Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Kodowanie znaków (ale to już było...)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam!

Mój problem z kodowaniem polega na tym iż... Kiedyś dawno dawno temu byłem młody i głupi (teraz już jestem tylko głupi) smile.gif. Miałem na stronie kodowanie UTF-8 i z bazy nie wyświetlało mi dobrze pl znaków. Za to krzaki (w bazie) wyświetlało wyśmienicie(na stronie) więc zacząłem dodawać zkrzaczowane dane... dosyć niedawno stwierdziłem że czas zmienić pola bazy danych na latin_2 i zacząć po ludzku pisać... tylko że spotkał mnie zonk... kilkaset tysięcy rekordów do zmiany...

Tu moje zapytanie... czy znacie może jakiś program który rozpoznaje znaki typu " $ | ? " i zmienia je na poprawne ą,ę,ć,ź ?

Pozdrawiam!
zelu
Nigdy nie używałem, więc nie jestem pewien czy spełni Twoje oczekiwania, ale może akurat Ci się przyda: gżegżółka
wizard144
Hehehe smile.gif ale gżegżółka zmienia kodowanie nie zmieniając znaków (w sensie że przy zmianie kodowania nie robi krzaków) a mi potrzebne coś co krzaki zamieni w normalny tekst smile.gif ale mam już pomysł :]
nexis
Cytat(wizard144 @ 9.05.2009, 23:56:16 ) *
ale mam już pomysł :]

To może się nim podziel?
wizard144
Chodzi o to że skoro baza danych wyświetla mi dobrze znaki po wczytaniu ich na serv, to ściągnę zrzut bazy danych na dysk, wrzucę do bazy danych na kompie i wyświetlę... Powinno być z polskimi znakami :]

Tak przynajmniej myślę smile.gif Tylko muszę znaleźć w specyfikacji miejsce na maximum byte'ów przesyłanych do bazy, i to zmienić bo sie zrzut nie mieści ;]

Jak jużwyświetlę, to przekopiuje z powrotem do bazy i tam załaduję =] i powinno być wtedy all good =]
webdice
Stwierdziłbym że kiedyś byłeś młody, a teraz stary i głupi smile.gif. Czemu zmieniłeś kodowanie? Skoro w bazie wyświetlało Ci się dobrze to tylko kwestia ustawienia odpowiedniego kodowania z meta i kodowania ustawionego w apache (AddDefaultCharset). Przeczytaj sobie to i zostań przy UTF.
wizard144
Źle przeczytałeś smile.gif W bazie mam krzaki a wyświetla mi poprawnie smile.gif

Edit :

Ok poradziłem sobie... gdyby ktoś jeszcze miał taki problem że w bazie ma krzaki a na stronie wyświetla mu dobrze niech zrobi tak.

1.Nowa tablica z nowym polem
2.Zrzut bazy (nie zapisywać do pliku)
3.Kopiowanie zrzutu bazy do tablicy z nowym polem i ustalonym kodowaniem
4.Odczyt na stronie (kopiowanie)
5.Zapytanie sql do servera o utworzenie takiej bazy z takimi tabelami etc...

mi trybi =]

P.S

Wszystko robione za pomocą phpMyadmin, ponieważ za pomocą skryptu php było by po prostu źle ;]

Pozdrawiam ! (można zamknąć)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.