1010
12.04.2009, 21:37:15
PHP5. Zaawansowane programowanie
Cytat
PHP to język umożliwiający tworzenie aplikacji sieciowych uruchamianych po stronie serwera. Jego najnowsza wersja, oznaczona numerem 5, to w pełni obiektowy język, za pomocą którego można budować nawet najbardziej złożone systemy portalowe, intranetowe i ekstranetowe. Dzięki nowym funkcjom wprowadzonym w PHP 5 możliwe jest korzystanie z plików XML i protokołu SOAP, wydajna komunikacja z bazą danych i stosowanie technik obiektowych znacznie ułatwiających i przyspieszających tworzenie rozbudowanych aplikacji.
"PHP5. Zaawansowane programowanie" to książka przedstawiająca potężne możliwości i elastyczność najnowszej wersji tej popularnej platformy programistycznej. Opisuje podstawowe zasady programowania obiektowego i prowadzenia rozbudowanych projektów informatycznych. Zawiera informacje o modelowaniu aplikacji w języku UML, stosowaniu wzorców projektowych i tworzeniu narzędzi, które będzie można wykorzystać w każdym projekcie. Przedstawia również analizę prawdziwego przypadku -- systemu automatyzującego pracę działu sprzedaży w przedsiębiorstwie handlowym.
* Programowanie obiektowe
* Język UML i modelowanie systemów
* Wzorce projektowe
* Tworzenie prostych narzędzi obiektowych
* Połączenia z bazami danych
* Model MVC
* Stosowanie protokołu SOAP
* Komunikacja z użytkownikiem i mechanizmy sesji
* Testowanie aplikacji
* Studium przypadku – automatyzacja pracy działu sprzedaży
Jeśli chcesz poznać zaawansowane możliwości PHP 5, sięgnij po tę książkę.
helionWedług mnie jak ktoś zna już podstawy php dość dobrze i chce poznać programowanie obiektowe oraz profesjonalne podejście do dużych projektów to książka jest doskonała.
Posiadam i naprawdę polecam
cojack
20.05.2009, 23:21:09
Mam, mam, mam! Uważam tak jak wyżej przedmówca że książka jest w prost genialna! Po przeczytaniu (z 6 razy) i zrozumieniu (to będzie trzeba jeszcze z 3 razy przeczytać) i potrafieniu zaimplementować własnych klas (to jeszcze z raz), mamy skilla w php + 4 do OOP i + 2 do wzorcow projektowych

następna stacja to Head First.
phpion
24.05.2009, 14:59:31
Moim zdaniem książka przereklamowana. "PHP5" + "zaawansowane" robi swoje. Tylko kilka rodziałów wydaje mi się naprawdę ciekawych (np. ten o SOAP). Ogólnie rzecz biorąc uważam, że jest dużo słabsza* od poprzednika czyli "PHP4. Zaawansowane programowanie".
* Patrząc ogólnie, jako całość, bo traktowanie dziś o PHP4 byłoby nieporozumieniem.
melkorm
24.05.2009, 16:09:20
Hehe także posiadam i zgodzę się z
phpion'em że aż tak `zaawansowana` nie jest, ale ładnie wprowadza w świat wzorców, projektowania UML. Wraz z wieloma przykładami z których można sporo wyciągnąć daje dość dobrą podstawe do tego gdy usiądziemy do jakiegoś Frameworka i go zaczniemy przeglądać to zrozumiemy jak / czemu i po co

Moim zdaniem kto nie rozumie do końca metod magicznych / statycznych / interfejsów / itp - w sensie że wie, ale nie wie kiedy - to ta książka wszystko mu wyjaśni, przynajmniej mi wyjaśniła
marcinpruciak
7.06.2009, 15:29:46
Mam pytanie odnośnie tej książki:
Warto ją kupować jeśli znam już podstawy OOP potrafię coś małego napisać. Ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć więcej.
melkorm
7.06.2009, 17:22:20
Moim zdaniem jest to właśnie książka dla takich właśnie osób, zna OOP ale tak naprawdę do końca nie wiem jak to wykorzystać / wdrożyć w życie i za pomocą czego, a właśnie ta książka prezntuje wiele sposobów wdrożenia OOP do swojego kodu :]
No oczywiście to zależy co miałeś na myśli mówiąc `podstawy` ;]
Speedy
9.06.2009, 00:07:09
Dobra książka. Jedna z lepszych dot. php, jakie są na rynku.
Asmox
26.06.2009, 09:58:35
Książka średnia, chociaż jeszcze nie do końca ją przeczytałem. Czasem doszukuję się błędów, na przykład przy OOP używanie GLOBAL. Ogólnie trochę trudno się ją czyta, nie wiem jak wam.
marcinpruciak
26.06.2009, 10:13:00
Kupiłem ją już narazie robię pierwszy przykład, czyli rozdział 3. Jak dla mnie jest to trochę za bardzo zagmatfane.
-=Peter=-
26.06.2009, 11:19:10
Nie jest zagmatfane, na początku może się tak wydawać, ale powinieneś to ogarnąć

