Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana arkusza CSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Drav
Mam pytanie, czy jest jakiś prosty sposób, aby użytkownik po wybraniu odpowiedniej pozycji z listy mógł zmienić arkusz CSS strony, i aby ten arkusz nie zmieniał się po kolejnym odwiedzeniu strony/przejściu do innego działu?
Chyba trzeba tu coś podziałać z ciasteczkami, ale ponieważ jest w jak najniesłowniejszym tego słowa znaczeniu nowicjuszem w php, nie wiem jak to zrobić smile.gif

Z góry dziękuje za każdą pomoc.
piotrooo89
tak jak mówisz dajesz ciacho. i później za pomocą ifa sprawdzasz jakie jest ustawione i taki styl doklejasz.

pseudo kod

1. <?php
  2. if ($_COOKIE['styl']=='zielone')
  3. {
  4. dolaczasz zielony styl
  5. }
  6. elseif ($_COOKIE['styl']=='czerwone')
  7. {
  8. dolaczasz czerwony styl
  9. }
  10. else
  11. {
  12. tu ustawiasz domyslny czyli jak nie ma zadnego ciasteczka
  13. }
  14. ?>
Drav
a jak wysłać to ciasteczko i za pomoca i jaka komendę dac, aby użytkownik mógł wybrać ten styl?
decha-design
a może w JavaScript?

http://www.kelvinluck.com/2006/05/switch-s...ts-with-jquery/

przykład: http://www.kelvinluck.com/assets/jquery/styleswitch/

Korzystam z tego i działa na prawdę dobrze ...
Drav
ok, mógłbyś mi tylko wytłumaczyć jaką zawartość powinien mieć link do zmiany stylu + jakie powinny być ich nazwy, lubgdzie sa wpisane do podmiany.
Javascriptem NIGDY się nie zajmowalem toteż treść tego skryptu to dla mnie coś zupełnie niezrozumiałego smile.gif
decha-design
ściągasz jQuery, załączasz to do strony (to chyba umiesz), ten kod te strony wklejasz gdzieś w <head> czy gdzieś tam ...

I teraz. Ważne jest aby wszystkie style były już 'dodane'(?) do dokumentu strony:
  1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="styles1.css" title="styles1" media="screen" />
  2. <link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="styles2.css" title="styles2" media="screen" />
  3. <link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="styles3.css" title="styles3" media="screen" />
Główny ma być normalny a te dodatkowe muszą mieć rel="alternate stylesheet"

I wtedy link masz po prostu
  1. <a href="#" rel="styles1" class="styleswitch">xxx</a>
Zamiast # możesz dać np. link do skryptu podanego przez piotroo bo czasami ktoś może wyłączyć js (co się rzadko zdarza).

Po prostu ... atrybut rel odpowiata za nazwę stylu.
Drav
Wielkie dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.