Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd w połączeniu z microsoft server 2005
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
piotrino1
Witam przy próbie łaczenie z serwerem dostaję taki komunikat, zaznaczam ze w trakcie łaczenia z serwerem wyłączyłem firewalla.... W czym jest problem?

P.S
Oprócz zainstalwoanie servera microsoft mam zainstalowany mysql,php.apache...Czy to się nie "kłóci" ze sobą przy próbie łaczenia z serverem microsoft server2005? Pozdrawiam
erix
A czy to na pewno ma być autoryzacja Windows?
piotrino1
Cytat(erix @ 11.03.2009, 19:46:01 ) *
A czy to na pewno ma być autoryzacja Windows?

Tak mam według ksiązki z której się mam zamiar uczyć("Sql dla sql server2005")...ale mam problem z połączeniem..i nie wiem dlaczego...a user name i hasla nie znam do tego....
erix
Nie pamiętam dokładnie, ale trzeba chyba jeszcze uaktywnić w panelu sterowania opcje dotyczące łączenia się przez named pipes.

Dawno babrałem się w MSSQL, ale coś takiego było.
Mephistofeles
A to nie jest przypadkiem tak, że 2 serwery się gryzą ze sobą?
erix
Jak MSSQL ma się gryźć z MySQL...? Przeciez nasłuchują na zupełnie innych portach... Poza tym, z MSSQL można pracować nawet, jeśli ma wyłączoną pracę w trybie TCP/IP.
piotrino1
Cytat(erix @ 11.03.2009, 22:22:54 ) *
Nie pamiętam dokładnie, ale trzeba chyba jeszcze uaktywnić w panelu sterowania opcje dotyczące łączenia się przez named pipes.

A dokładnie? Chodzi ci o panel sterowania-narzedzia administracyjne-uslugi??
Tam uaktywnic to połaczenie?
erix
Nie. W narzędziach administracyjnych jest osobny aplet dla Microsoft SQL Server.

A jak zainstalowałeś serwer? (tzn. jakich opcji użyłeś; instalowałeś bibliotekę klienta + managera?)
piotrino1
instalowałem normalnie exe., z tej strony:http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=c243a5ae-4bd1-4e3d-94b8-5a0f62bf7796
hm...to gdzie mam dokładnie uaktywnić named pipes? Pozdrawiam
piotrino1
Cytat(erix @ 12.03.2009, 19:28:55 ) *

hm...wszystko ok, ale mam windowsa home...nie mam windowsa server2008.., a w server sql 2005 mam configuration tools-sql server error and usage reporting...tu nic nie zmienie. A w xp pracuje na koncie administratora...
erix
Przejdź od razu do sekcji swojego systemu, rusz trochę te 10 palców, poGoogle'aj, sprawdź na stronie producenta...
piotrino1
Ok dzięki, pokombinuje jeszcze mam w helpie w server 2005 wyjasnienie dlaczego nie mogę się zalogować, poczytam i pokombinuje . Na razie dzięki za pomoc
prachwal
Cytat(piotrino1 @ 11.03.2009, 19:39:34 ) *
Witam przy próbie łaczenie z serwerem dostaję taki komunikat:
Kod
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1f54d2d9b294856.html
,
Kod
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c4a4844cc0466e4.html
drugi link: , zaznaczam ze w trakcie łaczenia z serwerem wyłączyłem firewalla.... W czym jest problem?

P.S
Oprócz zainstalwoanie servera microsoft mam zainstalowany mysql,php.apache...Czy to się nie "kłóci" ze sobą przy próbie łaczenia z serverem microsoft server2005? Pozdrawiam

1 czy MSSQL jest na maszynie lokalnej czy zdalnej?

jak na zdalnej to:

włącz obsługę TCP/IP
zamiast nazwy komputera wpisz IP, twój komputer może nie wiedzieć co kryje się pod magiczną nazwą klienci
wyłącz firewall lub go skonfiguruj tak aby przepuszczał ruch na portach obsługiwanych przez MSSQl-a

nie korzystaj z Windowsowej autoryzacji jak nie umiesz jej skonfigurować, włącz Mixed mode na serwerze załóż konto i ustaw hasło, nie zapomnij dodać usera do odpowiednich grup np. db_owener w konkretnej bazie danych albo zróg go sysadminem i dbo bazy

zobacz ewentloga na sererze gdzie masz MSSQL-a, powinno pisac dlaczego się nie możesz połączyć
piotrino1
Cytat(prachwal @ 13.03.2009, 22:59:57 ) *
1 czy MSSQL jest na maszynie lokalnej czy zdalnej?
Mam na maszynie lokalnej

