Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: date_add i interval
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
matjab
Jestem tu nowy, więc na wstępie witam wszystkich smile.gif
Teraz do rzeczy:
Powszechnie wiadomo, że zapytanie:
Kod
SELECT DATE_ADD(CURDATE(),INTERVAL -1 DAY) AS wczoraj

da nam wczorajszą datę, zastanawiam się, czy istnieje jakiś sposób (może złożenie funkcji mysql), które umożliwi nam obsługiwanie cykliczności, tzn coś na styl "..INTERVAL WEEKLY.." czyli powiedzmy wyszukiwanie dat , które następują po sobie w odstępie tygodnia, tak jakby zagnieździć takie zapytanie w pętli for i umieścić iterator za słowem "INTERVAL" (oczywiście to rozwiązanie mnie nie interesuje). Mam nadzieję, że przedstawiłem sprawę w miarę jasno tongue.gif
Przeglądałem manuala mysql, ale nic nie znalazłem, moze ktoś ma pomysł.. z góry dzięki

Może ja jeszcze doprecyzuje o co konkretnie chodzi: mianowicie jest zdarzenie występujące cyklicznie np. co tydzień od 01-02-09 do 20-09-09, i ja chcę sprawdzić, czy zdarzenie dotyczy dzisiejszej daty.
maly_swd
Opisz dokladniej smile.gif
DAYOFWEEK() - to by mi pasowalo do okreslenia cyklicznosci np w kazdy piatek.
DAYOFMONTH() - kadzy 12 dzien miesiaca
DAYOFYEAR() - 125 dzien roku
matjab
zgadza się, znalazłem już rozwiązanie w sumie podobne, natomiast dla tygodnia
Kod
DATEDIFF(CURDATE(), a.od)%7 = 0

(może trochę na okrętke) gdzie od to pole z datą w której odbywa się pierwsze zdarzenie.
Jakoś zafiksowałem się na ten interval w funkcji date_add i zapomniałem o takich podstawowych rozwiązaniach. sciana.gif
W każdym razie dzięki i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.