Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Framework] + Smarty
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
netvalue
Hej,

Czy używacie do frameworków szablonów Smarty ? Czy to jest optymalne , opłaca się zawracać tym głowę ?
The Night Shadow
Uważam, że jak najbardziej tak :- ). Faktem jest, że system szablonów to dodatkowe obciążenie dla serwera, bo w końcu PHP musi zamienić odpowiednie fragmenty szablonu na dane z PHP / bazy danych, ale ja sam uważam, że korzyści jest tu całe mnóstwo.

Szablony pozwalają oddzielić kod PHP od widoku i sprawnie manewrować widokami. Ja sam używam Zend Framework w połączeniu ze Smarty. Zend View (powiedzmy system szablonów) w Zend jest znacznie bardziej ubogi od Smarty. Ma mniej możliwości aczkolwiek i tak zanim samo Smarty w pełni zaczęło mi odpowiadać musiałem dopisać szereg funkcji i skryptów pomocniczych. Jest to jednak praca wykonywana tylko raz :- ).

Tak na dobrą sprawę jedyną wadą Smarty jest to, że przy małych projektach klasy Smarty ważą sporo, poza tym system szablonów zmusza do nauki "nowego języka", co niektórych odstrasza. Ja jednak po nauczeniu się obsługi Smarty zauważyłem przespieszenie programowania rzędu kilkudziesięciu procent.

Znajdziesz tyle samo osób, które Ci powiedzą NIE i tyle samo, które powiedzą TAK. To kwestia tego na ile wykorzystasz możliwości Smarty i na ile udogodni to Ci programowanie. Celem jest przecież systematyzacja pracy, ład w kodzie i skalowność aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.