Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 zagadnienia dotyczace daty oraz automatycznego skracania tekstu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Chleb
Witam Serdecznie.

Mam do znawcow 2 proste pytania:

1. Chciałbym aby data na stronie była wyświetlana po polsku (data przy kazdym "newsie" oraz daty w archiwum). W internecie jest sporo krotkich skryptow jednak nie wiem gdzie mam taki skrypt umiescic i czy wystarczy wrzucic go raz do jakiegos pliku aby obslugiwal cala strone. Probowalem wstawiac do plikow index, header itp a takze w plikach php np archives toz przed skryptem daty, niestety nic nie pomoglo.

2. Druga rzecz, ktorej nie potrafie rozwiazac to aby automatycznie skracal sie tekst newsow na stronie glownej do np 10 linijek i zeby przeczytac cala wiadomosc, trzeba bylo kliknac w link typu "czytaj dalej".
<div style="clear:both"></div><br/>

<div class="entrytext">

<?php the_content('<p class="serif">Read more &raquo;</p>'); ?>

<?php link_pages('<p><strong>Pages:</strong> ', '</p>', 'number'); ?>

</div>

Powyzej znajduje sie element kodu, ktory (jak mi sie wydaje) nalezy odpowiednio zmodyfikowac bo na chwile obecna to w ogole nie dziala.

Pozdrawiam i prosze o pomoc ew. co mam jeszcze podac. Pozdrawiam!
Spawnm
substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual aby pokazać x pierwszych znaków smile.gif
Chleb
Dziekuje za odp jednak tak jak pisalem dla mnie wiekszym problemem jest umiejscowienie skryptow w odpowiednich miejscach. Ten, który podałes umiesczczalem w roznych miejscach wzgledem tego wycinka, ktory podalem wczesniej (przed, po, w srodku) i nic nie pomoglo.
Spawnm
pokaż cały kod.
Chleb
<?php get_header(); ?>

<?php get_sidebar(); ?>

<div id="content">

<?php if (have_posts()) : while (have_posts()) : the_post(); ?>

<div class="post-top"></div><div class="post" id="post-<?php the_ID(); ?>">

<div class="post-meta">

<h2><?php the_title(); ?></h2>

<p class="postmetadata"><?php the_time('l F, Y'); ?> <?php the_time() ?> | <?php the_author() ?>

<?php edit_post_link(__('Edit'), ' · ', ''); ?> | <?php comments_popup_link(__('Comments'), __('Comments (1)'), __('Comments (%)'), 'commentslink', __('Comments off')); ?></p></div>

<div class="entrytext">

</div>

<p class="postfeedback">

<a href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark" title="<?php _e('Permanent link to'); ?> <?php the_title(); ?>" class="permalink"><?php _e('Permalink'); ?></a>

</p>

<?php comments_template(); ?>

</div>

<div class="post-end"></div>

<?php endwhile; endif; ?>

<?php edit_post_link('Edit this entry.', '<p align="right">', '</p>'); ?>

</div>

<?php get_footer(); ?>

----------------------------------------
O taki. Z tym, ze nie jestem pewien czy to w tym pliku nalezy dokonac zmiany.
Spawnm
1) używaj bbcode
2) to nie jest cały kod, wywołujesz funkcje których nigdzie nie utworzyłeś ...
tanwel_programmer
Cytat(Chleb @ 2.04.2009, 18:46:50 ) *
Witam Serdecznie.

Mam do znawcow 2 proste pytania:

1. Chciałbym aby data na stronie była wyświetlana po polsku (data przy kazdym "newsie" oraz daty w archiwum). W internecie jest sporo krotkich skryptow jednak nie wiem gdzie mam taki skrypt umiescic i czy wystarczy wrzucic go raz do jakiegos pliku aby obslugiwal cala strone. Probowalem wstawiac do plikow index, header itp a takze w plikach php np archives toz przed skryptem daty, niestety nic nie pomoglo.

2. Druga rzecz, ktorej nie potrafie rozwiazac to aby automatycznie skracal sie tekst newsow na stronie glownej do np 10 linijek i zeby przeczytac cala wiadomosc, trzeba bylo kliknac w link typu "czytaj dalej".

<div class="entrytext">

</div>

Powyzej znajduje sie element kodu, ktory (jak mi sie wydaje) nalezy odpowiednio zmodyfikowac bo na chwile obecna to w ogole nie dziala.

Pozdrawiam i prosze o pomoc ew. co mam jeszcze podac. Pozdrawiam!

Moim skromnym zdaniem to na pytanie pierwsze mogę odpowiedzieć tak:Aby data była po polsku to powinieneś utworzyć tablicę z nazwami dni a potem albo pobrać datę aktualną(czyli numer dnia) a następnie pełną datę. Jeżeli kod chciałbyś używać w więcej niż jednym miejscu to proponuję umieścić go w osobnym pliku i najlepiej utworzyć jakąś funkcję. Poniżej przedstawiam rozwiązanie które zwraca POLSKĄ DATĘ aktualną a mianowicie dzień i pełną datę. mam nadzieje, że o to chodziło:
[code[
<?php
//tu początek funkcji
function aktualna_data(){
/*Tablica dni*/
$dni[0]="Poniedziałek";
$dni[1]="Wtorek";
$dni[2]="Środa";
$dni[3]="Czwartek";
$dni[4]="Piątek";
$dni[5]="Sobota";
$dni[6]="Niedziela";
/*Koniec tablicy dni*/
echo("Dzisiaj jest:".$dni[(int)date("w")-1].": ".date("d-m-Y"));//Wyświetla dzień licząc od poniedziałku.
}
?>
[/code]
Jeżeli chodzi o drugie pytanie to mógłbyś na przykład skorzystać z funkcji substr() która to zwraca pewną część tekstu. Wywołanie takiej funkcji jest następujące:
Kod
$Wynik=substr($Tekst_zrodlowy,$poczatek,$ile_znakow) //gdzie $początek i $ile_znakow to oczywiście wartości liczbowe.

Mam nadzieje, że te informacje pomogą.
Chleb
dzieki za pomoc:) W koncu udalo mi sie to zalatwic. Nieco innym sposobem ale wazne, ze udalo. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.