Mefiuu
17.04.2009, 20:59:42
Witam. Mam pytanie. We wszystkich darmowych szablonach jest stopka i notka aby tego nei usuwać. I mam pytanie. Czy jeśli ściągnąłem taki szablon, zedytowałem go, tzn, dodałem np. wysuwane menu, zmieniłem kolory, zmieniłem obrazki, spolszczyłem (obcy szablon) to czy mogę usunąć tę stopkę i spokojnie napisać coś od siebie ? Czy to jest naruszenie praw?
netvalue
17.04.2009, 21:15:53
wszystko zależne jest od licencji... poczytaj je.
Mefiuu
17.04.2009, 21:17:19
tylko że w tej "paczce" co ją ściągnąłem nie ma licencji. Jest tylko index.html i obrazki wykorzystane na tej stronie .
in5ane
17.04.2009, 21:21:13
No to jakby nie patrzeć, ten szablon nie ma licencji. Jest tylko, żeby nie usuwać stopki i informacji autorze czy coś takiego, więc to nie jest licencją, tylko prośbą chyba ;]
erix
17.04.2009, 21:55:01
Cytat
tylko że w tej "paczce"
A co na stronie autora?
Mefiuu
18.04.2009, 15:49:31
Cytat
“Szablony nie znajdują się na naszych serwerach! Należą do ich prawnych właścicieli..”
Cytat
Każdy ściągnięty szablon z naszej strony posiada we wnątrz sobie prawa o których należy przeczytać.
tylko że w tej paczce nie ma żadnych praw wewnątrz. myslę jednak że jeśli pododaję do niego swoje zdjęcia, linki, zmienię wygląd, kolory, szerokości poszczególnych pasków, loga, dodam swoje skrypty to nie powinno byc problemu ze zmianą stopki na swoją, w końcu bardzo dużo pozmieniam.
webasek
18.04.2009, 22:25:43
Cytat
tylko że w tej paczce nie ma żadnych praw wewnątrz. myslę jednak że jeśli pododaję do niego swoje zdjęcia, linki, zmienię wygląd, kolory, szerokości poszczególnych pasków, loga, dodam swoje skrypty to nie powinno byc problemu ze zmianą stopki na swoją, w końcu bardzo dużo pozmieniam.
A wolno Ci?
Czy możesz dokonać zmian czy przypadkiem autor nie zastrzegł integralności utworu? Lepiej przeczytaj tutaj:
ustawaa
tu jest strona internetowa mówiąca o prawach autorskich
Jeszcze jedna uwaga:
1) Cokolwiek nie przeczytasz w ustawie jakiego prawnika się nie spytasz i jeśli będziesz uważał, że masz rację to najlepiej spytaj autora. Autor jest najpewniejszym i jedynym źródłem takiej informacji.
nithajasz
19.04.2009, 00:01:53
Cytat
Cytat
Czy jeśli ściągnąłem taki szablon, zedytowałem go, tzn, dodałem np. wysuwane menu, zmieniłem kolory, zmieniłem obrazki, spolszczyłem
Hmm.. toć całkowicie zmienisz ten szablon to już nie lepiej zrobić Ci własny i nie mieć takich problemów? No chyba, że czysto teoretycznie pytasz..
Mefiuu
19.04.2009, 14:08:01
niby lepiej i się właśnie zastanawiam, może zrobię jak mi radzisz.
hwao
21.04.2009, 00:00:48
Jeżeli Autor nie wyraził zgody na to, nie możesz usunąć stopki, ba nawet nie możesz edytować szablonu.
Praw autorskich nie musi sobie zastrzegać, są one domyślnie przypisane jemu - czyli nawet jak nie napisał że "czegoś nie można" to nie znaczy że można - na wszystko musisz mieć pozwolenie autora, edycja, powielanie, rozpowszechnianie, ect.
Podsumowując jeżeli autor nie wyraził zgody, nie możesz usunąć stopki.
webmaniak
1.04.2012, 09:30:55
Witam, odświeżę nieco temat.
Nurtuje mnie pytanie: znajduję gdzieś w Internecie jakiś szablon(sam screen lub tutorial jak zrobić szablon). Ponieważ lubię sam zrobić sobie szablon-nie lubie ściągać gotowego pliku to sam przygotowuję projekt graficzny(jeśli w danym przypadku jest tutorial do szablonu, to robię wszystko wg instrukcji tam umieszczonej, oczywiście dostosowując niektóre rzeczy do swoich potrzeb) to wtedy ja jestem autorem tego szablonu? Bo ja go zrobiłem od zera, ale nie jest to mój design, układ w tym szablonie, tylko wykonanie jest moje. Czy wtedy muszę napisać że ja wykonałem a ktoś inny jest autorem designu?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Fifi209
1.04.2012, 09:45:34
To tak jakbyś poszedł na kucharza, zobaczył jak się gotuje super kurczaka, poszedł do domu i nie mógł tego ugotować na przyjęcie - bo przecież to kogoś pomysł i raczej nie możesz z niego korzystać, ba ! nawet przepisu nie mógłbyś podać.
webmaniak
1.04.2012, 10:27:27
Ja też tak uważam, jednak wolałem się dopytać by mieć pewność. Dziękuję za szybką odpowiedź.
Daiquiri
1.04.2012, 11:07:28
Nie wiem co konkretnie masz na myśli, ale jeżeli dokładnie "odtworzysz" grafikę jakiejś strony to jest to kradzież - chyba, że licencja danej grafiki stanowi inaczej. Co innego gdy Twoja praca będzie mocno "inspirowana" lub autor tutoriala/grafiki udostępnia ją właśnie w tym celu

