Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Zliczanie ilości komentarzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sannin
Witam,

napisałem system newsów i komentarze do nich. Teraz chciałbym wyświetlić 5 newsów z największą ilością komentarzy. Komentarze mam w osobnej tabeli, struktura

Kod
id
news
author
text

news - to id news'a, teraz nie wiem jak wyświetlić id newsów które mają najwięcej komentarzy. Najłatwiej zrobić to na zasadzie
Kod
SELECT COUNT(id) FROM comment WHERE id='$id';
dla każdego newsa i posortować w tablicy, ale sprawdzanie każdego newsa po kolei jest mało wydajne, czy jest jakiś inna wyjście?
jarek_bolo
  1. SELECT newsy.*, COUNT(newsy_komentarze.id) AS ilosc_komentarzy FROM newsy LEFT JOIN newsy_komentarze ON newsy.id = newsy_komentarze.news_id GROUP BY newsy.id ORDER BY ilosc_komentarzy DESC LIMIT 5

Powinno hulać.
sannin
Działa bardzo pięknie, dzięki smile.gif z tego co rozumiem to dzięki AS stworzyłeś tymczasową zmienną? Nie rozumiem natomiast tego
Kod
LEFT JOIN newsy_komentarze ON
możesz mi powiedzieć co to znaczy?
nospor
Cytat
to dzięki AS stworzyłeś tymczasową zmienną
nie, to poprostu alias smile.gif

co do drugiego:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html

poprostu dołączasz drugą tabele do wynikow. taki from tylko inaczej winksmiley.jpg
jarek_bolo
@sannin i tak za daleko się posunąłem, bo dałem Ci rozwiązanie na tacy. Więc teraz postaraj się poszukać samemu znaczenia poszczególnych komend w zapytaniu smile.gif Google Twoim przyjacielem.
sannin
wiem, wiem, dzięki ale wszystko jest po angielsku i nie do końca to rozumiem smile.gif
jarek_bolo
Spróbuj zaznaczyć radio button co koło niego pisze: "Szukaj na stronach kategorii: język polski " winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.