Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Błędne zapytanie albo coś innego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ruio
Mam spory problem PIszę któtki skrypt ale napotkałem sie na dziwny problem .. a mianowicie mam kod o taki :
Kod
//przypisuje zmiennym wartosci z formularza:
$nazwa=$_POST['nazwa'];
$opis=$_POST['opis'];
$id=$_GET['id'];

if ( $nazwa && $opis ){
$query = "INSERT INTO generator set nazwa='$nazwa',opis='$opis'";
mysql_query($query);
}
if (isset($_GET['id'])) {
$id = intval($_GET['id']);
$lol = mysql_query ("SELECT * FROM generator WHERE id=.'$id'.'");
}
//pokazywanie wiadomości
if(!empty($lol)) {
$odp = mysql_query($lol);
  }
while ($odp && $i = mysql_fetch_assoc ($lol)) {
$nazwa = $i['nazwa'];
$opis = $i['opis'];
print "$nazwa";
  }

Ale wygląda na to iż mam błąd w zapytaniu bo nie pokazuje sie opis lub nazwa podczas uzycia petli while . Proszę o pomoc smile.gif
nospor
jakie zmienne taki post : lol winksmiley.jpg

id=.'$id'. po co te kropki? Poczytaj w manualu o lancuchach tekstowych bo mieszasz pojecia....

if(!empty($lol)) {
$odp = mysql_query($lol);
}

przeciez $lol to wynik mysql_query, wiec na grzyba znowy na tym robisz mysql_query?

1. <?php
  2. //przypisuje zmiennym wartosci z formularza:
  3. $nazwa=$_POST['nazwa'];
  4. $opis=$_POST['opis'];
  5. $id=$_GET['id'];
  6.  
  7. if ( $nazwa && $opis ){
  8. $query = "INSERT INTO generator set nazwa='$nazwa',opis='$opis'";
  9. mysql_query($query);
  10. }
  11. if (isset($_GET['id'])) {
  12. $id = intval($_GET['id']);
  13. $lol = mysql_query ("SELECT * FROM generator WHERE id=$id") or die(mysql_error);
  14. while ($i = mysql_fetch_assoc ($lol)) {
  15. $nazwa = $i['nazwa'];
  16. $opis = $i['opis'];
  17. print "$nazwa";
  18.  }
  19.  
  20. }
  21. ?>
Ruio
hehe mylę się jeszcze trochę smile.gif sprawdziłem ale nadal przy wpisaniu w adresie ?id-44 np. nie ma ochoty pokazać co przy tym id jest ;/ co jeszcze mam poprawić smile.gif uprzedzając pytania : tabelkę w bazie mam , mam w niej też rekordów sporo bo dodałem na próbę no i oczywiście ten skrypt łaczy się z bazą danych smile.gif Jakis pomysł ?

P.S Mam w bazie że id jest numerowane automatycznie może w tym kłopot ;/
nospor
wogole ci nie dochodzi do zapytania, gdyz masz warunek isset($_GET['id'])
A w url nie masz ustawione id
nie:?id-44
a: ?id=44
Ruio
eee to co mam zrobić tongue.gif a co do tego znaku równa się to wiem pomyłka w pisaniu teraz smile.gif

edit//
Odkryłem czemu nie działało ;d w bazie miałem pole o nazwie Nazwa a pobierałem pole : nazwa smile.gif głupi bład jedna literka a juz nie działało smile.gif POZDRAWIAM i dziękuję za pomoc smile.gif
nospor
Cytat
w bazie miałem pole o nazwie Nazwa a pobierałem pole : nazwa głupi bład jedna literka a juz nie działał

zastosuj sie do tego:
http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2
a unikniesz takich bledow

W ogole zastosuj sie do wszystkich porad stamtad winksmiley.jpg
Ruio
dokładnie smile.gif a jeszcze krótkie pytanie bo już zrobiłem iż mi pokazuje wszystko ale muszę podać temu kto wypełnił formularz id jakie zostało nadane jego formularzowi smile.gif i tu problem bo pobrać z bazy chyba nie ma tego jak bo sprawdzanie po nazwie to głupota ;/ to samo po opisie ;/ Jakiś pomysł ? ;d

edit//
widziałem że gdzieś polecałeś funkcję : mysql_insert_id przy podobnym przypadku smile.gif tutaj mogę ją zastosować ?
Ruio
czyli kolejny raz dzięki i można zamknąć temat o ile robicie takie coś na forum bo nie znam jeszcze was haha.gif smile.gif
nospor
Cytat
można zamknąć temat o ile robicie takie coś na forum
Przejrzyj pierwsze lepsze 10 tematow na forum a sie dowiesz czy robimy takie cos winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.