Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jeżeli serv1 wyłączony, łączy z serv2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DREEMus
  1. <?php
  2. $host1 = 'example.com';
  3. $user1 = 'root';
  4. $pass1 = '';
  5.  
  6. $host2 = 'example.net';
  7. $user2 = 'ktos';
  8. $pass2 = 'ktores';
  9.  
  10. $dbPolaczenie1 = @mysql_connect ($host1, $user1, $pass1);
  11.  
  12. $dbPolaczenie2 = @mysql_connect ($host2, $user2, $pass2);
  13.  
  14. if (!@mysql_ping ($dbPolaczenie1)) {}
  15.    else $dbPolaczenie2;
  16.  
  17. // To dla sprawdzenia z którym serwerem się połączy ...
  18. echo 'Server 1 - ' . @mysql_ping ($dbPolaczenie1) . '<br>';
  19. echo 'Server 2 - ' . @mysql_ping ($dbPolaczenie2);
  20. ?>

Kod działa, ale mam pytanie, czy ktoś zna lepszy sposób na awaryjne łączenie się z drugim serwerem questionmark.gif
PS. Kodzik pisałem sam, myślę że nie jest zły, ale chce zobaczyć Waszą opinię ...
RafaelX
  1. <?php
  3. $user1 = 'root';
  4. $pass1 = '';
  5.  
  6. $host2 = 'example.net';
  7. $user2 = 'ktos';
  8. $pass2 = 'ktores';
  9.  
  10. $dbPolaczenie1 = mysql_connect ($host1, $user1, $pass1);
  11.  
  12. if (!mysql_ping ($dbPolaczenie1))
  13. $dbPolaczenie2 = mysql_connect ($host2, $user2, $pass2);
  14.  
  15. // dalsze instrukcje....
  16. ?>

ale nie wiem do czego to sie moze przydać, bo baza sama raczej nie pada (chyba), a podczas użytkowania bedziesz musiał wprowadzac dane do obydwu baz, albo robić okpie i restore co chwile z 1 na 2 serwer
DREEMus
baza jest nie istotna, ale skoro ...

1. <?php
  3. $user1 = 'root';
  4. $pass1 = '';
  5. $db1 = 'db1';
  6.  
  7. $host2 = 'example.net';
  8. $user2 = 'ktos';
  9. $pass2 = 'ktores';
  10. $db2 = 'db2';
  11.  
  12. $dbPolaczenie1 = mysql_connect ($host1, $user1, $pass1);
  13. $dbBaza1 = mysql_select_db ($db1);
  14.  
  15. if (!mysql_ping ($dbPolaczenie1)) {
  16.    $dbPolaczenie2 = mysql_connect ($host2, $user2, $pass2);
  17.    $dbBaza2 = mysql_select_db ($db2); };
  18.  
  19. // Sprawdzenie czy połączył ...
  20. ?>

Mam dwie takie same bazy (strukturalnie), ale z inną zawartością, jedną na lapku, drugą na serwerze zew. i pomyślałem sobie że zrobię funkcje, która sama wybierze serwer na którym obecnie działa, czyli ... jak na lapku to próbuje połączyć z lapkiem, jeżeli nie, to łączy z serwerem zew. smile.gif

I generalnie to cała koncepcja smile.gif
ferrero2
No tak, ale koledze chodziło o to, że baza danych która np. przechowuje dane odnośnie (odwiedzin, logowań, postów na forum itp) będzie się różniła od tej która aktualnie nie działa.
Powiedzmy w jeden dzień wejdzie na Twoją stronę 100 osób, zostawi po 2 posty, to te 200 postów, 100 informacji o logowaniach będziesz musiał przenieść do tej drugiej bazy bo zdarzy się tak, że 101 osoba w danym dniu nie będzie widziała postów poprzednich osób jeśli w danej chwili serwer będzie niedostępny i połączy się z inną bazą smile.gif.
Trochę zamotałem ale mam nadzieję że idee zrozumiałeś.
RafaelX
Po prostu jak masz 2 bazy a w prowadzasz dane tylko do jednej, to ta 2 nie bedzie zawierała tych samych danych co pierwsza, musiałbyś wszystkie dane wprowadzać podwójnie, co bardzo spowolniłoby całą aplikacje. chyba ze chcesz tak mieć ze wyswietlają ci się róźne informacje... to w tedy ten skrypt jest poprawny... z tym że to sprawdza czy połaczenie z tamtą bazą zostało otwarte, a nie czy jesteś u siebie na lapku
DREEMus
Chłopaki biggrin.gif

Mam dwie bazy, jedną u siebie na lapku (mój localhost) i drugą na serwerze zewnętrznym ...

I chodzi mi wyłącznie, żeby skrypt sam wybrał gdzie obecnie jest odpalony, zawartość bazy nie ma znaczenia ...
Bo localhost ma wszystkie możliwości, a serwer ma to co oficjalnie powinien prezentować winksmiley.jpg

Cytat
z tym że to sprawdza czy połaczenie z tamtą bazą zostało otwarte, a nie czy jesteś u siebie na lapku

więc sprawdzi połączenie, którego nie będzie, bo dane się nie zgadzają i połączy z local'em winksmiley.jpg

O to jedynie chodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.