Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] /kontakt = /index/kontakt - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Apocalyptiq
Jak można w Zend Framework'u ustawić, przy linkach jednopoziomowych (/pierwszy_poziom), aby jeżeli kontroller o danej nazwie nie został znaleziony, szukało takiej akcji dla index'u? Nie za ładnie wygląda url "/index/kontakt" :-) A chyba nie ma sensu robić osobnego kontrollera dla jednej podstrony smile.gif

Jestem świeży w ZF, dopiero przecieram się przez tutoriale i dokumentacje winksmiley.jpg
dream3r
Musisz ustawić routing dla tego URL:

Kod
$router = $ctrl->getRouter(); // gdzie $ctrl to twój FrontController
$router->addRoute(
    'kontakt',
    new Zend_Controller_Router_Route(
        'kontakt', // adres URL dla którego ma działać ten routing
        array(
            'controller' => 'index', // nazwa kontrolera który ma zostać odpalony dla danego URL'a
            'action' => 'kontakt',   // nazwa akcji, jaka ma zostać wykonana
        )
    )
);

Tak mniej więcej...

Więcej informacji tutaj: http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...ler.router.html
Apocalyptiq
Dzięki, ale po poczytaniu na forum topicu o wyborze Frameworka pewnien user bardzo polecał Kohana'e - poczytałem tutoriale, no i faktycznie prezentuje się lepiej od Zenda smile.gif Jest luźniejsza, elastyczniejsza, co lubię smile.gif Dopiero od wczoraj się w nią wtajemniczam, ale już mogę ją wszystkim polecić winksmiley.jpg Jest tworzona przez społeczność a nie przez firmę, jak Zend.
chlebik
Cytat(Apocalyptiq @ 26.04.2009, 14:18:42 ) *
Jest tworzona przez społeczność a nie przez firmę, jak Zend.

To akurat nie jest koniecznie zaleta, a nawet momentami wada. ZF tworzy firma, ale zglaszanie bledow/propozycji/nowego kodu jest rowniez zasluga spolecznosci.

Gdybys zas wrocil jednak do ZF to routingi najlepiej wrzucic do pliku INI i ladowac jedna linijka kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.