Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Highslide - zdjęcia z katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
zaiac
Witajcie,

Używam skryptu highslide do prezentowania galerii zdjęć na stronie. Nie mogę się dogrzebać informacji w jaki sposób (jeśli w ogóle) można podpiąć zdjęcia z jakiegoś katalogu do galerii, zamiast robienia tego ręcznie. Tymczasowo można sobie poradzić robiąc tak:

<a id="thumb1" href="foto/foto1.JPG" class="highslide" onclick="return hs.expand(this) ">Zobacz</a>

i później w pętli

<div class="hidden-container">
<a href="foto/<?php echo $i?>.JPG" class="highslide" onclick="return hs.expand(this, { thumbnailId: 'thumb1'})"></a>

Tyle że po pierwsze musze definiowac ilosc zdjęc (warunek petli) no i trzeba zmieniac wszystkim zdjeciom nazwy na schemat "numer".JPG

Interesowałoby mnie coś takiego żeby zdefiniować katalog ze zdjęciami (najlepiej dla każdej z grup zdjęć "slideshowGroup") i żeby skrypt sam pobierał nazwy plików, ich ilosc i na ich podstawie tworzył odpowiednie tagi.

Czy ktoś z was miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradzil w inny sposób?
bogdan89
Zrób to w PHP, szybko i prosto. I właściwie chyba o to Ci chodziło.
kiedyś już takie coś robiłem i mam prawie gotowe, przerobisz sobie do swoich potrzeb winksmiley.jpg

1. <?php
  2. if ($handle = opendir('folder_ze_zdjeciami')) {
  3.    while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  4.        if ($file != "." && $file != "..") {
  5.            $files[] = $file;
  6.        }
  7.    }
  8.    closedir($handle);
  9. }
  10. ?>

ten skrypt zapisuje do tablicy $files, nazwy plików, które są w folderze 'folder_ze_zdjeciami'.

i teraz masz dwa sposoby, żeby dostosować mój kod do swoich potrzeb.

1)
  1. <?php
  2. foreach ($files as $file) {
  3. # ... twoje echo
  4. }
  5. ?>

2) pominąć zapisywanie do tablicy, i w pętli while w moim kodzie zamiast $files[] = $file, dać echo ze swoim kodem winksmiley.jpg
zaiac
Dzięki za odpowiedz - tez myslalem zeby napisac kawalek kodu w phpie ale wydawało mi sie wrecz niemozliwe zeby taka "zajefajna" sprawa jak highslide nie miala takiej funkcji jak zczytywanie z katalogu... no coz - chwilowo podepre sie phpem, moze kiedys ktos dorobi taka funkcjonalnosc.

Dzieki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.