Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książki na komputer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Krzysiek
Witam !

Jak widać w moim profilu po lewej stronie jestem uczniem, a Ci jak wiadomo nie szastają pieniędzmi, stąd też mam pytanie czy ktoś nie zna adresów stron internetowych, skąd można by ściągnąć na komputer książki (kserowane, PDF, HTML czy obojętnie co). Bardzo mi na tym zależy, bo jak wchodzę do Empiku i widzę PHP4. Biblia. za ponad 80 złotych to.... . Chodzi mi oczywiście o ksiażki na temat programowania - głównie php.

Pozdrawiam !
scanner
Popieram głód wiedzy, jednak skanowanie i udostępnianie książek to piractwo. To raz. Dwa - ksiązżak dobra rzecz, można poczytać w kibelku. Ale sie potrafi szybko zdezaktualizować. Lepiej kupoic dobrą ksiązke np. przygodową. A skoro masz dostęp do sieci.. Sa kursy, fora, tutoraile, manuale... Dobrym pomysłem jest też np. rozpisanie sobie np. w notepadzie pomysły na jakiś skrypt i zapytanie na forum. Ale konktretne. I nie proszenie o gotowca, tylko o wskazowki.

A pozatym.. zawsze masz google...
Krzysiek
Witam !

Wiem, że są tutoriale i inne rzeczy, ale na prawdę wolę uczyć się z książek. Tak na prawdę to o php to mam pojęcie - Bilie mam już za sobą, teraz czytam php dla zaawansowanych - taka pozycja fajna książkowa oczywiście. Wiem, że jest to piractwo, ale w Internecie chyba nie ma takiego pojęcia, nie? Muszą być gdzieś po polsku w sieci książki. Po angielsku znaleźć to nie problem - o C++ to mam adresy chyba do wszystkich możliwych, ale są one po angielsku, a mój angielski jest na razie na średnio-zaawansowanym poziomie, przez co czytając te książki męczę się nie mogąc zrozumieć ich w pełni.
Tak poza tym to mam modem i szukanie tutoriali i innych rzeczy to w moim przypadku wypada - fortune za połączenia natracę.
Dzięki za odpowiedź i nadal proszę o adresy. Konkretnie to mnie interesują książki o JavaScript, bo bo php chcę się wziąć za ten język.

Pozdrawiam!
scanner
Podtrzymuje: piractwo. (sam używam nielegalnego softu, ale nie jest mi z tym wygodnie. Na szczeście chociaż pajączka mam legalnego smile.gif

btw: ksiazki tez jakos musisz sciagnac. nawet na modemie.
jak dla mnie: Sorry, ale EOT
DeyV
A jak dla mnie - najlepsza "książka" jest za darmo. I prawie po polsku. Mówię oczywiście o manualu, przy pomocy którego można napisać naprawdę wiele, szczególnie jeśli zna się już podstawy programowania. Ja praktycznie nie zaczynam nic pisać, jeśli nie mam w drugim oknie włączonego manuala (zawsze w postaci *.chm - korzystanie z niego to po prostu przyjemność) biggrin.gif
Krzysiek
Witam !

Skąd można ściągnąć manuala po Polsku, ale żeby nie było wszystko upakowane wszystko na jednej stronie, ale żeby wyglądało tak, jak na oficjalnej stronie php - polski mirror. Ogólnie, żeby było ładnie; a już super by było, gdyby był to manual zrobiony jako pomoc dla Windows.

Pozdr.
scanner
http://pl.php.net/download-docs.php - wersja chm.
Krzysiek
Witam !

Oooo, full wypas. Na prawdę wielkie dzięki - nie myślałem, że tam to znajdę. Szukałem bardziej na ComputerZone.pl, ale tam nic nie było. Jeszcze raz dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie, odpowiedzcie proszę: jaka jest różnica między '/n' a '/t' w php questionmark.gif?
Mam dokładne tego opisy w książkach, ale jaka jest różnica praktyczna i w ogóle gdzie się stosuje jedno, a gdzie drugie tego niestety nie wiem.

Pozdrawiam !
kwiateek
http://sunsite.bilkent.edu.tr/pub/infosyst...butions/manual/
na wszelki wypadek smile.gif
kurtz
Cytat
Mam jeszcze jedno pytanie, odpowiedzcie proszę: jaka jest różnica między '/n' a '/t' w php ???

n to nowa linia
t to znak tabulacji

opis jeszcze innych masz w http://php.polbiznes.pl/manual/pl/language...ypes.string.php - tabelka 7.1

dokumnetacja twoj przyjaciel :)
shw
ja tam php lubie m.in. za to, ze ma naprawde dobrego i darmowego manuala.
poza nim (dla niezamoznych) pozostaje studiowanie cudzych skryptow oraz czytanie artykulow.
osobiscie troche zrazilem sie do book'ow - jeszcze daaawno kupilem sobie jedna, wykosztowalem sie, a okazala sie praktycznie tlumaczeniem manuala (jak zreszta wiekszosc ksiazek w tym okresie) i tak mi jakos zostalo...
wole przeczytac arta czy rozmowe na forum ludzi, ktorzy sie znaja, niz niektore booki pisane przez pseudo-specjalistow...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.