Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Uwierzytelnienie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomkoz
Witam

Jakie jest wasze zdanie co do mechanizmu uwierzytelniania, lepiej działać na sesjach, moze cookie z mysql, czy może jakis inny sposób?
Interesuje mnie to pod względem optymalizacji działanie serwera i szybkości wykonywania skryptu.
sowiq
Cytat(tomkoz @ 29.03.2009, 21:27:02 ) *
lepiej działać na sesjach, moze cookie z mysql
Cookie zapisywane są na komputerze użytkownika. Sesje na serwerze. Z tego wynika, że użytkownik może dowolnie modyfikować swoje cookies, danych sesji nie. Odpowiedź jest oczywista i nasuwa się sama.

Cytat(tomkoz @ 29.03.2009, 21:27:02 ) *
Interesuje mnie to pod względem optymalizacji działanie serwera i szybkości wykonywania skryptu.
Powinno Cię zainteresować przede wszystkim bezpieczeństwo. Jest dla Ciebie jakaś różnica czy skrypt wykonuje się 10, czy 11 milisekund? Ale czy komuś zajmie 5 minut czy 2 tygodnie włamanie na Twoją stronę - to już robi różnicę.
thomson89
Ja osobiście:
- daję sesję
- cookie
- zapisuje do mysql

Przy zalogowaniu sprawdzam sesję i mysql a cookie to znacznik czasu. Dzięki temu mam coś w stylu: po nieaktywności 10min wyloguj. Dodatkowo większosc informacji hashuje sha1 a same hasła daje podwójnie sha1(sha1($super_tajne_haslo)).

Pozdrawiam!
InosU31
TUTAJ jest chyba odpowiedz na Twoje pytanie ;-)

Pozdrawiam;-)
sowiq
Cytat(thomson89 @ 29.03.2009, 22:01:49 ) *
Przy zalogowaniu sprawdzam sesję i mysql a cookie to znacznik czasu.
Od tego jest session.cookie_lifetime w php.ini Jak sobie użytkownik zmieni cookie, to co wtedy?

Dodatkowo większosc informacji hashuje sha1
To jak je wtedy odczytujesz jeśli chcesz np. wysłać maila z informacją? A może zacznijmy od tego co znaczy 'większość'.

a same hasła daje podwójnie sha1(sha1($super_tajne_haslo)).
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44156 polecam lekturę.
bełdzio
sesja = trzeba otworzyc plik na dysku
db = trzeba polaczyc sie z baza, a baza musi wyciagnac dane, ktore sa na dysku smile.gif
ciacho = user wysyla za kazdym razem dodatkowe dane na serwer

masz opis kazdej metody, ktora jest najlepsza? kazda smile.gif tylko ze kazda w innym przypadku smile.gif nie patrz na szybkosc bo w tym przypadku nie ma to sensu tylko na zastosowanie smile.gif

a teraz ide spac bo juz krzywo pisze ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.