.
webmaniak
1.04.2012, 12:45:00
No dokładnie nie, ale bardzo podobnie(tak dla przykładu). To już nie rozumiem. Przecież tutoriale są właśnie po to by ktoś mógł z tego skorzystać. Dlatego autorzy takich tutoriali dają przecież pliki psd. Ja nie idę na łatwiznę i od początku robię sam, patrząc jak to wygląda w tutorialu-i to jest kradzież?
Strona przykładowa:
http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tut...-photoshop.htmlWydaję mi się, że skoro są tam umieszczone to mogę zrobić praktycznie taki sam layout, tym bardziej że tak jak pisze nie biorę kopiuj wklej, tylko sam poświęcam ileś tam czasu na wykonanie tego, czasem zmieniając czcionkę, czasem jakieś menu. Na tej stronie nie ma żadnej wzmianki odnośnie licencji(po ściągnieciu jest stopka autora - ale w niektóych przypadkach nie ma-chodzi mi właśnie o takie). Nie czerpię żadnych korzyści z szablonu, ale po prostu zawsze nurtuje mnie pytanie, czy jeśli robię szablon tak jak w tutorialu to muszę coś napisać, jakąś wzmiankę o pierwotnym autorze-jeśli tak - to co mam napisać skoro nie ma informacji kto jest autorem-tylko nick?
Daiquiri
1.04.2012, 15:22:56
Tak jak napisałam - wszystko zależy od licencji na mocy której rozpowszechniane są pliki. Niektóre pozwalają nawet na dalszą odsprzedaż - wobec czego nie ma mowy o żadnej kradzieży. Nie ma również znaczenia czy działasz komercyjnie czy też nie. Naturalnie możemy założyć, że osoba udostępniająca tutorial czy pliki do pobrania, godzi się na ich wykorzystywanie. Pozostaje kwestia - w jakim zakresie

.
O tym czy "wzmianka" musi pozostać decyduje autor - naturalnie dotyczy to raczej gotowych plików do pobrania. Myślę, że w przypadku tutoriali masz większe pole manewru

.
webmaniak
1.04.2012, 16:22:02
Z tego co wiem, to akurat to czy wykorzystuje coś do komercyjnego użytku czy nie to ma znaczenie. No ale sama napisałaś:
Cytat(Daiquiri @ 1.04.2012, 16:22:56 )

Tak jak napisałam - wszystko zależy od licencji na mocy której rozpowszechniane są pliki.[...]
Ale to ja tworzę te pliki, nie pobieram ich - więc wydaję mi się - moje pliki mogę robić co chce-bo sam je stworzyłem. No ale generalnie rozumiem i zgadzam się z Tobą

Dzięki za wyjaśnienie.
Daiquiri
1.04.2012, 19:34:14
Odnośnie tego, czy praca jest komercyjna czy nie - ma znaczenie tylko i wyłącznie, w przypadku gdy takie kryterium posiada licencja (np. "wyłącznie do wykorzystania niekomercyjnego"). W innym przypadku nie

.
omalep
2.04.2012, 21:55:58
Wszystko zależy od widzimisie autora choć jak dostatecznie sie rpzyłożyłeś przy edycji kodu jest szansa ze usunięcie stopki ujdzie ci na sucho.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.