Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy, a osoby niepełnosprawne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Nando
Aktualnie projektuje sklep internetowy. W związku, że jestem na etapie projektu wiele można zmienić, udoskonalić i tak sobie pomyślałem o osobach niepełnosprawnych, lub też ludziach mających problemy zdrowotne które utrudniają funkcjonowanie w Internecie.

To co mi przyszło do głowy:

- oczywiście kod strony zgodny z wszelkimi standardami webowymi
- dobrze opisane obrazki i odnośniki
- nieużywanie technologi Flash
- ikonki zwiększające/zmniejszające tekst strony (jak to się fachowo nazywa?)

Czy technologia AJAX i JS (np. rozwijane menu, przeładowywane części strony bez jej całkowitego odświeżenia) może negatywnie wpływać na odbiór przez osoby niepełnosprawne?

Macie jeszcze jakieś pomysły jak można pomóc osobom niepełnosprawnym?
mls
Kod nie musi być zgodny z wszelkimi standardami. Ważna jest za to kolejność danych w kodzie strony, bo np. screenreadery według tego odczytują treść witryny.
Ikonki i odnośniki opisane konkretnie, czyli żadnych "więcej..." albo "kliknij tutaj". Grafiki które nic nie wnoszą do treści i pełnią tylko funkcje wizualne powinny mieć alt="".
Absolutnie brak flasha, chyba, że do celów dekoracyjnych. Ale należy pamiętać, że cokolwiek animowanego może źle oddziaływać na osoby z pewnymi schorzeniami.
Ikonek do zwiększania/zmniejszania ani do zmiany kontrastu robić nie trzeba. Od tego jest przeglądarka i możliwość zmiany w niej wielkości tekstu. I tu należy pamiętać, aby wszystkie rozmiary fontów zapisywać jako wartości relatywne (np. jako em) a nie absolutne (px).
Możliwie bez JS. Szczególnie należy unikać przeładowania strony AJAXem - niewidomi oczekują, że po kliknięciu na link otworzy się nowa strona.

Ogólnie polecam dwa linki: http://webaim.org/standards/wcag/checklist i wyniki ankiety dot. screenreaderów http://webaim.org/projects/screenreadersurvey/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.