Dostałem w zarządzanie i rozwój aplikację opartą na CakePHP, z którym to frameworkiem nie miałem do czynienia. Aplikacja ma spore problemy wydajnościowe i muszę nad tym popracować. Zastanawiam się nad wykonaniem nowej aplikacji w lekkiej Kohanie. Aplikacja na szczęście nie jest zbyt rozbudowana, po kilku-kilkunastu dniach pracy miałbym własną w Kohanie.
Aplikacja z pewnością potrzebuje dobrego cache'owania, z pewnością zrezygnuję z ORM, być może będzie trzeba site umieścić na kilku maszynach. Aplikacja ma sporo funkcjonalności w AJAX-ie, co generuje b. dużo wywołań - skala, może dwie skale wielkości więcej niż liczba wywołań stron. Być może obsługę AJAX-a na serwerze zrobię w ogóle bez frameworka, czego jednak wolałbym uniknąć.
Z pobieżnego zapoznania z kodem wynika, że frameworki (Cake i Kohana) są dość zbliżone pod względem architektury. Czy ktoś z Was porównywał pod względem wydajnościowym oba frameworki? Warto zmigrować? Czy oba te frameworki mają takie same możliwości?
Pytanie szczególnie do osób dobrze znających oba te frameworki. Szczególnie zależy mi na informacjach, których nie wyczytam w oficjalnej specyfikacji funkcji. Z góry dzięki za uwagi.
Edit:
Oczywiście rozważam także pozostanie w Cake'u i pod tym kątem (migrować czy nie?) proszę o radę.