arturkrzyk
31.03.2009, 17:14:57
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[
Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym...
Potrzebuję skryptu, który będzie wyglądał mniej więcej tak (i nie ma różnicy, czy dane będą zapisywane w bazie danych, czy w pliku tekstowym, ale poniższy przykład odniosę do plików tekstowych):
FORMULARZ:
$pole1;
$pole2;
$pole3;
$pole4;
$pole5;
$pole6;
...etc.
ZAPISUJE POLA DO PLIKU, GDZIE SĄ WSZYSTKIE POWYŻSZE DANE (ALBO TYLKO NIEKTÓRE, ALE...):
$pole1; (to jednocześnie imię użytkownika w panelu logowania)
$pole2; (to jednocześnie drugie pole w panelu logowania)
$pole3; (to jednocześnie hasło w panelu logowania i nazwa pliku tekstowego do wczytania, dla strony docelowej)
$pole4l; ...etc. (dane wyświetlane na stronie po wczytaniu do niej pliku tekstowego.)
Pewnie wygląda na bardzo skomplikowane (przynajmniej dla mnie takie jest), ale może któryś z Was byłby w stanie mi pomóc w tym temacie?
Spawnm
31.03.2009, 17:24:01
ale co konkretnie chcesz wiedzieć?
jakieś pytanie?
arturkrzyk
31.03.2009, 17:51:45
No rzeczywiście, nie zadałem pytania

Ale mimo to, chyba nie trudno się domyślić, jakie by ono było. Pytanie brzmi: czy można coś takiego zrobić?; czy trzeba do tego bazy danych, czy da się to zrobić w oparciu o pliki tekstowe?; która forma jest lepsza?; i jak to zrobić, żeby to ładnie grało?
Foxx
31.03.2009, 17:56:50
Oczywiście, że się da zrobić.
Jeżeli możesz sobie wybierać to wybierz bazę danych raczej niż pliki. Będziesz miał przyjemniejszą pracę.
Spawnm
31.03.2009, 17:57:27
łatwiej na bazie,
robisz zwykłą tabele z odpowiednią ilością pól i potem tylko mysql_query z insert, znasz chociaż podstawy php?
arturkrzyk
31.03.2009, 18:10:11
Cytat
znasz chociaż podstawy php?
no właśnie nie bardzo :/
jest ktoś, kto poda pomocną dłoń? tzn. wytłumaczy, jak zrobić odniesienie do MySQL dla konkretnego pola formularza i jak dodać funkcję wprowadzającą wartość z formularza do tabeli... jakiś mały przykładzik, co?
ale najtrudniej jest mi sobie wyobrazić, jak to zrobić z tym odniesieniem, że ktoś się loguje i dzięki temu zostają wczytane do strony po zalogowaniu odpowiednie dane z tabeli w bazie danych...
Spawnm
31.03.2009, 18:18:22
jest przylepiony temat z linkami do kursów, poczytaj...
thomson89
31.03.2009, 19:22:31
To tak:
- Przy zalogowaniu robisz zapytanie
SELECT * FROM uzytkownicy WHERE uzytkownik=admin AND haslo=sha1(haslo)
- Po tym zapisujesz w ciachu, albo sesji - id uzytkownika pobrane z bazy
- W moim przykładzie będzie to:
<?php
//tutaj zapytania, łączenia itp.
$id = $tabela[id];
$_SESSION['id_uzyt'] = $id;
?>
- W powyższym prostym kodziku powinieneś oczywiście dac na początku session start.
- Skoro masz juz id w sesji, na każdej podstronie dajesz odpowiednie zmienne, np: $imie
- W twoim przypadku, najłatwiej: zrób funkcję która wyciąga dane pole z bazy, gdzie uzytkownika id pobiera z sessji
- Do funkcji dajesz tylko dwie zmienne: wyciagnij($naszeiduzytkownika, $comamwyciagnac);
- Wynik to oczywiście zwrócaona dana (w tym wypadku $imie)
- Reasumujac dajesz: echo wyciagnij($_SESSION[id], 'imie');
- I to cała filozofia.
- Omówię jeszce funkcję: łączymy się z bazą, za pomocą SELECT imie FROM uzytkownicy WHERE id=$_SESSION[id], wynik przypisujemy do zmiennej, dajemy return ze zmienną.
Oczywiście nie omówiłem wszystkiego a moje przykłady mają błędy. Braki ' i " oraz innych takich. Pisząc to zakładam ze znasz podstawy języka...
Pozdrawiam!
Spawnm
31.03.2009, 19:24:08
Cytat(thomson89 @ 31.03.2009, 20:22:31 )

Pisząc to zakładam ze znasz podstawy języka...
Zobacz 2 posty wyżej
kazag
31.03.2009, 20:05:31
w pliku tez mozesz.
zapisujesz wszystko jak leci i oddzielasz jakiś ciągiem, np. <s>, czyli masz info<s>info2<s>info3 itd
potem explode() i masz pocięte na kawałki i wystarczy pamietać, które info czym było..
bez php to jednak zacznij od jakiegos kursu albo ksiazki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.