Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Ocenianie jak w youtube...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Yo!

Chciałbym się dowiedzieć, jak można zrobić ocenianie z gwiazdkami takie jak na youtube. powiedzmy mam jedną gwiazdkę szarą i drugą złotą. Teraz chcę szarą wyświetlać sześć razy, a złotą wd. bazy danych. I dodatkowo, jak ocena jest większa od 5,5 to wszystkie sześć gwiazdek mienią się na czerwono.

Jak to wykonać?
Spawnm
tak na pierwszy rzut oka to po prostu instrukcja if , w zależności od ilości pkt inny obrazek
K4mil94
Najpierw wyciągasz z bazy średnią głosów, następnie jeśli ktoś kliknie gwiazdkę id np 6 to wkładasz w baze. Oczywiście najpierw działanie na średnią arytmetyczną ;] No i tyle filozofii.
thomson89
Średnia arytmetyczną będę miał zapisaną w bazie. Ale nie będę z niej korzystał smile.gif

jak $l > $l,5 to wyświetlamy całą gwiazdkę jak $l < $l,5 to dajemy pół gwiazdki ...

moja baza
Kod
OCENY (ocenid, wierszid, ilosc1, ilosc2, ilosc3, ilosc4, ilosc5, ilosc6, suma, ilosc, srednia);
artur_dziocha
a nie lepiej
tabela oceny
id|id_art|ile_pkt|ile_glosow|srednia
a w drugiej tabeli
tabela oceny_uzytkownikow
id|id_uz|id_art|ocena
lub podobnie
Jesli uzytkownik zaglosuje aktualizujesz eceny_uzytkownikow a pozniej oceny. w ten sposob wiesz ktory uzytkownik na co zaglosowal i jak ocene dał
Uzytkownik moze zmieniac swoją ocene itd itp

edit
google->php star rating - popodglądaj inne rozwiązania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.