Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bezpieczenstwo hasla
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dzieciol4
Witam!
Potrzebna mi funkcja kodujaca, nie hashujaca, w php dzieki ktorej na jednej stronie moglbym zakodowac haslo i wzucic je do bazy, a na drugiej je odkodowac, a strony znajduja sie w roznych domenach. Czy oprocz hashowania php posiada jakas funkcje kodujaca? Dzieki
seaquest
proponuję

base64_encode() - do kodowania
i
base64_decode() - do odkodowania
Yacho
jak juz wiele osob mowilo - to nie ma sensu - jesli na tej samej strone WWW podajesz klucz szyfrujacy i deszyfrujacy to zabezpieczeniee traci sens
Chyba ze dostep do klucza oprzez na sprawdzaniu hasla przy uzyciu [manual:11a22ed760]md5()[/manual:11a22ed760]

Tak czy siak do celu kodowania najlepszy jest [manual:11a22ed760]mcrypt[/manual:11a22ed760] base64 to inna bajka...
dzieciol4
widzisz jacho wlasnie o to chodzi, ze kodowane haslo bedzie na jednej stronie a odkodywane na drugiej wiec chyba wtedy nie traci to sensu?
sajborg
Ja tez uzywam base64 i jak dla mnie spełnia swoje zadanie zakodowane hasło czy tam jakiś tekst jest widoczne ale juz rozkodowane nie gdzies sobie do jakiejs zmiennej wrzucam i koniec.Ja mysle ze to najlepsze rozwiązanie. md5 nie rozkodujesz juz mozesz tylko nazywzej sprawdzic czy sie zgadzają tak jak ja ro robiłem w jedym miejscu kodujesz potem chcesz zobaczyc czy sie zgadzają kodujesz znowu i sprawdzasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.