Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] posotrowanie wyniku z mysql_num_rows
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Napisałem kod do strony z torrentami który wyświetla użytkowników i ich ilość wysłanych torrentów.
Użyłem to tego zapytanie do 2 tabel users (użytkownicy) i namemap dane dodanego torrenta.
Kod
  1. <?php
  2. $sql = mysql_query("select * from users where username != 'Guest'"); // zapytanie o userów
  3.    
  4.    echo '<table  class="lista" cellspacing="0" cellpadding="1" border = 1 width=100%><tr><td><b>User</b></td><td><b>Torrentów</b></td></tr>';
  5.    
  6.    while($row = mysql_fetch_array($sql))
  7.        {
  8.                echo '<tr>';
  9.                $sql2 = mysql_query("select * from `namemap` where `uploader` = '".$row[id]."'");
  10.                $r = mysql_num_rows($sql2);
  11.                echo '<td>';
  12.                echo '<a href="userdetails.php?id='.$row[id].'">';
  13.                echo $row['username'];
  14.                echo '</a>';
  15.                echo '</td>';
  16.                echo '<td>';
  17.                echo $r;
  18.                echo '</td>';
  19.                echo '</tr>';
  20.        }
  21.  
  22.    echo '</table>';
  23. ?>

pole uploader w tabeli namemap zawiera id użytkownika
Więc pobieram dane z tabeli namemap gdzie id uploader jest = id danego usera
Wszystko wyświetla się ok tylko że chce wyświetlać to w kolejności od największej do najmniejszej wiem że normalnie robi się to desc albo asc nie wiem już dokładnie ;p. Ale w zapytaniu to nie działa bo zapytanie wybiera wyniki a potem daje num_rows i wyświetla ;/ chce dać jeszcze limit na 10 robiłem limit 10 w zapytaniu ale nic ;/
By trzeba było jakoś posortować num_rows chyba.
Crozin
1) Zapytanie w pętli
2) Zliczanie ilości rekordów poprzez SELECT *
3) Ok. 200 użytkowników w bazie

Przepis na zabicie serwera.

Ilość torrentów wysłanych przez danego użytkownika trzymaj bezpośrednio w tabeli użytkownika i przy dodaniu zwiększaj ją, przy usuwaniu zmiejszaj.

btw: do zliczania ilości rekordów służy MySQLowe CONUT()
Lejto
no ok ale nie mogę teraz zrobić tej ilości przy dodawaniu torrenta bezpośrednio bo torrenty mam już w bazie ;/
a jak mam użyć conut(); w moim zapytaniu?
kajzur
Chyba count, a nie conut ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.