Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dowód złożenia zamówienia.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zigi
Witam,

mam następujący problem. Tworze serwis, w którym będzie można złożyć zamówienie na usługę, tą usługę użytkownicy będą zamiawiać wiele razy tylko w różnych terminach.

Pytanie jest następujące: W jaki sposób rozwiązać problem żeby użytkownik i ja miał dowód na to, że zamówił usługę? Ważne jest to, że bądą zamawiać tą usługę w różnych terminach i chcę się zabezpieczyć przed tym, że użytkownik oświadczy mi, że on tej usługi nie zamówił w danym terminie.

1. Wysyłanie na maila powiadomienia jest chyba słabym pomysłem, bo użytkownik zawsze może go skasować i powiedzieć, że nic nie dostał.
2. Jedyne, co mi przyszło do głowy to wysyłanie jakiś małych paczek z danymi zamówienia (oczywiście zaszyfrowany) na jakiś serwis, który ma odpowiednią renomę i podaje kiedy został plik wysłany. Serwis musiałby również numerować kolejno pliki tak, aby była widoczą dziura w numeracji gdybym ja albo użytkownik usunął plik. Zna ktoś może taki serwis albo ma lepszą propozycje?
Spawnm
przy zamówieniu zapisuj do bazy ip, czas i dane usera , a potem inforój go że posiadasz logi z zamówienia smile.gif
Zigi
To jest już zaimplementowane. Tylko, że to jest niewystarczające zabezpieczenie, bo często będzie tak, że użytkownik od razu złoży zamówienie na usługę w kilku terminach i nie zabezpieczy mnie to przed tekstem: "Zamówienie na usługę złożyłem na 21, 26 i 30 marca, a na 24 sam Pan mi dopisał w tym swoim systemie...".

Usługa nie jest tyle warta, aby biegać z logami na policję albo do prokuratury. Szukam jakiegoś skutecznego zabezpieczenia przed oszustwami, aby ani admini ani użytkownicy nie mogli kombinować.
Spawnm
umowa o dzieło/zlecenie smile.gif
Zigi
Tutaj chodzi o składanie zamówienia przez internet bez biegania do firmy i podpisywania dokumentów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.