Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Klasy i PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piraciq
Witam serdecznie.

W jaki sposób można efektywnie przekazać połączenie z baza przy pomocy PDO do wielu klas?

Np
1. random Foto - losuje 3 zdjęcia i wyświetla na stronie
2. top Menu - górne menu (opis i link pobierany z bazy)
3. left Menu - lewe menu jak wyżej
4. aktualności na stronie.

Pozdrawiam
Crozin
Dokładnie tak samo jak można to zrobić z dowolną inną instancją dowolnej innej klasy, np: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=603632
piraciq
Catchable fatal error: Argument 1 passed to showMenuTop::__construct() must be an instance of PDO, none given,

:/
Crozin
Zakładam, że treść błędu z jakiś przyczyn jest dla Ciebie niezrozumiała (nieznajomość podstaw j. ang.?) albo chwilowo Google padło i nie ma możliwości łatwego wyszukania informacji n/t błędu.
Nie podajesz żadnego kodu, nie ma żadnego pytania więc rozumiem chcesz wyrazić jedynie swój smutek (":/") bo coś nie działa.

Mam racje?
piraciq
[php]
class showMenuLeft
{

private $db;
private $result;

public function __construct(PDO $db){
$this->db = $db;
}
public function readMenu()
{

$sql=$this->db->query("select * from o_menu_left order by id");
$sql->execute();
if($row=$sql->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC))
{
return $this->result=$row;
}
else{
return false;
}
}

}
[\php]

mam taka klasę i działa, ale nie w przypadku gdy zastosuję podobną metodę w drugiej klasie.
nospor
komunikat bledu dosc jasno cie informuje, ze do konstruktora masz przekazac obiekt PDO a ty nie przekazujesz nic...

ps: uzywaj poprawnie bbcode. naprawde nie widdzisz ze to co podales nie zadzialalo jako bbcode?
piraciq
Sorka wina po mojej stronie! Małe problemy z komputerem. Temat to zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.