Domon
5.04.2009, 10:34:15
Witam wszystkich po raz kolejny.
Robię sobie skrypt kont premium, po wykupieniu konta dodaje mnie do specjalnej grupy o id 4. Wszystko pięknie działa lecz gdy termin konta premium się kończy wypadało by usunięcie z tej grupy. I tu są schody, otóż to że nie jest to jedna grupa tylko są to grupy:
Administratorzy
Moderatorzy
Graficy
Premium
Przyjaciele
I załóżmy że user z grupami Moderatorzy, Graficy kupi konto premium, to doda go do grupy premium czyli będzie Moderatorzy, Graficy, Premium.
I wszystkie te dane (ID grup) zapisuje mi w tabeli _users w polu user_groups zapisuje w postaci
.1.2.3.4.5
i teraz chciałbym żeby przez jakiś kod usunęło mi z tego pola tylko to .4
domyślam się że trzeba użyć jakieś tablicy array/explode czy coś jeszcze ale nic mi nie wychodzi ;/
Aby wyświetlić grupy usera
to $userdata['user_groups'] czyli musiałbym jakoś z tego wyrzucić to .4
Proszę Was o pomoc, siedze nad tym 2 godzine i nic nie wychodzi :/
dr_bonzo
5.04.2009, 11:21:36
Cytat
I wszystkie te dane (ID grup) zapisuje mi w tabeli _users w polu user_groups zapisuje w postaci
.1.2.3.4.5
Nie ma to jak dobry projekt bazy, wlasnie temu sie wklada takie powiazania do osobnych rekordow w dodatkowej tabeli.
No nie wiem jak ci nie dziala z explode - przeciez to ci zwroci wszystkie liczby znajdujace sie w rekordzie, pokz twoj kod i to co dostajesz w wyniku.
Domon
5.04.2009, 11:22:54
Nie ja projektowałem bazę danych. To cms extreme-fusion... Tych kodów trochę było, więc może podaj mi jakiś przykład który działa podobnie.. Myślę, że jakbym miał jakiś wzór to bym sobie poradził...
dr_bonzo
5.04.2009, 13:24:44
<pre><?php
$cell = ".1.2.3.4.5";
// no to jeszcze raz
$cell = trim( $cell, ".");
unset($ids[$indexCzworki]);
$newCell = "." . join(".", $ids ); ?>
No i co tu trudnego?
phpion
6.04.2009, 08:16:41
Cytat(dr_bonzo @ 5.04.2009, 14:24:44 )