Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php6 i mysql5 ?!?
Forum PHP.pl > Inne > Książki > Pytania
Spawnm
Mam pytanie co do tej książki ...
Czy ja czegoś nie wiem ? Obecnie mamy PHP 5.2.9 ... a o php6 były dopiero jakieś ogólne informacje co ma się zmienić ...
Czy może jednak jest już gdzieś dokumentacja do php6 ?
kwiateusz
jak widać w przygotwaniu jak i php6 ktore nie jest ogolnymi informacjami, a już chyba w miare działającą implementacją (acz nie wiem z jakim skutkiem bo nie testowałem)
pyro
Też zauważyłem tę książkę jak jakiś czas temu wszedłem na heliona. Trochę to dziwne, gdyż nie ma kompletnej implementacji php6, a przecież napisać książkę to też nie jest pare dni... dlatego mam pewne podejrzenia co do tej książki.
kwiateusz
ano ciekawe ciekawe widze na amazonie juz jest papierowa coś nie czuje ze tam pisze o php6 pewnie 5ka + namespace i tyle

edit hm wydana w grudniu 2007...
Zyx
Dokumentacja ma się nijak do stanu kodu. W obecnej dokumentacji można znaleźć rzeczy, które pojawią się dopiero w wersji 6.0 (np. obsługa unikodu) i jednocześnie nie można znaleźć rzeczy, które są w PHP 5.2 (niektóre pomniejsze rzeczy związane z obiektówką, dokumentacja niektórych funkcji...). Ponadto oprócz dokumentacji, istnieje również publicznie dostępne robocze wiki, gdzie omówienie funkcjonalności wrzucane jest dużo szybciej, a na sam koniec można przecież przestudiować unit testy. Tak więc nic nie jest do zrobienia, aczkolwiek wydawanie książki o PHP6 w momencie, gdy kod nie wszedł jeszcze nawet w fazę alfa-testów, jest mocno ryzykowne.
batman
Nie widzę w tym nic dziwnego, że książka wyprzedza technologię. Wystarczy spojrzeć na .NET, gdzie często można znaleźć opis jakiejś technologii, zanim pojawiła się stabilna jej wersja.
A co do PHP6, WAMP oferuje możliwość zassania tej wersji i jej przetestowania.
Grzyw
Chwyt marketingowy. Wrzucą do książki minimum informacji zasiągniętych z oficjalnej dokumentacji, choćby podroździał porównujący PHP5 z PHP6 i to dla nich będzie podstawa dodania 6 do tytułu.
mike
Cytat(batman @ 13.05.2009, 20:50:36 ) *
Nie widzę w tym nic dziwnego, że książka wyprzedza technologię.
W każdym innym przypadku niż PHP nie ma w tym nic dziwnego. Wyprzedzanie głupich wymysłów Zend'a jest jednak dziwne.
batman
Słuszna uwaga. Jednak PHP 5.3, które nie będzie się aż tak bardzo różniło od 6 jest już prawie gotowe (RC 2).
-=Peter=-
Dzisiaj będąc w księgarni natknąłem się na tą pozycję. Oczywiście z ciekawości przejżałem spis treści i niektóre wybrane rozdziały. Przeglądałem dosyć niedokładnie, ale jedynie co ta książka ma wspólnego z php6 to tytuł oraz ewentualnie jeden rozdział częściowo poświęcony unicode (nie natknąłem się chociażby na namespace, funkcje anonimowe i inne dosyć ważne nowości). Czyli jak ktoś napisał - czysty chwyt marketingowy, trzymać się z dala od tej publikacji smile.gif Pozatym układ tej książki jest katastrofalny (jedna strona to 2 kolumny tekstu...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.