Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obiektowe JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Jarod
Ponieważ poznaję JS i staram się poznawać jQuery mam do Was pytanie. Czy jest sens uczyć się i w ogóle pisać skrypty w JS obiektowo? Ktoś z Was stara się pisać obiektowo czy korzystacie z gotowych bibliotek a jak już musicie coś sami napisać to piszecie zwykłe funkcje?
Edit:
I jeszcze mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się z tym, że pracodawca wymagał pisania w js obiektowo?
wookieb
Jeżeli piszesz większe (typu obsluga map google) rzecz to tylko obiektowo . Jeżeli nie to funkcje ci stykną.
lord_t
Zależy co piszesz, małych rzeczy nie warto. Ale wg mnie coś mniejszego od obsługi map google też można. Jeśli napiszesz sobie jakiś zestaw funkcji do obsługi jakiegoś konkretnego elementu strony, to czemu nie zamknąć tych funkcji w obiekcie? Wtedy od razu widać do czego i gdzie ta funkcja jest wykorzystywana. Podsumowując: umieć warto, ale nie zawsze się opłaca korzystać.

Używam jQuery wraz z pluginami co nie wyklucza pisania obiektowo.
Crozin
@lord_t: OOP nie polega na tym, by w obiekcie zamknąć zestaw funkcji. winksmiley.jpg
lord_t
[offtop]Czyli studiowałem na daremno, nic nie umiem... <chlip, chlip> sadsmiley02.gif 5 lat w plecy...[offtop]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.