Spawnm
13.05.2009, 17:12:49
Mam pytanie co do
tej książki ...
Czy ja czegoś nie wiem ? Obecnie mamy PHP 5.2.9 ... a o php6 były dopiero jakieś ogólne informacje co ma się zmienić ...
Czy może jednak jest już gdzieś dokumentacja do php6 ?
wookieb
13.05.2009, 17:17:25
kwiateusz
13.05.2009, 17:24:08
jak widać w przygotwaniu jak i php6 ktore nie jest ogolnymi informacjami, a już chyba w miare działającą implementacją (acz nie wiem z jakim skutkiem bo nie testowałem)
pyro
13.05.2009, 18:39:06
Też zauważyłem tę książkę jak jakiś czas temu wszedłem na heliona. Trochę to dziwne, gdyż nie ma kompletnej implementacji php6, a przecież napisać książkę to też nie jest pare dni... dlatego mam pewne podejrzenia co do tej książki.
kwiateusz
13.05.2009, 19:03:48
ano ciekawe ciekawe widze na amazonie juz jest papierowa coś nie czuje ze tam pisze o php6 pewnie 5ka + namespace i tyle
edit hm wydana w grudniu 2007...
Dokumentacja ma się nijak do stanu kodu. W obecnej dokumentacji można znaleźć rzeczy, które pojawią się dopiero w wersji 6.0 (np. obsługa unikodu) i jednocześnie nie można znaleźć rzeczy, które są w PHP 5.2 (niektóre pomniejsze rzeczy związane z obiektówką, dokumentacja niektórych funkcji...). Ponadto oprócz dokumentacji, istnieje również publicznie dostępne robocze wiki, gdzie omówienie funkcjonalności wrzucane jest dużo szybciej, a na sam koniec można przecież przestudiować unit testy. Tak więc nic nie jest do zrobienia, aczkolwiek wydawanie książki o PHP6 w momencie, gdy kod nie wszedł jeszcze nawet w fazę alfa-testów, jest mocno ryzykowne.
batman
13.05.2009, 19:50:36
Nie widzę w tym nic dziwnego, że książka wyprzedza technologię. Wystarczy spojrzeć na .NET, gdzie często można znaleźć opis jakiejś technologii, zanim pojawiła się stabilna jej wersja.
A co do PHP6,
WAMP oferuje możliwość zassania tej wersji i jej przetestowania.
Grzyw
14.05.2009, 10:06:30
Chwyt marketingowy. Wrzucą do książki minimum informacji zasiągniętych z oficjalnej dokumentacji, choćby podroździał porównujący PHP5 z PHP6 i to dla nich będzie podstawa dodania 6 do tytułu.
mike
14.05.2009, 15:44:52
Cytat(batman @ 13.05.2009, 20:50:36 )

Nie widzę w tym nic dziwnego, że książka wyprzedza technologię.
W każdym innym przypadku niż PHP nie ma w tym nic dziwnego. Wyprzedzanie głupich wymysłów Zend'a jest jednak dziwne.
batman
14.05.2009, 15:52:41
Słuszna uwaga. Jednak PHP 5.3, które nie będzie się aż tak bardzo różniło od 6 jest już prawie gotowe (RC 2).
-=Peter=-
15.06.2009, 19:32:46
Dzisiaj będąc w księgarni natknąłem się na tą pozycję. Oczywiście z ciekawości przejżałem spis treści i niektóre wybrane rozdziały. Przeglądałem dosyć niedokładnie, ale jedynie co ta książka ma wspólnego z php6 to tytuł oraz ewentualnie jeden rozdział częściowo poświęcony unicode (nie natknąłem się chociażby na namespace, funkcje anonimowe i inne dosyć ważne nowości). Czyli jak ktoś napisał - czysty chwyt marketingowy, trzymać się z dala od tej publikacji

Pozatym układ tej książki jest katastrofalny (jedna strona to 2 kolumny tekstu...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.