Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP][Kohana ] Warto zmigrować z CakePHP na Kohanę?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
MiKeyCo
Dostałem w zarządzanie i rozwój aplikację opartą na CakePHP, z którym to frameworkiem nie miałem do czynienia. Aplikacja ma spore problemy wydajnościowe i muszę nad tym popracować. Zastanawiam się nad wykonaniem nowej aplikacji w lekkiej Kohanie. Aplikacja na szczęście nie jest zbyt rozbudowana, po kilku-kilkunastu dniach pracy miałbym własną w Kohanie.

Aplikacja z pewnością potrzebuje dobrego cache'owania, z pewnością zrezygnuję z ORM, być może będzie trzeba site umieścić na kilku maszynach. Aplikacja ma sporo funkcjonalności w AJAX-ie, co generuje b. dużo wywołań - skala, może dwie skale wielkości więcej niż liczba wywołań stron. Być może obsługę AJAX-a na serwerze zrobię w ogóle bez frameworka, czego jednak wolałbym uniknąć.

Z pobieżnego zapoznania z kodem wynika, że frameworki (Cake i Kohana) są dość zbliżone pod względem architektury. Czy ktoś z Was porównywał pod względem wydajnościowym oba frameworki? Warto zmigrować? Czy oba te frameworki mają takie same możliwości?

Pytanie szczególnie do osób dobrze znających oba te frameworki. Szczególnie zależy mi na informacjach, których nie wyczytam w oficjalnej specyfikacji funkcji. Z góry dzięki za uwagi.

Edit:
Oczywiście rozważam także pozostanie w Cake'u i pod tym kątem (migrować czy nie?) proszę o radę.
nrm
"Aplikacja ma spore problemy wydajnościowe" - ale gdzie te problemy występują? na jakiej płaszczyźnie? Bo samym zamienieniem jednego FW na drugi wiele nie zyskasz (w warstwie php). Pewnie chodzi o bazę - z tego co pamiętam to w cake jest zintegrowany ORM i w zasadzie przechodzenie na tradycyjne metody mija się tam z celem. W kohanie możesz swobodnie korzystać z AR i/lub ORM bez utraty funkcjonalności innych komponentów.
MiKeyCo
Cytat(normanos @ 24.04.2009, 22:00:50 ) *
samym zamienieniem jednego FW na drugi wiele nie zyskasz

Sprowokujesz kłótnię, jeśli porównamy Kohanę i Symfony. smile.gif

Cytat(normanos @ 24.04.2009, 22:00:50 ) *
z tego co pamiętam to w cake jest zintegrowany ORM i w zasadzie przechodzenie na tradycyjne metody mija się tam z celem

To dość istotne dla mnie, dzięki. Więc migracja przesądzona.

Kohana jest na tyle lekka, że być może pokuszę się użyć jej do obsługi AJAX-a i użyję natywnego cache'a na plikach. W Kohanie jest to dość zgrabnie rozwiązane i obsługa wywołań AJAX-owych przez framework ciągnący z cache'a plikowego może być o wiele szybsza niż obsługa AJAX-a wolnostojącymi skryptami ciągnącymi dane z bazy.
Quider
Wywołasz kolejną wojnę na temat frameworków. Już wiele było tego typu postów, możesz sobie zobaczyć, każdy z nich kończy się tak samo: rany kłute, cięte, wydrapane oczy itp, a zwolennicy symfony bronią swoich przekonań krzesłem.

A tak serio. Każdy framework ma swoje wady i zalety. To co wybierzesz to wyłącznie Twoja sprawa. Taką aplikację, która napiszesz w Cake'u napiszesz w kohanie i na odwrót.

Z tego co słyszałem Cake wprowadza bardzo restrykcyjne ograniczenia a kohana ma nie do końca przemyślane rozwiązania (kiedyś na forum było coś z tablicami definiowanymi przez autorow skryptu, niemniej jednak można to szybciutko zmienić, a struktury frameworka (cake) nie zmienisz.).

Tak wiem, ale nie najeżdżajcie na mnie za bardzo haha.gif
MiKeyCo
Quider, sprawa to może i moja, tylko nie znam Cake'a by podjąć decyzję. Zapewne podobny czas przyjdzie mi stracić na poznanie Cake'a jak i napisanie aplikacji od nowa w Kohanie. I właśnie dlatego proszę o pomoc. Podałem Symfony, bo to akurat nie jest fw do takiego zadania jakie planuję. Być może Cake jest dobry do tego.

W Kohanie wyrzucę wszystkie moduły, model oprę o bezpośrednie odpytywanie bazy, będę wykorzystywał cache plikowy, który będzie uaktualniany tylko cronem, a wywołania zewnętrzne będą tylko go odczytywać. Tak to widzę w Kohanie.
tuner
@MiKeyCo, gdy sprawdzisz, które elementy spowalniają generowanie strony, wtedy zacznij się zastanawiać nad zmianą frameworka: sprawdź zapytania, profiluj całą aplikację xdebugiem. Nie trać czasu na przepisywanie aplikacji, optymalizacja da ci efekty już teraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.