Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Samochód dla programatora
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
dsfds2432432dsf
Samochód dla programisty powinien być przede wszystkim ekonomiczny. Jeżeli jesteś dobry programistą to na pewno potrafisz szacować i zarządzać swoim budżetem. Jeżeli wywalasz pieniądze w błoto to masz ich mało albo piszesz w bashu.
Generalnie najlepsze są TDI, jakis nissan czy cus.
phpion
Cytat(dsfds2432432dsf @ 6.07.2010, 22:46:00 ) *
Generalnie najlepsze są TDI, jakis nissan czy cus.

Diesel w Nissanie? Wybacz smile.gif Genialne silniki diesla robi VW. Jest tylko jeden mały szkopuł: kupowanie używanego diesla to bardzo grząski grunt. Wystarczy, że ktoś nieprawidłowo się z nim obchodził (nie studził turbiny przed wyłączeniem silnika, zaraz po odpaleniu "szalał") i już na dzień dobry możesz mieć wysokie koszty. Podobno silniki SDI są nie do zdarcia, a przy tym zużywają rekordowo małą ilość ropy (czytał, że udało się zejść do 2l/100km!). Warto przy tym pamiętać, że diesel opłaca się tylko wówczas, gdy robisz stosunkowo długie trasy. Jeśli chcesz dieslem jeździć do pracy (liczę do ~15km), na zakupy po mieście, czasem gdzieś za miasto, to moim zdaniem nie warto. Lepiej wyhaczyć benzyniaka z instalacją gazową smile.gif
Wykrywacz
Genialne diesle to robi toyota, vw poza 1,9 tdi to problemy a to z kołem dwu masowym a to z filtrem cząsteczek, a jak na starsze popatrzysz to z pompą wtryskową sławetna vp 44 w 2,5tdi (znam z życia bo wymieniałem ;P).

I jedno co powiem to nie kupie diesla puki nie będę potrzebował robić >50k rocznie, bo niema to sensu.

Do miasta tylko benzynka, najlepiej nie duża bo i po co... czy gazować? Mi by się nie chciało, zwłaszcza że city car jaki moim zdaniem ma sens do miasta powinien być mały a wsadzanie butli do i tak małego bagażnika....

Mój wybór jako auto dla miejskiego programatora to aigo
phpion
Zgadzam się - pakowanie butli do małego autka to zabieranie praktycznie całej przestrzeni bagażowej. Można oczywiście wstawić butlę w miejsce koła zapasowego, ale to jest bardzo ryzykowne. O gazie można myśleć np. w kompaktach. Najlepiej trafić na autko z już założoną instalacją - odpadają nam dość spore koszty montażu, a i cena w stosunku do wersji bez gazu nie jest znacząco różna. Ja chętnie w moim Megane widziałbym instalację gazową, no ale wykładanie powiedzmy ~2500 zł nie miałoby raczej sensu (+ wyższe koszty przeglądu, + serwisowanie).

Swego czasu rodzice mieli w Temprze (gaźnik, 1.6) instalację gazową. Montaż 1500 zł, zwrócił się bardzo szybko (nie powiem jak szybko, nie chcę przekłamać). Generalnie przelicznik był mniej-więcej taki: jedziemy gdzieś i wracamy stamtąd za darmo. Koszty paliwa poszły w dół blisko o połowę, więc to była bardzo dobra inwestycja smile.gif

PS: O te TDI to chodziło mi właśnie o 1.9 smile.gif
Quantum
Przymierzam się ostatnio do kupna autka, mam 2 na oku: Alfa Romeo 166 (2.0 Twin Spark 16V) lub BMW e39 520i. Roczniki BMW 96-97', Alfy 98-00'. Oba w LPG z uwagi na częste trasy.
Wiem, że wśród Polaków włoszka nie cieszy się zbyt dobrą opinią i wiele stereotypów przykleiło się do tej marki.. może ktoś z nią miał do czynienia ? smile.gif Z tego co się zdążyłem zorientować na allegro, zamienników jest dość dużo i są tańsze niż do e39.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.