Carveth
29.03.2009, 12:45:34
Mam problem - baza jest po przenoszeniu i w bazie są znaki ś ć itp. - czyli prawidłowe polskie (baza utf8_general_ci) a strona w meta ma windows-1250 i rzeczy pobierane z bazy mają znaczki ? itp. jednak gdy dam meta na kodowanie to samo co baza to pliki zawierające polskie znaki będą miały krzaczki... Teraz gdy dodaję z strony za pomocą skryptów php zapytania do bazy z polskimi znakami to przemienia je na Œœêʹ¥æÆŸ i myślę że najlepszym rozwiązaniem jest przekonwertować właśnie całą baze na takie kodowanie jednak mam problem - jakie jest to kodowanie zawierające Œœêʹ¥æÆŸ zamiast polskich znaków?
Fifi209
29.03.2009, 12:51:21
Nawet okiem nie zerknąłeś zapewne:
Temat: MYSQL_Polskie_znaki(Miałem tak, że jak dodawałem przez phpmyadmin to miałem krzaczki. Ale jak zrobiłem formularz na stronie to było ok. )
Carveth
29.03.2009, 16:34:10
nic to nie daje - teraz zamiast ? jest ĹĽnik i takie różne krzaczki... przypominam o meta u mnie na stronie że jest windows-1250
Fifi209
29.03.2009, 18:18:06
Nie wiem jak przy tym kodowaniu na stronie chcesz mieć polskie znaki... człowieku wrzuć tam utf-8 i plik też tak koduj. (bez BOM)
thomson89
29.03.2009, 20:50:30
Jeszcze tydzień temu był wałkowany podobny temat.
To tak: ja miałem 2 tematy o polskich znakach w mysql i kolega obelix też miał jeden dość obszerny temat o pl znaczkach w mysql.
ODSYŁAM DO SZUKAJKI...
i Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.