Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LEFT JOIN pobierający określone rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Pilsener
Hej, mam np. tabelę klienci:

ID||Imię||Nazwisko

I tabelę akcje:
ID_klienta||unix_time||id_akcji

I chodzi mi o to, żeby wyświetlić listę klientów + akcje na zasadzie:
  1. SELECT * FROM klienci LEFT JOIN akcje ON akcje.id_klienta=klienci.id

Jednak jeden klient może mieć wiele akcji, a mi zależy na tym, aby wyświetlić tylko ostatnią akcję (czyli tą, gdzie time ma największą wartość)

Próbowałem coś w stylu:
  1. SELECT * FROM klienci LEFT JOIN(SELECT * FROM akcje ORDER BY time DESC LIMIT 1 ) akcje ON akcje.id_klienta=klienci.id
lecz nie chodzi i nie jestem pewny, czy właśnie tak to należy zrobić, czy może iść w inną stronę, stąd prośba do Was.
magnus
Może dodaj MAX() i GROUP BY:

Kod
SELECT k.*, MAX(a.unix_time) from klienci k LEFT JOIN akcje a ON a.id_klienta=k.ID GROUP BY k.ID
Pilsener
Nic mi to nie daje, wiem jak wyciągnąć max(), jednak są dołączane także inne informacje dlatego bardzo mi zależy na tym, aby join dołączał tylko te rekordy, gdzie czas = max (po prostu chcę ostatnio dodaną akcję dla każdego użytkownika, a nie pierwszą lepszą). Wiem nawet jak dodać podzapytanie do LEFT JOIN, jednak strasznie mi to zamula bazę, a left join musi być, bo nie każdy użytkownik ma jakąś akcję sadsmiley02.gif
heaven
  1. SELECT * FROM klienci LEFT JOIN (SELECT tab .* FROM (SELECT * FROM akcje a ORDER BY a.time DESC) AS tab GROUP BY tab.id_klienta) AS tab1 ON tab1.id_klienta = k.id;

nie wiem tylko czy spełni to Twoje oczekiwania jesli chodzi o szybkość
Pilsener
No niestety muli, podobnie jak uproszczona wersja tego:
  1. SELECT * FROM klienci LEFT JOIN(SELECT * FROM akcje ORDER BY time DESC) akcje ON akcje.id_klienta=klienci.id

Wszystko zmierza do tego, że będę musiał podzielić to na dwie tabele:
- aktualna_akcja - i przy każdej akcji updatować
- spis_akcji - i tu wrzucać normalnie insertem każdą akcję, by mieć ich spis

Najchętniej bym wrzucił id_aktualnej_akcji do tabeli klienci, ale jest ona bardzo duża a te akcje dotyczą jakiś 2-3% wszystkich klientów, więc nie ma sensu - LEFT JOIN'em bardzo szybko i sprawnie się to dołącza.
24xls
Sprawdzone, działa. Sorry, ale nie wiem jak wstawić znacznik SQL do tego posta ;>

select

klient.*,

aukcja.unix_time,

aukcja.id_aukcji

from

klient

join

(

select

a.*

from

aukcja a

join

(
select

id_klient,

max(unix_time)
as unix_time

from

aukcja

group
by id_klient

) ost_a

on

ost_a.unix_time = a.unix_time

and

ost_a.id_klient = a.id_klient

) aukcja

on

klient.id = aukcja.id_klient

Spawnm
24xls -> zaznaczasz treść która ma być w bbcode sqla i klikasz button {sql}kliknij [cytuj] mój post i zobacz jak jest u mnie , i popraw . potem swój usunę .
  1. SELECT
  2.  
  3. klient.*,
  4.  
  5. aukcja.unix_time,
  6.  
  7. aukcja.id_aukcji
  8.  
  9. FROM klient JOIN ( SELECT a.*
  10.  
  11. FROM aukcja a
  12.  
  13. JOIN ( SELECT id_klient,
  14.  
  15. max(unix_time) AS unix_time
  16.  
  17. FROM aukcja GROUP BY id_klient
  18.  
  19. ) ost_a ON ost_a.unix_time = a.unix_time AND ost_a.id_klient = a.id_klient
  20.  
  21. ) aukcja ON klient.id = aukcja.id_klient
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.