Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatyczny opis zdjecia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pogrom
Mam zrobic cos takiego, ze jak sie sfotografuje kamerka internetowa kawalek podlogi i wrzuci sie go na stronke to automatycznie pojawi sie jego opis za pomoca zielonych kresek w miejscu gdzie na zdjeciu byla podloga(szara z czarnymi kropkami) i czarnego koloru tam gdzie jest np. stol, krzeslo czy cokolwiek innego niz podloga. Ma to byc oczywiscie w php. Moim pomyslem jest to zeby podzielic zdjecie na tabelke z malutkich kwadracikow i odczytac kolor kazdego kwadracika i odpowiednio na drugim rysunku temu samemu pikselikowi przydzielic kolor zielony albo czarny - i teraz pytanie czy da sie odczytac kolor z takiego zdjecia i zrobic z niego tabelke i jesli sie da to jak bo ja nie mam zielonego pojecia?
TomASS
Do operacji na obrazach przy pomocy PHP służy biblioteka GD.
tanwel_programmer
Oczywiście, że się da. Jeżeli masz zdjęcie or rozmiarach 800x600 to należy zrobić tablice o rozmiarze(800*600) chyba 48000 jednostek czyli komórek i do każdej proponuję w pętli wykonać polecenie imagecolorat($SURCE,$X,$Y) Gdzie $Source to oczywiście uchwyt do fotki, a $x i $y to poziom i pion fotki.
Uważaj: Musisz jednaj pamiętać, że istnieje coś takiego jak kompresja fotek i podobieństwo kolorów. Jeżeli napiszesz kod który pobiera kolor każdego pixela to na takiej fotce masz 48000 *8 bajtów pamięci(albo 16 zależy jak php sobie to rozszyfruje) ale już na fotce 2048*1024 tych komórek będziesz miał grubo ponad 100000 i może ci się machina trochę zmęczyć smile.gif proponuję wykorzystać podobieństwo kolorów i odczytywać powiedzmy co 10 bajt. ale to tak w formie ciekawostki.
pogrom
dobra dzieki tylko jeszcze jak podzielic to zdjecie tak zeby odczytywane bylo jako tabela z malych pikselikow a nie jako calosc
tanwel_programmer
oj trzeba poczytać podręcznik php smile.gif a tak na poważnie to jak chcesz fotkę tworzyć pixel po pixelu to imagesetpixel()-ale jakie ma parametry to już wymuś to w sobie i poczytaj http://www.php.net/documentation.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.