Książka jest wg mnie najlepszą (obok PHP5 Obiekty, narzędzia i wzorce) pozycją o OOP w php5 (chyba że coś nowego wartego uwagi niedawno zostało wydane). Może nie zawsze przykłady z tej książki są dobre (również sporo błędów się zdarza), ale dzięki nim powineneś zrozumieć oop. Wg mnie książka conajmniej dobra.
blooregard
26.06.2009, 11:28:49
Cytat
chyba że coś nowego wartego uwagi niedawno zostało wydane
http://helion.pl/ksiazki/probph.htm
webber
27.06.2009, 17:11:35
Cytat(blooregard @ 26.06.2009, 12:28:49 )

Posiadam i polecam. Ale znajdziemy tam podstawy, dobre podstawy które wg mnie są wstępem do książki którą oceniamy w tym temacie.
siatkarzyna
14.07.2009, 16:59:38
Czy ta książka dobra jest do nauki programowania obiektowego dla kogoś kto dopiero chce zacząć przygodę z oop ?
-=Peter=-
14.07.2009, 18:03:53
Tak, ta książka jest do tego stworzona ;]
Spawnm
15.07.2009, 07:28:29
imho lepiej najpierw przeczytać arty z wortalu o oop i jeśli masz to np. z vademecum dział o oop,
tutaj trochę zagmatwali że tak powiem

A osobiście polecę przeczytać ział oop z php.net/manual , tam chyba jest to najlepiej opisane .
planet
15.07.2009, 10:41:11
Według mnie książka jest bardzo dobrą pozycją, sam z niej korzystałem i wiele się nauczyłem, aczkolwiek są jeszcze zakamarki, których ona nie ogarnia i trzeba szukać następnych
Speedy
17.07.2009, 13:07:39
Może niektóre rozdziały są nie do końca zgrabnie opisane, ale w książce jest mnóstwo przydatnych informacji dotyczących technik projektowania i programowania aplikacji. Jest m.in. mowa o wzorcach projektowych, SOAP-ie i pojawia się także ciekawy rozdział "Studium przypadku", w którym jest opisany pełny proces realizowania złożonej aplikacji w php (nie tylko pod kątem programistycznym, ale także projektowym, biznesowym i logistycznym). Myślę, że ta pozycja jest jak najbardziej godna polecenia. W każdym razie nie nadaje się ona do nauki podstaw programowania. Jest ona przeznaczona dla osób z pewnym doświadczeniem programistycznym. Przydatna może się także okazać znajomość podstaw i teorii informatyki.
Sevin
23.08.2009, 14:17:37
Mam tą książke i nie powiem, bardzo fajna pozycja, aczkolwiek gdy pierwszy raz się za nią zabrałem nie mogłem przebrnąć przez 3 rozdział.
Polecam
mr_aaa
7.10.2009, 14:23:44
Witam. Chciałbym się spytać o tą książkę zanim zdecyduję się zakupić:
- Jak to w tej książce jest z przykładami - czy są opisane i zmuszają do pisania kodu czy są 'gotowce' ?
- Czy książka jest nadal aktualna patrząc na datę wydania (2005) ?
Wolfie
10.10.2009, 00:00:22
Mimo, że wydana w 2005 roku jak najbardziej aktulana, z tej prostej przyczyny, że wzorce i programowanie obiektowe od tamtego czasu sie nie zmienilo

.
Sam kupilem ta ksiazke majac slabe pojecie o PHP5 i ogolnie o programowaniu, niestety zatrzymalem sie na pierwszych rozdzialach, okazalo sie że rzucilem sie jak z motyką na słońce

. Dopiero po przerobieniu 'PHP5, Apache i MySQL Od Podstaw' bylem gotowy siegnąć po tę pozycje.
Konkluzja prosta, jesli nie miales do czynienia z tworzeniem bardziej zlozonych aplikacji raczej polecam zapoznac sie z pozycja dla mniej zaawansowanych.
Cytat
- Jak to w tej książce jest z przykładami - czy są opisane i zmuszają do pisania kodu czy są 'gotowce' ?
To juz zalezy od Ciebie, 'gotowce' sa do ściągniecia zarowno ze strony helionu jak i jakiejs strony podanej przez autorow o ile sie nie myle.
Ja mimo wszystko wole przepisywac kod i analizowac, to daje znacznie lepsze efekty niz przeklejenie go i odpalenie, wtedy zwarca sie uwage na wszystkie niezrozumiale komendy i wywolania.....
Speedy
10.10.2009, 20:57:49
Cytat(mr_aaa @ 7.10.2009, 15:23:44 )

