslenie o projekcie i konstrukcji kodu.

Natomiast co do tego w czym sie uczyc to wg. mnie sprawa jest prosta: chcesz nauczyc sie PHP to ucz sie o OOP w PHP tongue.gif
Tylko aby zaglebic sie w OOP musisz juz miec wiedze na temat pisania programow w PHP, wiec ksiazka ktora podajesz byla by dobrym poczatkiem.
Natomiast do poznania samego OOP polecam ta:
http://helion.pl/ksiazki/probph.htm
albo
http://helion.pl/ksiazki/prozor.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.