Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jeszcze inne numerowanie '001', '002'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zman85
Witam,
prosiłbym o wskazówkę jak wykonać numerowanie takiej jak w temacie, czyli '001', '002', '003' itd..

Jak bym nie potrzebował tych zero to jest proste, definiuje zmienną i wrzucam to w pętlę while do warunka np >20,
ale jak mam się dobrać do tych zer to nie mam zieloonego pojęcia.

Prosiłbym jeszcze raz o jakąs małą podpowiedź.

Pozdrawiam
Moli
Jeśli liczba jest mniejsza lub równa 9 to dodajesz dwa zera do ciągu który chcesz wyświetlić, jeśli większa niż 9 ale mniejsza niż 100, dodajesz jedno zero smile.gif
zman85
Cytat(Moli @ 3.05.2009, 16:22:31 ) *
Jeśli liczba jest mniejsza lub równa 9 to dodajesz dwa zera do ciągu który chcesz wyświetlić, jeśli większa niż 9 ale mniejsza niż 100, dodajesz jedno zero smile.gif

No na to też wpadłem, ale jest to dość łopatologiczne rozwiązanie, dobrze było było znaleźc zamiennik takiego dodawania zer...
melkorm
  1. <?php
  2.    for($i = 1; $i <= 200; $i++)
  3.        printf("%03d\n",$i);
  4.  
  5. ?>
Kildyt
Cytat(zman85 @ 3.05.2009, 18:23:52 ) *
No na to też wpadłem, ale jest to dość łopatologiczne rozwiązanie, dobrze było było znaleźc zamiennik takiego dodawania zer...

Nie przesadzaj. To tylko trzy warunki. Sądzę, że innego rozwiązania prostszego od tego nie znajdziesz.
phpion
Cytat(Kildyt @ 3.05.2009, 18:34:20 ) *
Sądzę, że innego rozwiązania prostszego od tego nie znajdziesz.

A jednak - ~melkorm podał bardzo dobre rozwiązanie.
zman85
Cytat(melkorm @ 3.05.2009, 16:32:53 ) *
  1. <?php
  2.    for($i = 1; $i <= 200; $i++)
  3.        printf("%03d\n",$i);
  4.  
  5. ?>

Melkorm, ślicznie Dziękuję za wręcz gotowca...
Jednak jest możliwe wyświetlić ciąg znaków z tymi chol... zerami.

Jeszcze raz Dzięki exclamation.gif
melkorm
Nie ma sparwy pamiętam że keidyś też z tym się troche męczyłem i nie wierzyłem że nie ma na to jakiegoś prostego sposobu - a tu proszę smile.gif
Kildyt
Cytat(phpion @ 3.05.2009, 18:35:26 ) *
A jednak - ~melkorm podał bardzo dobre rozwiązanie.

Składam honory melkorm'owi. Dobra robota i przepraszam za niewiedzę. biggrin.gif
vokiel
Ludzie! Manual - str_pad" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.