zaczynam swoją przygodę z mintAjax i odrazu natrafilem na problem .
skorzystałem z gotowca na stronie http://mintajax.pl/Przewodnik/Obiekt-Request/ do wysyłania formularza .
Formularz ma 2 elementy , dwa pola radio o wartosciach "tak" i "nie" . stworzylem baze danych z polami id,tak,nie oraz skrypt który maił mi dodać , zwiększyć wartości pól "tak, nie" w bazie danych ,ale coś sknociłem .
Oto kod :
plik.html
<script> function SendRequest() { var req = mint.Request(); req.OnSuccess = function() { $("response").innerHTML = this.responseText; } req.SendForm("form"); } </script> <form id="form" method="POST" action="plik2.php"> Wybór: <input name="radio" type="radio" value="tak" /> tak <input name="radio" type="radio" value="nie" /> nie </form>
plik2.php
<?php $_POST['radio'] == $a; $dbhost = 'localhost'; //domyslnie jest localhost ale to zalezy do hostingu $dbuser = 'root'; // tutaj podajemy login do bazy danych $dbpass = ''; // tutaj podajemy nasze haslo do bazy $dbname = 'ajax'; // natomiast tutaj wpisujemy nazwe bazy danych //polaczenie $dbc = @mysql_connect ($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie moge połączyć sie z bazą danych. Przepraszamy z kłopoty'); if ($a == 'tak') { $rekord['tak']++; $tak=$rekord['tak']; if ($a == 'nie') { $rekord['nie']++; $nie=$rekord['nie']; ?>
Mój plan był taki : gdy zaznacze tak,nie to zwiększy mi wartość pola tak,nie o 1 ktoś wie co źle zrobiłem ?