Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS][JQUERY] ? - Odczytanie wartości z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
stirith
Kod
<input type="radio" value="1" name="mc" checked="checked" />

Jak odczytać i wyświetlić z tego wartość ?
piotrooo89
gdzie chcesz to odczytać. wypisać gdzieś podaj jakieś info.
stirith
mam coś takiego

Kod
<input type="radio" value="1" name="mc" checked="checked" />

<input type="radio" value="12" name="rok" />

Chcę aby na stronie wyświetlało się to co jest aktualnie zaznaczone pod tym formularzem
piotrooo89
  1. function wypisz(co)
  2. {
  3. pok.innerHTML =+ co;
  4. pok.innerHTML =+ co;
  5. }
  6.  
  7. <input type="radio" value="1" onChange="wypisz(this.value)" id="ch" name="mc" />
  8. <input type="radio" value="12" onChange="wypisz(this.value)" name="rok" id="rok" />
  9.  
  10. <div id="pok"></div>

masz ogólny zarys, pomieniaj trochę i dostosuj do własnych potrzeb.
Adrian1207
Pozwolę sobie wrócić do tego tematu bo mam podobny problem. Użyłem skryptu piotrooo89, ale w miejscu gdzie powinny się wyświetlić wartości, po zmianie pola radio wyświetla się "NaN".

Moje pola to:
Kod
<input type="radio" value="pakiet1" name="pakiet" onChange="wypisz(this.value)" id="pakiet">
<input type="radio" value="pakiet2" name="pakiet" onChange="wypisz(this.value)" id="pakiet">
<input type="radio" value="pakiet3" name="pakiet" onChange="wypisz(this.value)" id="pakiet">

Co robię źle? skryptu użyłem dokładnie takiego jak napisany...

Edit: O już doszedłem, wartości musiały być liczbowe, tylko teraz zastanawiam się jak zrobić żeby JS wyświetlał dobrze zaznaczoną opcję jeżeli nie jest ona zmieniona tylko domyślnie checked="checked" ?
erix
Z tego, co pamiętam, to w JS stringi trzeba łączyć tak:
Kod
pok.innerHTML = pok.innerHTML+co;

bo JS próboje dodawać zmienne jako liczby. winksmiley.jpg
Adrian1207
Niestety nie kliknę pomógł, bo to nie mój temat ale wielkie dzięki erix za to łączenie stringów winksmiley.jpg Już sobie z wszystkim poradziłem, pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.