Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Photoshop(nauka)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
daniel1302
Witam, Dokonałem zakupu Photoshopa Na allegro.pl 9.0 CS2(19.50 po 1 minucie licytacji) i chce się nauczyć robić w nim Layouty.
Mam kilka pytań:
Trzeba mieć uzdolnienia plastyczne?
Macie jakieś Poradniki(od podstaw)
Skąd brać grafike do layoutów?
wookieb
Tutoriale znajdziesz w necie.
Ja czesto korzystam z http://pixel2life.com
Foxx
Uzdolnienia plastyczne - jakieś wyczucie estetyki nie zaszkodzi a brak takiego zmysłu niestety zaszkodzi, ale da się taki brak w bardzo dużym stopniu zniwelować pracą i doświadczeniem (a sam talent się nie przyda na nic bez pracy).
Grafikę do wykorzystania kupisz na stockach (google -> "stoc", "istock") - na pewno nie braknie Ci tam świetnych zdjęć. Ale przyjemniej jest pewnie kupić dobry aparat (jakąś lustrzankę cyfrową) i wykorzystywać samodzielnie zrobione zdjęcia.
Co do poradników to proponuję wizytę w księgarni albo google -> "photoshop tutorial", "design tutorial", itd.
No i na koniec polecam oczywiście oglądanie dobrych stron w internecie, znajdziesz je przez... tak, google -> "top design", "best design", "best webdesign", itd. Odwiedź też strony z layoutami na sprzedaż (znajdziesz linki do najlepszych na tym forum), te kilka najlepszych prezentuje naprawdę wysoki poziom.
kbsucha
Cytat(daniel1302 @ 15.03.2009, 11:43:56 ) *
Trzeba mieć uzdolnienia plastyczne?
Macie jakieś Poradniki(od podstaw)
Skąd brać grafike do layoutów?

Do tworzenia layoutów, bardzej od uzdolnien plastycznych przydaje sie znajomość usability, typografia.
Wszystkie te tematy w całkiem przystępny sposób znajdziesz opisane w necie.
Grafike? Chodzi ci o zdjęcia? Brushe? możliwości masz 3: robisz swoje, kupujesz profesjonalne ale to troche kosztuje $, albo szukasz troszke słabszej jakości freebies, czyli darmowe próbki, czasami można całkiem przystępne materiały zdobyć (tu zawsze trzeba patrzyc na typy licencji, jeżeli chcesz na tym zarabiać musisz mieć materiały do komercyjnej licencji)

pozdr
melkor1984
polecam też videotutoriale... Lynda.com, Totaltraininng albo YouTube smile.gif

Fajnie jest widzieć jak się co robi a nie tylko o tym poczytać... Poza tym to szybsze niż czytanie smile.gif

Co do inspiracji i pomysłów na layouty to najlepsze zawsze znajduję na deviantart.com
daniel1302
Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Największy + dla melkor1984. Devariant już widziałem ale niewiedziałem czemu ma ten portal służyć. Grafika GOOD i ludzie pozwalaja z niej korzystać(nie ktorzy w opisie a po emailu)
1010
licencje za 19,50? Jesteś pewny?
daniel1302
Nie licencja ale cały program bo koleś dostał CS4 i ten mu niepotrzebny ale został zakupiony przez niego za całą kwotę.
decha-design
Cytat(daniel1302 @ 23.03.2009, 20:24:38 ) *
Nie licencja ale cały program bo koleś dostał CS4 i ten mu niepotrzebny ale został zakupiony przez niego za całą kwotę.

Dostał cs4 i sprzedał za 19 zl ... dobre, jakoś nie chce mi się wierzyć o.O' nie wiem czemu
1010
To jakby ktoś miał jeszcze cs4 za 20zł to jestem chętny. Powiem więcej... dam nawet 100 biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.