Cytat(prachwal @ 13.03.2009, 22:59:57 ) *
nie korzystaj z Windowsowej autoryzacji jak nie umiesz jej skonfigurować, włącz Mixed mode na serwerze załóż konto i ustaw hasło, nie zapomnij dodać usera do odpowiednich grup np. db_owener w konkretnej bazie danych albo zróg go sysadminem i dbo bazy

zobacz ewentloga na sererze gdzie masz MSSQL-a, powinno pisac dlaczego się nie możesz połączyć

Według ksiązki, z której się ucze, to przy autoryzacji windowsowej powinno mi się połączyć od razu(nic nie pisze w książce o konfiguracji windowsowej autoryzacji).
Dzięki za wskazówki pokombinuje, na razie zajmuje się mysql...a potem wezmę się za server...Pozdrawiam
prachwal
Cytat(piotrino1 @ 15.03.2009, 16:58:44 ) *
Mam na maszynie lokalnej

Według ksiązki, z której się ucze, to przy autoryzacji windowsowej powinno mi się połączyć od razu(nic nie pisze w książce o konfiguracji windowsowej autoryzacji).
Dzięki za wskazówki pokombinuje, na razie zajmuje się mysql...a potem wezmę się za server...Pozdrawiam

zapytam głupio usługa SQL serwer działa?
piotrino1
Cytat(prachwal @ 16.03.2009, 21:18:55 ) *
zapytam głupio usługa SQL serwer działa?

Jak nie mogę się zalogować i połączyć z serverem tzn. ze usługa nie działa... rolleyes.gif Pozdrawiam
prachwal
Cytat(piotrino1 @ 17.03.2009, 18:12:46 ) *
Jak nie mogę się zalogować i połączyć z serverem tzn. ze usługa nie działa... rolleyes.gif Pozdrawiam

sprawdź smile.gif

prawoklik na mój komputer -> zarządzaj -> usługi i tam sobie znajdź

a jeszcze jedno, jak to MSSQL 2005 express to łączysz się przewaznie z instancją czyli nazwa_komputera\instancja zamiast samej nazwy komputera

w Menagment Studio opcje, connection properities, server name i browse zobaszysz co masz u siebie na kompie i wokolicy
piotrino1
Dzięki za wskazówki,na razie siedzę na MySQL, odinstalowałem MSSQL 2005 express(to miałem), jeszcze troche i konczę nauke na mysql i zacznę MSSQL i wtedy znowu napisze czy udało mi się połączyc ....Do zobaczenia.... snitch.gif
Maciek1705
Hey pewnie nie w porę pisze ale pracuje na tej bazie lecz nie na express a standard jeśli chodzi o moje rady to wersja 2005 działa od windowsa xp professional sp 1 wzwyż. Drugie to trzeba go umieć dobrze zainstalować lepiej będzie jak go zainstalujesz i bedziesz się do niej logował za pomocą windows autent... coś tam ;p bez żadnych user i password. Jak go będziesz miał zamiar instalować to pisz na meila pokieruje Cię jak to dobrze zrobić
Swirek
odnowie temat bo mam podobny problem

jak połączyć się z serwerem? obowiązkowo musiałem się na to przesiąść i mam problem
jaka nazwa serwer mam ms server 2005 express dodam, że nie działa usługa sql server :/
prosze to pilne sad.gif
XianN
Skoro to jest takie pilne to dlaczego utrudniasz zadanie?
PHP dziala na Windows czy Linux?
Co to znaczy nie dziala usluga? Nie uruchomiles jej?
Daj swoj kod i blad.
Swirek
nie chodzi o php przepraszam moj blad.

chodzi o połączenie się przez sql server managament studio

błędy przy komendzie sqlcmd

i programem

no i sam sobie poradziłem.
Dałem rade... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.