Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Problem z dispatchem, Invalid controller specified (error)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
br-design.pl
Witam, temat już pewnie poruszany, ale nie doszukałem się na forum rozwiązania.

Otóż postawiłem sobie Zenda, wszystkie zgodnie z ich QuickStartem. Kiedy tworze nowy kontroler dipatch wywala mi wyjątek:

An exception occured while bootstrapping the application.

Invalid controller specified (error)
Stack Trace:
#0 /Users/bard/Sites/Zend/library/Zend/Controller/Front.php(936): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
#1 /Users/bard/Sites/Zend/public/index.php(33): Zend_Controller_Front->dispatch()
#2 {main}

Dodam że odpowiednie pliki mam:

Jakiś pomysł? Pewnie problem prosty, ale naprawdę nie widzę rozwiązania.
Myślę że to nie kwestia serwera ponieważ stawiałem to na Zend Server.
skowron-line
Jakies 2 tygodnie temu również robiłem sobie zend -a quick start
i to co jest napisane na ich stronie jakoś tez mi nie chcialo działać
http://akrabat.com/wp-content/uploads/gett...amework-152.pdf poczytaj sobie ten tutorial ktory jest również przetłumaczony na wortalu.
Ogólnie musze powiedzieć że po zrobieniu samego quickstart -a duzo się moż na nauczyć i nie mowie tu o frameworku ale o zasadach programowania i dobrych nawykach.
br-design.pl
Dzięki za podpowiedź. Co prawda moja dociekliwośc nie pozwoli mi odpuścić tematu, nie wierze żeby chłopaki z Zenda mieli błąd w dokumentacji i jestem ciekaw co to za error.
skowron-line
Cytat(br-design.pl @ 15.04.2009, 10:31:09 ) *
Dzięki za podpowiedź. Co prawda moja dociekliwośc nie pozwoli mi odpuścić tematu, nie wierze żeby chłopaki z Zenda mieli błąd w dokumentacji i jestem ciekaw co to za error.

Jak będziesz znał rozwiązanie to wpisz tutaj będzie dla przyszłych pokoleń. Ja musiałem zaniechać nauki Zenda bo studia czas kończyć winksmiley.jpg
phpion
Czy przyczyną tego błędu jest brak zdefiniowanego ErrorController? Z tego co kojarzę to przy wcześniejszych wersjach ZF rzucało właśnie takim błędem jeżeli nie zrobiło się ErrorController. Poszukaj w dokumentacji ale wydaje mi się, że to o to chodzi.
br-design.pl
I tak i nie,wiem że nie ma error controllera, tylko pytanie czemu on do niego chce "trafić".

Rozwiązanie banalne że aż głupio mi postować. Po prostu musi być gotowy szablon widoku w katalog application/views/scripts inaczej zend szuka obslugi blędu braku szablonu. Shame on us!
phpion
Cytat(br-design.pl @ 16.04.2009, 17:10:08 ) *
I tak i nie,wiem że nie ma error controllera, tylko pytanie czemu on do niego chce "trafić".

Dlatego, że wystąpił błąd (jak sam pisałeś: brak szablonu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.