Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W jaki sposób sprawdzić limity transferu/zużyty transfer miesięczny?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Walas
Witam smile.gif

Mam mały kłopot odnośnie jednej z moich stron... Otóż jest na niej galeria, w której mieści się sporo zdjęć. Serwer na którym stoi strona raz już się zbuntował, i na pare dni wygasła (Bandwidth Limit Exceeded albo jakoś tak) - transfer miesięczny został przekroczony.

Chciałem napisać mały skrypt, który w przypadku, gdy transfer miesięczny będzie zbliżał się ku limitowi - zabraniał wejścia do galerii.

Problem w tym, że nie wiem, czy jest jakiś sposób na pobranie informacji o zużytym transferze miesięcznym, oraz o wielkości samego limitu.
Na serwerze jest cPanel jeśli to ma jakiś sens... Tam jest taki licznik mały pokazujący, ile transferu miesięcznego zostało zużyte.

A więc w skrócie:
Skąd pobrać wielkość zużytego transferu miesięcznego?
kajzur
Nie sądze żeby się dało takie coś napisać, myślę że musisz się zadowolić tym małym licznikiem w CPanelu, ale oczywiście mogę się mylić ;p
ikssde
Curl albo coś takiego, chyba, że ten licznik jest generowany na podstawie twojego ID i masz ścieżkę do skryptu smile.gif

@edit
Ewentualnie, przy wyświetlaniu zdjęcia, możesz sobie zapisywać jego rozmiar i dodawać np. do bazy, a przed wyświetleniem sprawdzać ilość zużytego transferu.
Spawnm
albo poproś usługo dawcę o plik xml z tymi danymi.
dr_bonzo
Albo wybul kilka zl wiecej na jakis CDN - za grosze pohostuja ci grafike, w porownaniu do takiego hostingu.
bim2
Amazon oferuje terabajty danych za grosze. Tylko potrzebny jest paypal. smile.gif
erix
Cytat
Chciałem napisać mały skrypt, który w przypadku, gdy transfer miesięczny będzie zbliżał się ku limitowi - zabraniał wejścia do galerii.

vnstat - gdzieś jest wrapper w PHP do niego. Tylko że to ma taką wadę, iż zlicza dla całego interfejsu sieciowego, a nie konkretnej strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.