- Czy książka jest nadal aktualna patrząc na datę wydania (2005) ?
Niektóre kwestie będą zawsze aktualne. Wiesz o tym, że sztuczną inteligencję wymyślono w XVIII wieku, a połowę wzorów fizycznych, które są do dziś w użyciu opracowano 100 lat temu (sic!) ?
Wzorce projektowe, idea programowania obiektowego, zarządzanie projektami informatycznymi, narzędzia wielokrotnego użytku, testowanie oprogramowania, etc. - te sprawy będą jeszcze długo aktualne. Możliwe, że pewne niuanse techniczne można zrealizować teraz nieco inaczej, niż kiedyś, ale większość technik opisanych w książce jest jak najbardziej aktualna.
piotr94
13.11.2009, 16:19:31
Ja jeszcze książki całej nie przeczytałem ale mogę ją polecić każdemu kto ma już jakieś doświadczenie w pracy z php, ale chce poszerzyć swoje horyzonty.
Dosyć przystępnie opisano ideę projektowania obiektowego, schematy UML i inne kwestie. Znajdziemy tam też parę zaawansowanych "ciekawostek" jak np. Soap.
Dużym plusem tej pozycji jest przedstawienie projektowania nie tylko jako takiego, ale także od strony zarobkowej.
Polecam
gcdreak
12.12.2009, 11:50:58
Speedy
12.12.2009, 19:50:57
Cytat(gcdreak @ 12.12.2009, 11:50:58 )

Tej, do której podałeś linka nie czytałem, więc nie mogę jej ocenić. Sądząc po opisie i spisie treści skupia się ona głównie na 3 podanych frameworkach (btw. cake jest już przestarzałe - w php4 się teraz nie pisze). W książce, która jest tematem tego wątku autorzy nie skupiają się na żadnym konkretnym frameworku, tylko na przygotowaniu narzędzi do pracy, ogólnym rozeznaniu tematu, wzorcach projektowych etc. Jest też cały rozdział poświęcony zarządzaniu projektami. Są również opisane zagadnienia sprzętowe. Jak to wszystko ogarniesz, to będziesz w stanie samodzielnie ogarnąć wiedzę dot. wszystkich popularnych frameworków, a w tym także tych, o których traktuje książka podana przez Ciebie. Patrząc po spisie treści, książka skupia się głównie na komponentach mvc konkretnych projektów, a nie na samej filozofii działania. Strukturę i sposób obsługi każdego solidnego frameworka znajdziesz sobie w dokumentacji na jego stronie. Wydaje mi się, że ta książka może mieć trochę zawężony zakres tematyczny względem PHP5 ZP. Ja raczej nie płaciłbym za coś, co mogę sobie znaleźć w internecie (dokumentacje i tutoriale dla frameworków - w Cake się nie zgłębiałem, ale Symfony i Zend mają to przygotowane elegancko).
blooregard
12.12.2009, 20:18:09
Cytat
dokumentacje i tutoriale dla frameworków - w Cake się nie zgłębiałem, ale Symfony i Zend mają to przygotowane elegancko
Powiem więcej, dokumentacja dla Zend Frameworka (do pobrania na stronie zend.com) ma ponad 1000 stron.
Jeśli Helion czy Mikom czy WNT zdecydowałyby się coś takiego wydać w Polsce, kosztowałoby pewnie z 200 PLN, jak nie lepiej.
gcdreak
12.12.2009, 22:28:04
W takim razie sięgnę po książke z tematu dyskusji, dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
Despero
13.12.2009, 00:39:21
Cytat(gcdreak @ 12.12.2009, 11:50:58 )

Mam tą książkę, tak jak i PHP5 Programowanie Zaawansowane i są to naprawdę dwie różne pozycje. Ta pierwsza opisuje jak wykonać aplikację w 3 różnych frameworkach, gdzie autor najbardziej skupia się na Symfony, troszkę mniej na Zend i na koniec zostawił sobie Cake. Dokładniej analizy książki pokuszę się jak ją całą przerobię.
Natomiast jak chcesz się nauczyć OOP w PHP to polecam tą drugą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.