Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czas życia sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czachor
Stary oklepany problem: czas życia sesji. Próbuję wydłużyć go, żeby nie następowało wylogowanie. Mam następującą konfigurację w htaccess:
Kod
php_flag session.use_trans_sid off
php_flag session.cookie_httponly on
php_value session.cache_limiter nocache
php_value session.gc_maxlifetime 86400
php_value session.cookie_lifetime 0

Przez ini_set() nic nie zmieniam, powyższe ustawienia działają (widać je w phpinfo() jako 'Local value'). Używam session_regenerate_id() żeby zapobiec session fixation (co co minut), ale chyba to nie ma znaczenia.

W każdym razie - po jakimś czasie (ok. godziny) tak czy tak zostaję wylogowany. Nie mam pojęcia, czego się czepić. Może ktoś mi pomóc?
ayeo
Witam!

Może Garbage Collector usuwa sesje?

Pozdrawiam!
czachor
Ale z drugiej strony ustawiam: session.gc_maxlifetime 86400. Oprócz tego jest: session.gc_probability 1 oraz session.gc_divisor 100. Czyli - o ile dobrze rozumiem działanie GC - nie powinien on usuwać sesji za każdym razem.
konys
Ponizej zamieszczam notke z manuala.
Cytat
Note: If different scripts have different values of session.gc_maxlifetime but share the same place for storing the session data then the script with the minimum value will be cleaning the data. In this case, use this directive together with session.save_path.

Moze ustawienie save_path cos zmieni?
czachor
O, dzięki wielkie. Nie zwróciłem na to uwagi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.