Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MSSQL]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xyxy
Mam petle pobierająca mi rekordy z bazy i wyswietla mi liste. Moge potem zaznaczyć sobie radiobutton i za pomoca np. przycisku <input type="submit" name="przyciskedytuj" value="edytuj" > przekieruje mnie na inna podstrone, pobierając wcześniej zmienną z zaznaczonego radiobuttona ($row["id"]) w celu edycji właściwego goscia. Otóż problem polem polega na tym, ze chce to zrobić troche inaczej, tzn. pozbyć sie radiobuttona i tego przycisku <input type="submit">, da sie jakoś inaczej przesłać tą zmienną do innej stronki?

1. <?php
  2. while ($row = mysql_fetch_array($R, MYSQL_ASSOC))
  3. {
  4.    print '<table cellspacing=2 border=1 bgcolor=silver><tr>
  5.    <td width=15 align="center">
  6.    
  7.    <input type="radio" name="idselect" value="'.$row["id"].'"' . ($_POST['idselect'] == $row["id"] ? ' checked="checked"' : '') . ' />
  8.    
  9.    </td>';
  10.    
  11.    print '<td width="30" align="center">'.$row[id].'</td>
  12.           <td width="100" align="center">'.$row[imie].'</td>
  13.           <td width="100" align="center">'.$row[nazwisko].'</td>
  14.           <td width="100" align="center">'.$row[miasto].'</td></tr></table>';
  15. }
  16. ?>

zacząłem to robić tak, ale nie wiem jak wysłać tą zmienną $row["id"] :

1. <?php
  2. while ($row = mysql_fetch_array($R, MYSQL_ASSOC))
  3.    {
  4.        print '
  5.          <div id="menu">
  6.           <a href="edytujklienta.php"><ul>
  7.           <li> '.$row[id].' </li>
  8.           <li> '.$row[imie].'</li>
  9.           <li>'.$row[nazwisko].'</li>
  10.           <li>'.$row[miasto].'</li></ul></a></div>';
  11.    
  12.        ++$idklienta;
  13.    }
  14. ?>

Ogólnie to rozchodzi mi sie o to ze nie chce na liście zaznaczasć radiobuttona, a potem naciskac jakiegoś przycisku, chcę na tej wyswietlonej liście kliknąć odpowiedni <div> i odrazu przenieść sie do innej podstrony wraz z odpowiednią zmienną $row[id]. Da sie to jakoś zrobić?
porady-it.pl
Oczywiście że da się to zrobić, zasadniczo wystarczy dodać do warstwy DIV jakieś zdarzenie które ma być wykonywane po kliknięciu. W Twoim przypadku będzie to przejście do jakiejś strony. W zdarzeniu tym dodatkowo np. doklejasz do adresu id rekordu. Z pętli którą pokazałeś usuń identyfikator lub doklejaj do jego nazwy id rekordu gdyż na stronie może być tylko jeden element o określonym identyfikatorze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.