Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] jak robić skrypt odzyskujacy hasło?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szasza
Witam!
Robie projekt na zajecia i mam proche problemów. Wszystko bylo dobrze gdy baze zrobilem w oparciu o pliki, ale musze wszystko przerobić tak aby chodzilo pod baza MySql i dlatego prosze was o pomoc. A wiec mam formulaz ktory zawiera pola: login, newpytanie, newodpowiedz. Baza danych ma nazwe baza a tabela users. W tabeli sa takie pola: userID, login, password, pytanie, odpowiedz, access, imie, nazwisko, plec, adres, miasto, kod_poczt, data_urodz, telefon. Chodzi o to ze gdy klikne na wykonaj w formularzu, skrypt sprawdzi czy dany login isnieje w bazie, czy podane w formularzu pytanie i odpowiedz zgadzaja sie z tym zapisanym w bazie i jesli tak to wyswietli sie login i haslo smile.gif Miałem tak zrobione gdy baza skladala się z plikow a teraz mam baze MySql i nie umiem sobie z tym poradzic bo dopwieo zaczynam z MySql. Sprawdzanie loginu mam, nie wiem tylko jak sprawdzic czy pytanie i odpwoiedz sie zgadzaja z tym w bazie danych :/ Próbowalem na rozne sposoby i nic :/
PawelC
Tutaj jest o tym napisane: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=314073

Cytat
Chodzi o to ze gdy klikne na wykonaj w formularzu, skrypt sprawdzi czy dany login isnieje w bazie, czy podane w formularzu pytanie i odpowiedz zgadzaja sie z tym zapisanym w bazie i jesli tak to wyswietli sie login i haslo

Użyj takiego zapytania, zresztą wszystko jest napisane w linku który podałem wyżej, dobrze prze analizuj i podstaw swoje dane.
  1. <?
  2. $sql="SELECT *  FROM `users` WHERE  `login`= '$login' and `pytanie` = '$pytanie' ciąg dalszy zapytania...";
  3. ?>
bounty
Cytat
<?
$sql="SELECT * FROM `users` WHERE `login`= '$login' OR `pytanie` = '$pytanie' or `odpowiedz`='$odpowiedz'";
?>

hmm
chyba coś nie tak podałeś zapytanie zwróci wszystkie kolumny gdzie login = $login LUB pytanie = $pytanie LUB odpowiesz = $odpowiedz a co jesli user wpisze jako login admin...

Kod
<?php
$q = "SELECT * FROM users WHERE login = '$login' AND pytanie = '$pytanie' AND odpowiedz = '$odpowiedz'";
$r = mysql_result($q);
if($row = mysql_fetch_assoc($r)){
echo'Hasło to: '.$row['haslo'];
} else {
echo'Błędne dane !';
}
?>

Sprawdz to ...
szasza
Dzieki wam, wszystko dziala poprawnie smile.gif robilem podobnie, tylko rozbite na dwie czesci ze najpierw mi sprawdzalo czy login istnieje w bazie a pozniej czy pytanie i opowiedz sie zgadzalo i coś po drodze pewnie pomieszalem :/ Ale teraz dziala. Nie wiem tylko co to jest za zmienna $row winksmiley.jpg ale mniejsza z tym smile.gif
PawelC
$row wyświetla Ci wyniki, tak jak napisał bounty, jego kod wyświetli Ci hasło. A jak zrobisz $row['login'] -> wyświetli Ci login etc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.