Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z tablica
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dariolee
Witam,
Robie formularz do edycji uzytkownika i mam problem z chekboxami. A konkretniej, utworzyłem sobie kilka chekboxów i dane z nich sa zapisywane w tablicy np. Array (dodawanie =>1 edycja=>1 admin=>1) Teraz próbuję to wstawić do zapytania do bazy, gdzie mam utworzoną tablice moduły a w niej pola: m.in. dodawanie(bit), edycja(bit), admin(bit). Jak zczytać dane z tablicy i podstawić do zapytania questionmark.gif
W chwili obecnej miałem tak:
zapytanie_sql = "select idmodul from moduly where dodawanie ='$dodwanie' and edycja = '$edycja' and admin = '$admin' "

Z tabeli chciałem pobrać dane poprzez foreach ($idmodul as $klucz => $wartosc) ale ze checkbox zwraca mi wartosc tylko kiedy go zaznacze a przy odznaczeniu nie zwraca zadnej wartosci. Chcialem sprawdzac zawartosc tablicy i w razie braku wpisu np. admin w tablicy, jej wartosc ustawic na 0 (jako opcja nie dostepna dla tego uzytkownika) zeby moc wstawic wartosc 0 do tabeli w bazie. Bardziej obrazowo to zaznaczam tylko checkboxy dodawanie i edycja w tablicy php wpisze mi Array (dodawanie =>1 edycja=>1 ) bez wpisu admin. Jak z tablicy wyciagnac dane i w razie braku np. admin ustawic jego wartosc na 0 zeby wstawic do zapytania: "select idmodul from moduly where dodawanie ='$dodwanie' and edycja = '$edycja' and admin = '$admin' "
windman
  1. if(empty($_POST['box1'])) $_POST['box1'] = '0';

box1 to nazwa Twojego checkboxa

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.